ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ

Μοίρασε το

Τι γυρεύει η Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ;  Τίποτα περισσότερο , αλλά και τίποτα λιγότερο, από το να «αυτοχρησθεί» ρυθμιστής των εξελίξεων στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και να καταστεί «παίχτης» πρώτης γραμμής στον ενεργειακό χάρτη και μάλιστα σε μια περίοδο απόλυτης ρευστότητας και αναταραχής στην Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή.

Αυτή η παράμετρος συνδυάζεται με την πάγια και αμετάκλητη διεκδίκηση της Τουρκίας για διχοτομική λύση στο Κυπριακό και έλεγχο ακόμα και στην ελεύθερη Κύπρο (μέσω της περιβόητης Συνομοσπονδίας δύο συνιδρυτικών κρατών) . Επιπρόσθετα η Τουρκία αποθρασύνεται ακόμα περισσότερο για επιβολή διχοτομικής λύσης και «λείας» στο Κυπριακό, καθώς βλέπει να «χάνει» την παρτίδα στο Κουρδικό .

Οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με αφορμή και τους Τζιχαντιστές και τις σφοδρές συγκρούσεις σε Συρία, Ιράν , οι Κούδροι , ως συγκροτημένη εθνότητα , ως «εθνική οντότητα» , μπορούν και κατά τους σχεδιασμούς των Η.Π.Α να μεταβληθούν σε παράγοντα ισορροπίας και ανάσχεσης των Τζιχαντιστών , που έχουν ως μόνο ενοποιητικό στοιχείο μια «παραποίηση» θρησκείας την οποία έχουν ποτίσει με βία και φανατισμό.

[quote text_size=”small”]

Ήδη η πολιτική των διάσπαρτων θρησκευτικών ομάδων ισλαμικού χαρακτήρα , δεν φαίνεται να λύνει το γεωπολιτικά θέματα της Δύσης και πρωτίστως των Η.Π.Α , που πλέον έχουν στραφεί στην παραδοσιακή «αποτελεσματική» πολιτικής ενίσχυσης εθνικών ενοτήτων, εθνικών οντοτήτων , όπως είναι οι Κούρδοι που φαίνεται πως θα αποκτλήσουν και το δικό τους κράτος «κόβοντας» και ένα «κομματάκι» από την Τουρκία.

[/quote]

Το Τουρκικό κατεστημένο , τρέμει μια τέτοια εξέλιξη , καθώς στήριξε πολλά χρόνια της κυριαρχίας του στην ανάσχεση των Κούρδων . Η Κύπρος και ο νέος ενεργειακός χάρτης πιθανά μέχρι ένα σημείο να λειτουργούν ως αντιστάθμισμα εντυπώσεων στην Τουρκία στην διαφενόμενη «εθνική/κρατική « οντότητα των Κούρδων.

[quote text_size=”small”]

Ουσιαστικά με την επιχείρηση” Barbaros” («εισβολή» ερευνητικού σκάφους και πολεμικών πλοίων της Τουρκίας ) εντός της Κυπριακής Α.Ο.Ζ , είναι «νέα Ίμια» αυτή την φορά στα λύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας . Η Τουρκία μετά την εισβολή του 1974 και την κατοχή Κυπριακού εδάφους , αμφισβητεί πλέον με στρατιωτικά μέσα τα θαλάσσια όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σφίγγει» δηλαδή ένα στρατιωτικό κλοιό και στο έδαφος και στην θάλασσα της Κύπρου».

[/quote]

Η ρωσική παρουσία στην περιοχή, μέσω στρατιωτικών ναυτικών ασκήσεων , η παρουσία πολεμικών πλοίων του Ισραήλ (σε κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Κύπρο) ναι μεν δημιουργούν την αίσθηση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ¨παίζει» μόνη της σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή , όμως δεν λύνουν το πρόβλημα , ούτε μπορούν να ποκλιμακώσουν την ένταση.

Αυτό που πρέπει να γίνει απολύτως καθαρό και κατανοητό είναι ότι η Τουρκία προκαλεί στρατιωτική ένταση εντός θαλασσίων ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραβιάζει Ευρωπαϊκή Α.Ο.Ζ . Προκαλεί στρατιωτική ένταση και παραβιάζει δικαιώματα κυριαρχίας ενός κράτους μέλους του Ο.Η.Ε.

[quote text_size=”small”]

Το θέμα (έπρεπε) , αλλά και τώρα μπορεί και πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών που θα λάβουν αμέσως μέτρα κατά της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας .

[/quote]

Τα νέα Ίμια η Τουρκία τα στήνει στην καρδιά της Ευρώπης και μάλιστα εν μέσω μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης και με ένα διεθνές σκηνικό που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα , ρευστότητα και πολύ μεγάλες εντάσεις .

Η αποτελεσματική απάντηση λοιπόν στην Τουρκική προκλητικότητα περνάει μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανα της , αλλά και μέσα από τον Ο.Η.Ε που βλέπει και πάλι να κουρελιάζεται η διεθνής νομιμότητα.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου