ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΙ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ

Μοίρασε το

Θα γίνει άραγε και πάλι το Σκοπιανό η αφορμή για να οδηγηθεί σε πτώση άλλη μια ελληνική κυβέρνηση; Είναι τα προσφάτως λεγόμενα του Γιώργου Καρατζαφέρη που έσπειραν τη σχετική ανησυχία.

Μέσα στην αναμπουμπούλα της κρίσης χρέους και της αναμονής της 6ης δόσης, η επικείμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Χάγης στο οποίο προσέφυγαν τα Σκόπια, πέρασε στα …ψιλά από τα ΜΜΕ. Όχι όμως και από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Πάλι, το πολιτικό του αισθητήριο και η καλή του πληροφόρηση λειτούργησαν και εντελώς αναπάντεχα (;) διεμήνυσε πως στην περίπτωση που προωθηθεί λύση σύνθετης ονομασίας του γειτονικού κράτους που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο του θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση.

Προσοχή! Ο Καρατζαφέρης δεν απείλησε να αποσύρει την εμπιστοσύνη του απ’ την κυβέρνηση για να κατηγορηθεί ως εθνικά ανεύθυνος. Διεμήνυσε ότι θα παραιτηθεί απ’ την κυβέρνηση. Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε. Η …φασαρία ξεκίνησε και ο …αχός έπιασε τους βουλευτές της ΝΔ – κυρίως τους Μακεδόνες. Σε λίγο θα φτάσει και στα αυτιά του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει προϊστορία με το Σκοπιανό. Η κίνηση Καρατζαφέρη στοχεύει ακριβώς εκεί. Να φέρει σε δύσκολη θέση τον έτερο ένοικο της Κεντροδεξιάς πολυκατοικίας.

Προφανώς, ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα επιτρέπει στους γείτονες να απαλλαχθούν από την Ενδιάμεση Συμφωνία – γεγονός που θα αφαιρεί από την Ελλάδα τη διακριτική ευχέρεια να τους αρνείται αιτήματα ένταξης σε Διεθνείς Οργανισμούς που η ίδια μετέχει… Όπως γνωρίζει και τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί από τα μέση Νοεμβρίου η δημοσιοποίηση της απόφασης, ώστε να συμπέσει χρονικά με την υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 7-8 Δεκέμβρη, όπου οι γείτονες θα επαναφέρουν το αίτημα για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, εξαναγκάζοντας την “μεταβατική κυβέρνηση” να διαπραγματευτεί με την “ψυχή στο στόμα”, λαμβάνοντας (αν τελικώς το λάβει) το “τετελεσμένο” της απόφασης κυριολεκτικά στα “παρά πέντε”. Όπως είναι γνωστή (και διακηρυγμένη δια της πρόσφατης επιστολής του Σκοπιανού πρωθυπουργού Γκρουέφσκι προς τον Λουκά Παπαδήμο) η πρόθεση των Σκοπίων να αιτηθούν άμεσης εντάξεως στην ΕΕ, και εκ παραλλήλου απευθείας συνομιλίες με την Αθήνα για “εξπρές” επίλυση του ονόματος, μέχρι της 9 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό και προτού ολοκληρωθούν ευλόγως οι αναγκαίες συνεννοήσεις με τον αμερικανικό παράγοντα (ο οποίος παγίως προωθεί επιτακτικά την ιδέα ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ, προκειμένου να μεταβιβάσει στην Ευρώπη το οικονομικό κόστος συντήρησης του κράτους…) και λίγες μέρες πριν την άφιξη στην Αθήνα του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Γιώργος Καρατζαφέρη σπεύδει να παρέμβει στις εξελίξεις όχι μόνο “απειλώντας”, αλλά και προτείνοντας.

Με την πρόταση του για διενέργεια δημοψηφίσματος δεν επιδιώκει μόνο να διευκολύνει την ελληνική πλευρά να κερδίσει χρόνο. Διευκολύνει και τον Λουκά Παπαδήμο που ενδεχομένως να υποχρεωθεί να διαπραγματευθεί πολιτικά όντας “τεχνοκράτης” και “μεταβατικός πρωθυπουργός” ένα αμιγώς εθνικό θέμα, την ίδια στιγμή που κερδίζει για λογαριασμό του τις εντυπώσεις, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό του ένα ρόλο τύπου “βυθίσετε το Χόρα”…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου