ΠΟΙΟΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

Μοίρασε το

Πραγματικά είναι περιττό να αναπαράγεται η …πολιτική σημασία δηλώσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ (και η στήλη ουδέποτε το έπραξε) που επιμένουν να υπενθυμίζουν πως η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ, αρκεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Για τον απλούστατο λόγο ότι χρειάστηκε μόνο μια φράση του Αλέξη Τσίπρα για να αποδομήσει τη σημασία τους. “Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν είναι τίποτα περισσότερο από πολιτικά ρουσφέτια που κάνουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ”.

Δε χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς στενά τις εξελίξεις για να διαπιστώσει ότι σε προεκλογικές περιόδους αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί σπεύδουν να εκφράσουν την …αλληλεγγύη τους – ίσως και προτίμηση – σε κάποιους υποψήφιους, ενισχύοντας με τις τοποθετήσεις τους την επικοινωνιακή στρατηγική των υποψηφίων. Είναι κάτι που συνηθίζεται, σαν άγραφος …ηθικός πολιτικός κανόνας που υπηρετεί την ευρωπαϊκή θεσμική τάξη. Με βάση τον ίδιο κανόνα όμως η ίδια τήρηση της τάξης επιβάλλει τη προσαρμογή στη νέα κατάσταση που θα προκύψει την επομένη των εκλογών.

Ας μην πάμε μακριά. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη Γαλλία η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε με θέρμη την υποψηφιότητα του Νικολά Σαρκοζί έναντι του Φρανσουά Ολάντ. Την επομένη όμως δεν είχε κανένα πρόβλημα να συγχαρεί τον νέο ηγέτη για τη νίκη του και να το υποδεχθεί με όλες τις τιμές στο Βερολίνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως πρόκειται για παιχνίδι εντυπώσεων και δεν δείχνει να ανησυχεί για αυτό. Το ανησυχητικό εν προκειμένω είναι η επιμονή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε μια αναποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική που ενισχύει καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ σπρώχνοντας τον ολοένα και πιο κοντά στην πρώτη θέση.

Του λόγου το ακριβές επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς προ ημερών ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος όταν σημείωσε πως τόσο το δίλημμα μέσα ή έξω από την Ευρώπη, όσο και το δίλημμα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο έχουν ξεπεραστεί, αφού “…ο λαός έχει ήδη προσπεράσει τα εκβιαστικά διλήμματα που επιχειρούν σήμερα να του θέσουν οι μνηστήρες της εξουσίας…”.

Με απλά λόγια οι πολίτες βλέπουν το μέλλον της χώρας εντός της ΕΕ, δεν έχουν πειστεί πως η ευρωπαϊκή της προοπτικής θα κινδυνεύσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία, την ίδια στιγμή που πιστεύουν στην ανάγκη ενός εναλλακτικού οικονομικού προγράμματος που θα ακυρώσει στην πράξη το υπάρχον του Μνημονίου το οποίο και θεωρούν ως τη βασική αιτία για το αδιέξοδο στο οποίο έχει σήμερα οδηγηθεί η ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό καμία έξωθεν δήλωση δε δύναται να αλλάξει την πεποίθηση τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου