Η ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Μοίρασε το

Η Ευρωπαϊκή πόλωση συνεχώς αυξάνεται, η αναμέτρηση διευρύνεται, σκληραίνει και αποτελεί προάγγελο γενικότερων εξελίξεων.

Δύο χαρακτηριστικά πρόσφατα δείγματα. Το πρώτο, η σοβαρή πολιτική κρίση στη Γαλλία και το βαθύ ρήγμα στην κυβερνητική της συνοχή. Η Γαλλία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα βιώνουν ο,τι ζήσαμε στην Ελλάδα τον Φλεβάρη του 2012, που οδήγησε στην τελειωτική διάλυση του ΠΑΣΟΚ, τη μαζική έξοδο στελεχών, και τη σύμπτυξη μιας αμιγούς μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Θλιβερή εξέλιξη η κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία, που εγκαταλείπει και τα προσχήματα του θεσμικού αντίβαρου της Γερμανίας, του περίφημου Γαλλογερμανικού άξονα, στην ισορροπία του οποίου οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

[quote text_size=”small”]

Αναδεικνύει την υπαρξιακή κρίση του Σοσιαλιστικού χώρου η εξέλιξη στο Ιστορικό κόμμα του Ζαν Ζωρές και του Φρανσουά Μιτεράν, και την προδιαγραμμένη μετάλλαξη και παρακμή του μέσα από την ταύτιση με την ασκούμενη φανατική και ιδεοληπτική νεοφιλελεύθερη πολιτική, και την ανεξαρτητοποίηση και φυγόκεντρη τάση των δυνάμεων που διαφωνούν με αυτήν.

[/quote]

Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει και τη συνεχή πολιτική αφύπνιση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Αριστεράς απέναντι στον φαύλο κύκλο που έχει εγκλωβιστεί η Ευρώπη.

Το δεύτερο δείγμα ήταν οι ανατριχιαστικές δηλώσεις της Υπουργού Υγείας της Λιθουανίας να προβλέπεται η ευθανασία για τους ανήμπορους που δεν μπορεί πλέον να καλύψει το συρρικνούμενο κοινωνικό κράτος. Όταν ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός οδηγεί πλέον χωρίς προσχήματα στον φασισμό και θυμίζει σκοτεινές μέρες του Μεσοπολέμου, που δεν πίστευε κανείς ότι θα αναβίωναν στην Ευρώπη! Υπάρχει σκλήρυνση και πόλωση, αλλά και αυξανόμενη πολιτική αντίδραση και αφύπνιση που προμηνύει εξελίξεις… Η πιο βαθειά νύχτα είναι πριν το ξημέρωμα… ο τροχός της αλλαγής και του νέου Ευρωπαϊκού κύκλου αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει, γιατί η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά και καθίσταται επικίνδυνη πολιτικά. Τώρα διαμορφώνονται καλύτεροι όροι για νέες προοδευτικές συμμαχίες και διεκδίκηση αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη.

Οι δυνάμεις που αγωνίζονται για την απαλλαγή και την αλλαγή στη χώρα μας δεν είναι μόνες τους και απομονωμένες, αλλά μπορούν να γίνουν δυναμικός καταλύτης στους νέους Ευρωπαϊκούς συσχετισμούς εξελίξεων!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου