ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΑΜΟ ΞΑΝΑ ΤΟ …ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Μοίρασε το

«Ορμητική εισβολή» του Σκοπιανού και πάλι στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, καθώς ακολουθεί ένα 15νθήμερο «φωτιά» για το διπλωματικό αυτό «αγκάθι».

Κατ’ αρχήν η Ελληνική πλευρά φαίνεται να «χάνει στα σημεία» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης , όπου την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου θα εκδοθεί η απόφαση, επί της προσφυγής των Σκοπίων που κατηγορούσε την Ελλάδα για παραβίαση του Άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας κάνοντας λόγο σε βέτο (και όχι σε objection) που άσκησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (Απρίλιος 2008) για ένταξη στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφαση του το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πιθανότατα θα δέχεται πως η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας . Ουσιαστικά θα αποδέχεται ότι τότε στο Βουκουρέστι η Ελλάδα άσκησε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων , κάτι που αντίκειται στο συγκεκριμένο άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Ωστόσο , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , δεν θα υπάρχει κάποια ισχυρή καταδίκη ή επιβολή βαριάς κύρωσης προς την Αθήνα.

Επίσης σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις έμπειρων διπλωματών η αναγνώριση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας , δεν θα σημαίνει αυτόματα πως η Ελλάδα δεν θα έχει το δικαίωμα να λέει ΟΧΙ σε Διεθνής Οργανισμούς αν τα Σκόπια επιχειρούν να επιβάλλονται με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Υποστηρίζουν μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι πως αν τελικά στο τελικό κείμενο της απόφασης υπάρξουν αυτές οι διατυπώσεις τότε θα καταπέσει το δεύτερο αίτημα των Σκοπίων προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να μην ξαναθέσει αντίρρηση η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς .

Ωστόσο «το Σκοπιανό πακέτο» δεν σταματάει εδώ , καθώς λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 7-8 Δεκεμβρίου υπάρχει η Υπουργική Σύνοδος του ΝΑΤΟ . Σύμφωνα με πληροφορίες τα Σκόπια θα ζητήσουν και πάλι την ένταξη τους στην «Συμμαχία» , αυτή την φορά ως Π.Δ.Γ.Μ .

Το θέμα όμως είναι κρίσιμο και περίπλοκο και αυτό γιατί ήδη έχει διαμορφωθεί μια «εθνική γραμμή» , καθώς στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου τον Απρίλιο του 2008, ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε πει όχι κατ΄αρχήν στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και στη συνέχεια όταν λίγες ώρες αργότερα τα Σκόπια ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αυτή την φορά , ως Π.Δ.Γ.Μ και πάλι ο τότε Πρωθυπουργός και η τότε Κυβέρνηση έφεραν αντίρρηση με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η διαδικασία ένταξης.

Συνεπώς η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη διπλωματικά στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ , διότι υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή» από την Ελλάδα με την στάση που τήρησε η τότε Κυβέρνηση Καραμανλή και από την άλλη πιθανά τα Σκόπια να «έχουν» κάποια «παραθυράκια» στην απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης και να δημιουργήσουν θέμα , ενώ είναι πάρα πολύ πιθανόν η Ελλάδα για μια ακόμα φορά να βρεθεί ενώπιων διεθνών πιέσεων για να συναίνεση στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ .

Όμως υπάρχει και συνέχεια καθώς μία μέρα μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ , αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (9 Δεκεμβρίου) , όπου υπάρχει το θέμα της διεύρυνσης το οποίο έχει σχεδόν τιναχτεί στον αέρα . Και αυτό γιατί η Γερμανία έχει αντίρρηση για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε, η Γαλλία αντιδρά στην ένταξη του Μαυροβουνίου , ενώ δεν φαίνεται να προχωρά το άνοιγμα κανένος Κεφαλαίου στην ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας . Τα Σκόπια για την ώρα μένουν μόνα να «δώσουν ένα πρόσχημα» στην διεύρυνση. Όμως το θέμα είναι και εδώ τι ακριβώς θα πράξει η Ελλάδα και αν θα αποδεχτεί να ξεκινήσουν τα ενταξιακά των Σκοπίων , με ποιο όνομα και ποιες προϋποθέσεις.

Πάντως μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα, μόνο τυχαία δεν θεωρείται η καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης  , καθώς επρόκειτο να εκδοθεί στα μέσα Νοεμβρίου και τελικά θα ανακοινωθεί στο «και πέντε» , ενός διπλωματικού μαραθώνιου σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε , αν μη τι άλλο για να δημιουργηθεί πρόσθετη πίεση και «άγχος» προς την Ελληνική πλευρά, που θα τρέχει για διαπραγματεύσεις με την «ψυχή στο στόμα». Και όλα αυτά βέβαια, εν μέσω του κλίματος της βαθιάς οικονομικής κρίσης , των επικίνδυνων τριγμών της Ευρωζώνης και του φάσματος της πλήρους κατάρρευσης της Ελληνικής οικονομίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου