ΠΟΙΟΣ ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ;

Μοίρασε το

Προ ημερών η ευρείας κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα Handelsblatt παρουσίασε τα αποτελέσματα ενός διαγωνισμού για την ανακήρυξη του Ευρωπαίου πολιτικού της χρονιάς. Το βραβείο το πήρε ο Αντώνης Σαμαράς. Στην Ελλάδα κάτι ανάλογο δεν έγινε. Είτε γιατί καμία εφημερίδα δεν το σκέφτηκε. Είτε γιατί δε θα κατάφερναν να στήσουν ένα διαγωνισμό με αξιόπιστα κριτήρια επιλογής, είτε γιατί απλά ουδείς στην Ελλάδα πιστεύει πως υπάρχει πολιτικός της χρονιάς! Συνεπώς, και ιδέα για τέτοιου είδους πρωτοβουλία να υπήρχε, ελλείψει …αντικειμένου δεν τέθηκε καν σε διαδικασία υλοποίησης.

Βέβαια, οι Γερμανοί σκέφτονται διαφορετικά και έχουν και διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης. Για παράδειγμα η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε, ούτε λίγο ούτε πολύ να υποσχεθεί στους Γερμανούς φορολογούμενους αίμα, δάκρυα και ιδρώτα, την ίδια ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς επέλεγε να υποσχεθεί “καλύτερες μέρες” καθώς το “κακό” πέρασε.

Παρ’ όλα αυτά όμως, οι Γερμανοί ψήφισαν Αντώνη Σαμαρά για Ευρωπαίο πολιτικό της χρονιάς. Προφανώς κάτι περισσότερο θα γνωρίζουν για τον Έλληνα πρωθυπουργό που οι Έλληνες αγνοούν. Το σίγουρο όμως είναι πως οι Έλληνες έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη στους πολιτικούς τους. Πρόκειται για ιδιότητα απεχθή στο μέσο ψηφοφόρο-φορολογούμενο. Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος είναι βαθιά κλονισμένη, την ίδια ώρα που το κόμματα, υπαρκτά ή υπό δημιουργία, δεν εμφανίζουν την παραμικρή πιθανότητα να εκπλήξουν θετικά τους πολίτες.

Η όποια πρωτοβουλία αναλαμβάνεται εντάσσεται στη γνωστή λογική της πολιτικής συναλλαγής και διευθέτησης και τίποτα περισσότερα. Αναζητά κανείς πολιτικές διαφορές και δεν βρίσκει. Σύγχρονα πολιτικά διακυβεύματα δεν υπάρχουν και το σκεπτικό είναι στο ποιος θα υπηρετήσει ή θα διαχειρισθεί καλύτερα μια πολιτική που επιβάλλεται από το εξωτερικό και δεν παράγεται στην Ελλάδα.

Αν ο Αντώνης Σαμαράς αρέσει στους Γερμανούς, τότε κι ο Τσίπρας θα πρέπει να αρέσει στους Αμερικανούς και πάει λέγοντας. Για το τι αρέσει στους Έλληνες ουδείς ενδιαφέρεται.

Κάπως έτσι το πολιτικό προσωπικό της χώρας …αυτονομείται από τους πολίτες. Τραβά το δικό του δρόμο στο δικό του στενό πολιτικό μικρόκοσμο. Και οι πολίτες αναζητούν κοινωνικές αντιστοίχισες, εκπροσωπήσεις και λύσεις σε άλλους κοινωνικούς φορείς και δίκτυα πολιτών. Όλες αυτές τις πρωτοβουλίες πολιτών για την αντιμετώπιση μιας σειράς υπαρκτών κοινωνικών ζητημάτων για τα οποία τα κόμματα δεν έχουν απαντήσεις, ούτε καν ερωτήσεις… Όλες αυτές τις πρωτοβουλίες πολιτών που αναδύουν ένα πνεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης και αποπνέει ελπίδα και αισιοδοξία στον απλό κόσμο.

Αν λοιπόν θα έπρεπε κάποιος να αναζητηθεί προς βράβευση για τη χρονιά που πέρασε, αυτός δεν θα προέρχεται από το χώρο της πολιτικής, αλλά από το χώρο της κοινωνικής δικτύωσης που αποδεδειγμένα χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου