Το κόψιμο του Αιγαίου στα δύο και λόγο της Τουρκίας στις αποφάσεις της ΕΕ επιδιώκει ανοικτά πλέον η Άγκυρα, ενώ αφήνει υπονοούμενα ακόμη και για εγκατάλειψη της έτσι ή αλλιώς δύσκολης γι’ αυτήν ευρωπαϊκής τροχιάς.
Μιλώντας προς ημερών στην κυπριακή εφημερίδα “Σημερινή”, ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Έγκεμεν Μπαγίς τόνισε ότι η χώρα του μπορεί να αντέξει την εγκατάλειψη της υποψηφιότητάς της για την ΕΕ και κάλεσε τη Λευκωσία (εμμέσως και την Αθήνα) να απαντήσει αν εκείνη θα το άντεχε.
Παράλληλα, άνοιξε την πόρτα σε μια στενή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ έστω μέχρι την ένταξη της ή ακόμη και άσχετα απ’ αυτήν. “(Σεις οι ευρωπαίοι) να μας καλείτε να συμμετέχουμε στα συμβούλιά σας, να λέμε την άποψή μας όταν λαμβάνετε αποφάσεις” είπε.
Λίγο πριν την απόφαση της ΕΕ για την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο αρχιδιαπραγματευτής της Τουρκίας στις Βρυξέλλες δήλωσε “δεν χρειαζόμαστε εμείς την Ευρώπη αλλά εκείνη εμάς”. Δήλωσε ότι “δεν εμπιστεύεται τους ευρωπαίους επειδή αθετούν τις υποσχέσεις τους” και ότι η Άγκυρα “θα είναι το 2014 σε θέση να απαιτήσει ένταξη στην ΕΕ”.
Ανέφερε ότι λύση για το γηράσκον εργατικό δυναμικό της Ευρώπης είναι η στήριξή του από το ακμαίο τουρκικό. Τόνισε, δε, ότι η χώρα του μπορεί να στηρίξει την ΕΕ στην οικονομική κρίση και να δώσει λύση στις ενεργειακές ανάγκες της.
Εκτός το Καστελλόριζο
Στα συμπεράσματα που θα εγκρίνουν οι ηγέτες των “27”, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής, η Άγκυρα καλείται σε καλή γειτονία στο Αιγαίο και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συνδράμει ενεργά στη λύση του Κυπριακού. Η ΕΕ δεν απειλεί με συγκεκριμένες κυρώσεις αλλά υπενθυμίζει την απόφαση του 2006 για “πάγωμα” της διαπραγμάτευσης σε περίπτωση τουρκικής ασυνέπειας.
Στα συμπεράσματα υπογραμμίζονται «όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών (όπως η Κύπρος) για τη σύναψη διμερών συμφωνιών σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το Διεθνές Δίκαιο και με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Στη συνέντευξή του, ο Μπαγίς ζήτησε καθαρά τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και την εξ αδιαιρέτου νομή του πλούτου του από Ελλάδα και Τουρκία: “Θα έχουμε άφθονο και οι δύο πλευρές” προέβλεψε και κάλεσε “να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου…για πετρέλαιο που πιθανόν υπάρχει”.
Προφανώς αποκλείει την περιοχή Καστελλορίζου από τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και επιχειρεί να “ουδετεροποιήσει” τα εφαπτόμενα ελλαδικά και κυπριακά θαλάσσια “οικόπεδα”. Επίσης, παρουσίασε “τη λύση που έχει” για τα ελληνικά ύδατα και τα δώδεκα μίλια: “Δεν θα είναι θέμα τα μίλια, όταν η Τουρκία θα είναι μέλος της ΕΕ. Το Αιγαίο θα είναι μια ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους”.
Ψώνια στην Ινσταμπούλ
Ο Μπαγίς επικρότησε μια έκτακτη ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής για την περίσωση της ενταξιακής πορείας της χώρας του, την οποία προωθεί η Ελλάδα όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Την ίδια ώρα, οι ισχυροί της ΕΕ “κρύβουν” πίσω από τις ενστάσεις τους με αφορμή το Κυπριακό την απροθυμία τους να δεχθούν την Τουρκία στους κόλπους της Ένωσης.
Ο τούρκος υπουργός, επιχειρώντας παιχνίδι εντυπώσεων, ανήγγειλε ότι “θα ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια-αεροδρόμια στα κυπριακά σκάφη αν και όταν αρχίσουν εμπόριο ψευδοκράτους-“27” και ευρωπαϊκές πτήσεις προς τον παράνομο αερολιμένα Τύμπου και απ’ εκείνον προς την ΕΕ (“Α” 11/12).
“Να ‘ρθει ο Χριστόφιας αεροπορικώς στην Ιστανμπούλ να ψωνίσουμε μαζί” είπε στη συνέντευξή του στη “Σημερινή” και δήλωσε ότι “η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν περνά μέσα από το Κυπριακό”.
Το άρθρο του Αμβρόσιου Σανταμούρη δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Άποψη”