ΙΣΤΟΡΙΚΟ DE JA VU!

Μοίρασε το

Στις, 6η Ιουνίου 1944, οι δυνάμεις των Συμμάχων επέστρεφαν στην Ευρώπη. Η πτώση του Τείχους του Ατλαντικού ήταν η αρχή του τέλους της εθνικοσοσιαλιστικής παράνοιας! Χρειάστηκαν άλλα 45 χρόνια για να καταρρεύσει το Τείχος του Βερολίνου και μαζί του η κομμουνιστική παράνοια.

Σήμερα, 71 χρόνια μετά την ήττα του εθνικοσοσιαλισμού και 27 χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, η Δύση είναι περισσότερο ισχυρή από ποτέ, αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι ακόμη μεγαλύτερες!

Σε ένα -αναμενόμενο, μάλλον- ιστορικό de ja vu, η Μέση Ανατολή έρχεται στο προσκήνιο. Βεβαίως, δεν έφυγε ποτέ, αλλά στην παρούσα συγκυρία δεν είναι τα «εσωτερικά» της προβλήματα και η σύγκρουση Ισραηλινών-Αράβων που την καθιστούν διακεκαυμένη ζώνη. Σήμερα, η επαναφορά της ως σημείου παγκοσμίου γεωπολιτικής τριβής καθιστά την περιοχή μακράν σημαντικότερη από οποτεδήποτε. Μια προσεκτική ματιά στο χάρτη σε συνδυασμό με μια ουσιαστική ανάλυση των πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων οδηγεί σε -εκ πρώτης- απίστευτα συμπεράσματα! Η κατάσταση θυμίζει την περίοδο της λήξεως του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν διαμορφώθηκαν οι σημερινές σφαίρες επιρροής και τέθηκαν στο χάρτη οι γραμμές που ακόμη σήμερα ορίζουν σύνορα. Μια μικρή -αλλά εμβριθής- έρευνα στους χάρτες της εποχής, κυρίως αυτούς που δεν ίσχυσαν, μπορεί να δείξει την μελλοντική διαμόρφωση της περιοχής. Νέα σύνορα χαράσσονται, νέα κράτη αναδύονται, νέες συμμαχίες κυοφορούνται, αλλά οι αρχές της γεωπολιτικής παραμένουν αναλλοίωτες!

Ζούμε πολύ σημαντικές μέρες, που, μάλλον θα αποδειχθούν ιστορικές.

[quote text_size=”small”]

Το βρετανικό δημοψήφισμα μονοπωλεί το ενδιαφέρον του τύπου, αλλά νομίζω ότι δεν είναι το πλέον σημαντικό γεγονός. Εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει η ενεργός άρθρωση του αγγλοσαξωνικού κόσμου με την Ευρώπη ενώ η βρετανική παρουσία στην Μεσόγειο θα είναι συνεχώς εντονότερη από κοινού με αυτή των Η.Π.Α. Άλλωστε, οι Ναυτικές Δυνάμεις δεν έλλειψαν ποτέ από την περιοχή μας, δεν θα λείψουν τώρα που -για πρώτη φορά- ανατρέπονται οι συμφωνίες που καθόρισαν την πορεία του πλανήτη τα τελευταία 100 έτη.

[/quote]

Ίσως, μάλιστα, η βρετανική αποχώρηση οδηγήσει την Ε.Ε. σε μια επιτάχυνση της διαδικασίας μεταβάσεως από το Διακυβερνητικό στο Ομοσπονδιακό μοντέλο. Οπωσδήποτε, ελπίζω να συμβάλλει στην μεγαλύτερη αυτογνωσία κυβερνήσεων και λαών αντί να οδηγήσει στην ανάδειξη ακραίων εθνικιστικών και λαϊκίστικων δυνάμεων, που αδυνατούν να αντιληφθούν την μεγάλη εικόνα και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ιστορίας! Ίσως, μια ανασκόπηση της ελληνικής ιστορίας, προ 100 ετών, να τους δώσει ένα καλό παράδειγμα ατυχών εκλογικών αποτελεσμάτων και αυτοκτονικών πολιτικών αποφάσεων που οδηγούν σε εθνικές καταστροφές. Μάλιστα, οι εξελίξεις των επομένων μηνών ίσως οδηγήσουν σε αποκατάσταση της γεωπολιτικής ισορροπίας που δεν κατέστη δυνατή λόγω των αυτοκτονικών μας λαθών τότε…

Στο σημερινό ιστορικό de ja vu η χώρα μας -φύσει και θέση Ναυτική Δύναμη- μπορεί να έχει τις ίδιες, ίσως και μεγαλύτερες, ευκαιρίες από αυτές του 1919…

– Δυστυχώς, στην κρίσιμη αυτή συγκυρία έχουμε την χειρότερη δυνατή κυβέρνηση, αλλά και ένα τραγικό και αποτυχημένο πολιτικό και πολιτειακό σύστημα. Μικρές έως ανύπαρκτες οι διαφορές με την κατάστασή μας προ 100 ετών!

– Ευτυχώς, όμως, το ιστορικό ανάλογο του καταστροφικού αποτελέσματος των εκλογών του 1920 έχει ήδη συμβεί με τις αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015 καθώς και με το φολκλορικό δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου: το σύγχρονο ΟΙΚΑΔΕ έχει ήδη ηττηθεί, έστω και αν οι φορείς του ακόμη κυβερνούν και δεν προβλέπεται να δικασθούν, ούτε να στηθούν στον τοίχο και ελπίζω να μην χρειασθεί να γίνει! Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλο διχασμό όσο και αν θα το ήθελαν ανόητοι Κυρίτσηδες για να ικανοποιήσουν τις ιδεοληψίες του, όσο και αν το προσπαθεί ο κάθε Καμμένος για να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση!

…το τραγικό είναι ότι δεν υπάρχει Βενιζέλος!

Υ.Γ. Δεν είμαι γεωπολιτικός αναλυτής, ούτε και θα γίνω. Το σημερινό κείμενο είναι αποτέλεσμα σκέψεων που μου δημιούργησε η εξαιρετική ανάλυση του κ. Ιωάννη Θεοδωράτου, διάλεξη του οποίου είχα την τιμή να παρακολουθήσω σήμερα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου