ΠΑΡΟΛΙΓΟΝ ΨΥΧΡΟΤΗΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ

Μοίρασε το

Όταν ο Λουκάς Παπαδήμος σημειώνει πως η χώρα χρειάζεται περισσότερο πολιτικούς παρά τεχνοκράτες για να βγει από την κρίση, έχει πλήρη επίγνωση των όσων λέει.

Μπορεί ο ίδιος να θεωρείται τεχνοκράτης, πλην όμως έχει εκπαιδευτεί πολύ καλά στο πολιτικό παιχνίδι για να γνωρίζει ότι το …σπορ είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο για να αφεθεί στα χέρια ανθρώπων που στερούνται πολιτικής σκέψης και αντίληψης…

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τεχνοκράτης του νεοσύστατου Οργανισμού Αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος παρολίγον να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο με τη Ρωσία όταν χαρακτήρισε περίπου ως “αναξιόπιστο” κορυφαίο Ρώσο παράγοντα – στενό άνθρωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν και εκπρόσωπο εταιρίας ρωσο-γερμανικών συμφερόντων – που εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει στη διαδικασία εξαγοράς της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ!

Προφανώς ο εν λόγω τεχνοκράτης δεν αντελήφθη ούτε με ποιον μιλούσε. Ούτε κατάλαβε πως για να μεταβεί ο Ρώσος παράγοντας στην Αθήνα και να επισημοποιήσει το ενδιαφέρον του – υποβάλλοντας μάλιστα και τα σχετικά εχέγγυα εξαγοράς (letter of confirmation) από κορυφαίο τραπεζικό κολοσσό – είχε προηγηθεί διπλωματικό παρασκήνιο και μυστικές διαβουλεύσεις… Μάλιστα, ο εν λόγο τεχνοκράτης όχι μόνο δεν κατάλαβε, αλλά ούτε καν συνδύασε το γεγονός της παρουσίας του Ρώσου παράγοντα στην Αθήνα με την μετάβαση του προϊσταμένου του στη ρωσική πρωτεύουσα!! Για αυτό και άφησε έκπληκτη τη ρωσική αντιπροσωπεία όταν υποστήριξε πως ο διεθνής οίκος που λειτουργεί ως σύμβουλος του Οργανισμού θα έκρινε ως “disqualified” (μη διαθέτων τα απαιτούμενα προσόντα) τη ρωσο-γερμανική εταιρία!!!

Παρά την έκπληξη της όμως η ρωσική πλευρά φαίνεται να κατανόησε την πολιτική ανεπάρκεια του Έλληνα τεχνοκράτη, ώστε να μην θεωρηθεί πως η Αθήνα κλείνει για άλλη μια φορά την πόρτα στη Μόσχα. Κάτι εκτός λογικής από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς στο πρώτο του ουσιαστικά ταξίδι ως εν αναμονή πρωθυπουργός στη ρωσική πρωτεύουσα συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ακριβώς για να πετύχει αναθέρμανση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, αλλά και για να δώσει διαβεβαιώσεις πως η ρωσική αρκούδα θα αντιμετωπιστεί ισότιμα στο ενεργειακό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή…

Παράπλευρο αποτέλεσμα (side effect) εκείνης της συνάντησης ήταν προφανώς το ενδιαφέρον της ρωσικής εταιρίας για την απόκτηση της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Ενδιαφέρον που προκαλείται σε μια χρονική στιγμή που η εταιρία δια της απόρριψης του ITGI από την BP βρίσκεται εκτός παιχνιδιού των αγωγών αερίου που θα μεταφέρουν το αζερικό αέριο στην Ευρώπη και το κυριότερο σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναζητά την πρώτη καλή είδηση ιδιωτικοποίησης κρατικής επιχείρησης που θα προσελκύσει και νέους στρατηγικούς επενδυτές στη χώρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου