ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ;

Μοίρασε το

Πραξικόπημα που εκδηλώνεται σε ώρα που οι δρόμοι είναι γεμάτοι, τα κανάλια σε πλήρη λειτουργία και γενικώς σε ώρα που ο κόσμος δεν κοιμάται μόνον ερωτήματα μπορεί να προκαλεί για την ικανότητα και σοβαρότητα των διοργανωτών του. Πραξικόπημα σημαίνει «τους πιάνω όλους στον ύπνο»!

Όμως, αυτό δεν είναι, πλέον, το σημαντικό. Ούτε ο καταλυτικός ρόλος της τηλεοράσεως και των κοινωνικών δικτύων είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί. Αμφότερα, απλώς επιτέλεσαν το ρόλο τους: την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο.

Το σημαντικό είναι ότι το πραξικόπημα απέτυχε χάρη στην έντονη και άφοβη λαϊκή αντίδραση! Φαινομενικώς, νικητής είναι ο Ερντογάν, αφού πέτυχε να βγει αλώβητος και έχει μια τεράστια ευκαιρία να εκκαθαρίσει το κράτος, αλλά και την παράταξή του από κάθε αμφισβητία και αντίπαλο. Εκεί ακριβώς κινδυνεύει να χάσει κάθε όφελος από την επικράτησή του έναντι των πραξικοπηματιών: αν, όπως το συνηθίζει, λειτουργήσει με παρορμητισμό και χωρίς μετριοπάθεια δεν θα αργήσει να χάσει την λαϊκή υποστήριξη, η οποία δόθηκε στη Δημοκρατία και όχι στο πρόσωπό του!

Ο λαός της Τουρκίας ζει κάτι πρωτόγνωρο. Για πρώτη φορά είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής των εξελίξεων, για πρώτη φορά η πολιτική τάξη του οφείλει και τον έχει ανάγκη ενώ, εν μία νυκτί, καταργήθηκε το taboo της ιερότητος και ασυλίας των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες εν τοις πράγμασι έπαψαν να είναι εγγυητές του πολιτεύματος αφού τη θέση τους πήρε ο λαός!

Η μεγάλη «νίκη» του Ερντογάν, το τέλος του κεμαλικού αυταρχισμού, μπορεί να αποδειχθεί η αρχή του τέλους για τον νέο-οθωμανικό αυταρχισμό του επίδοξου Σουλτάνου…

Όσα συμβαίνουν στην Τουρκία μας αφορούν ευθέως και εμμέσως και πρέπει να τα παρατηρούμε με μεγάλη προσοχή!

Υ.Γ. Το μόνο πραξικόπημα που γνωρίζω να έγινε σε φυσιολογική ώρα και να πέτυχε είναι το Κίνημα της 4ης Αυγούστου. Όμως, ο αείμνηστος Ιωάννης Μεταξάς δεν προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία, την οποία ήδη κατείχε. Απλώς, εξέδωσε διάταγμα διαλύσεως της Βουλής και αναστολής άρθρων του Συντάγματος. Το πραξικόπημα που έγινε με ένα Φ.Ε.Κ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου