Θα μπορούσε να είναι μια ευτυχής συνάντηση αυτή των Σαμαρά – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Οι πρωθυπουργοί δύο χωρών που η ιστορία τις έχει καταδικάσει να συνυπάρχουν αιωνίως στις δυο πλευρές του Αιγαίου, αποφασίζουν να άρουν τις διαφορές τους και συνεργαστούν στον οικονομικό τομέα, προκειμένου η μια να συμπληρώσει και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματά τους:
Αφενός το γεωστρατηγικό και εμπορικό βάθος που έχει η Τουρκία στις νέες χώρες που αναδύθηκαν από την κατάρρευση του υπαρκτού, και με τις οποίες έχει εθνολογική και πολιτισμική συγγένεια, αφετέρου την εγγύτητα της Ελλάδας προς την Δύση και την ιδιότητα της χώρας μέλλους της Ε.Ε.
Το είχαμε αναφέρει, το επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Η γειτνίασή μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών. Αντίστοιχα, η εγγύτητα της Τουρκίας με κράτη του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες, τόσο εμπορικού, όσο και επενδυτικού χαρακτήρα».
Σε επίπεδο εντυπώσεων λοιπόν η συνάντηση συνάδει με τις προδιαγεγραμμένες στοχεύσεις – στοχεύσεις όσον αφορά το επίπεδο της επικοινωνιακής διαχείρισης: Υπογράφηκαν 25 συμφωνίες, που εκ των πραγμάτων καλύπτουν το καλειδοσκόπιο των οικονομικών, εμπορευματικών και θεσμικών διευθετήσεων. Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των κρατών ενισχύονται μόνον μέσα από ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο. Από την πλευρά μας, σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες». Ο τούρκος ομόλογός του υπερακόντισε λέγοντας ότι η χώρα του «πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας. Τα προβλήματα της Ελλάδας -είπε- είναι και δικά μας προβλήματα»!
Ωραία όλα αυτά, συνάνθρωπα και συγκινητικά, δεν αποκλείεται να αποτελούν το ψευδεπίγραφο σκηνικό, το περιτύλιγμα, μέσα στο οποίο θα λάβουν χώρα οι μεγάλες διευθετήσεις του μέλλοντος, όσον αφορά την τύχη του Αιγαίου, τη γεωστρατηγική του διάταξη και την κυριαρχία επί του ορυκτού του πλούτου.
Πληροφορίες πριν την συνάντηση έλεγαν ότι αυτή προωθήθηκε από τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν μια «μονομερή» ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, όπως σαφώς η χώρα μας έχει το δικαίωμα, μήπως «αντιδράσει» η Τουρκία. Την υπογραφή των πολλών συμφωνιών προμοτάρισαν οι ίδιοι -ούτως ή άλλως σε θέματα «χαμηλής πολιτικής»- αποσκοπώντας να εμφανιστεί μια πλασματική πραγματικότητα ως αυτονόητη: Ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν – έτσι οι όποιες εμβόλιμες (ή εμβλωματικές) λύσεις μεθοδεύσουν, θα φαντάζουν ελάσσονος σημασίας, μπροστά στην προοπτική της καλής γειτονίας και της αμοιβαίας ανάπτυξης!
Ωστόσο το ουσιαστικό τμήμα της επίσκεψης, το καυτό θα λέγαμε, ήταν η τετ α τετ συνομιλία Σαμαρά-Ερντογάν, όπου εκεί ειπώθηκαν τα σημαντικά μελλούμενα, και για τα οποία υπάρχει απόλυτο σκοτάδι. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για μία ώρα, κράτησε μιάμιση αλλά ουδείς γνωρίζει τι διαδραματίστηκε. Είχαμε εδώ εκφράσει την απορία εάν η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την μυστική διπλωματία, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ούτε με συζήτηση στη Βουλή, ούτε σε κάποια ομιλία του ή συνέντευξή του, αφήσει να διαφανεί ο προσανατολισμός του για την επίλυση των θεωρούμενων ως εθνικών θεμάτων, ( αυτό είναι άσχετο με την επιφυλακτική του στάση έναντι της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας: Δεν κάνει κουμπαριές και δεν χορεύει ζεϊμπέκικα με τους τούρκους ομολόγους του).
Πάντως το Αιγαίο δεν μπορεί να διευθετηθεί εύκολα, και κυρίως με μυστική διπλωματία, υπό την όποια πίεση της αμερικανικής υπερδύναμης ή του τουρκικού σοβινισμού, επειδή ήρθε η ώρα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου του. Εχει πίσω του ένα τεράστιο ιστορικό βάρος, οι δυο χώρες έχουν φτάσει στα πρόθυρα πολέμου γιαυτό, και η επίλυσή του δεν θα είναι δυνατή, αν δεν εμπεριέχει το αίσθημα της δικαιοδύνης για τον ελληνικό λαό…