Τον τελευταίο αιώνα γεννήθηκαν πολλά νέα κράτη κυρίως σε Αφρική και Ασία, συμβολίζοντας το τέλος της αποικιοκρατίας. Η δύση όμως είχε ήδη διαμορφώσει και ενισχύσει την έννοια του Έθνους. Η Γηραιά Ήπειρος ήταν επίσης οριοθετημένη λόγω Ιστορικών και έντονων Πολιτισμικών καταβολών. Το ισχυρά κράτη μέσα από διεθνές δίκαιο αποφάσισαν να αμβλύνουν τις όποιες διαφορές είχαν προκύψει από τους τότε συνεχείς πολέμους.
Σκιά στην προσπάθεια των κρατών για αρμονική συμβίωση μέσω της ανάπτυξης του διεθνούς δικαίου, αποτελούν οι διάφορες μειονότητες που προσπαθούν να διαμορφώσουν εντός οριοθετημένων Χωρών , κρατικά μορφώματα.
Μέσα σε μία νύκτα το 1944 στον χώρο το Βαλκανίων ξεπήδησε ένα κράμα τουρκοβουλγαρικοπολωνικό που ενδεδυμένο με Ελληνικό Μανδύα, χωρίς να μιλά την ελληνική γλώσσα, χωρίς να ασπάζεται την Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, αυτόπροσδιορίζεται ακόμη και γεωγραφικά σαν Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας, διεκδικώντας την ευρεία αναγνώριση του σαν Εθνότητα και την ένταξή του στην Ε.Ε.
Η Αμερική σήμερα δείχνει για ευνόητους λόγους να υποστηρίζει τα Σκόπια, ενισχύοντας την προξενική της αρχή εκεί. Το διεθνές δίκαιο, οι παίκτες και η μέχρι τώρα ιστορία αποδεικνύουν ότι οι μειονότητες συνθέτοντας κρατικά μορφώματα ή ψευδοκράτη με διάφορες συμμαχίες συμφερόντων , συνήθως αποτελούν το εργαλείο, το μοχλό στα χέρια των ισχυρών που μπορεί να ασκεί πιέσεις σε γειτονικά κράτη και στις διεθνείς διαπραγματεύσεις προς επίτευξη συγκεκριμένων σκοπών.
Για την Ιστορία… σε οποιαδήποτε απογραφή κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Οθωμανοί και Αυστροούγγροι, ουδέποτε κατέγραψαν κάποια «Μακεδονική Εθνότητα.» Αντιθέτως στον χώρο των Σκοπίων ήταν καταγεγραμμένος μεγάλος Ελληνικός πληθυσμός ο οποίος στην πορεία εξαλείφτηκε.
Το 1900-1905 είχε όταν γίνει καταγραφή στο πλαίσιο «Ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης», η περιοχή των Σκοπίων βρέθηκε να αποτελείται από πολυάριθμες -και πολλές φορές αιματηρά αντιμαχόμενες- μειονότητες, με φανατικότερους τους Βούλγαρους. Κυρίως οι Βούλγαροι με τις επεκτατικές τους τάσεις και την πίστη ότι θα επικρατήσουν εξαλείφοντας και το Ελληνικό στοιχείο, αυτόονομαστηκάν « Νέοι Μακεδόνες». Ο μόνος προσδιορισμός που προέκυψε λόγο των έντονων διεκδικήσεων, από την συγκεκριμένη εποχή ήταν η «Μακεδονική σαλάτα».
Ένα μόρφωμα χωρίς στηρίγματα, χωρίς τον στοιχειώδη σεβασμό στους διεθνής θεσμούς εκμεταλλευόμενο στιγμές αδυναμίας, ζητά την ταπείνωση και την παραχάραξη της Ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων.
Κλασικοί συγγραφείς, Ρωμαίοι, Απόστολοι, Μακκαβαίοι, Οθωμανοί , έγραψαν για την Ελληνική Μακεδονία , για τον Μ. Αλέξανδρο και για τους Έλληνες Μακεδόνες. Τίποτα άλλο Μακεδονικό δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει .
Εξωτερικοί και όχι εσωτερικοί παράγοντες …φόρεσαν τον Ελληνικό μανδύα στους Σκοπιανούς.
Οι Σκοπιανοί μιλούν τη σλαβοβουλγαρική, αρνούνται την ύπαρξη του Μ. Αλεξάνδρου, υπήρξαν εχθρικοί και απειλητικοί προς όλο τον Βαλκανικό χώρο . Με ανάλογη προκλητική στάση -και πάντα χωρίς τις δικές τους δυνάμεις- ακόμη και σήμερα διεκδικούν παραβατικά μια ισότιμη θέση στην διεθνή κοινότητα .