ΕΡΧΕΤΑΙ Ο …ΘΕΙΟΣ ΣΑΜ

Μοίρασε το

Ήταν διαχρονικό το δίλημμα της ελληνικής αστικής τάξης. Σε ποιας διεθνούς συμμαχίας το άρμα θα έπρεπε να ενσωματωθεί η “μικρή πλην τίμια Ελλάς”. Στις αρχές του αιώνα η σύγκρουση γερμανοφίλων και αγγλόφιλων εξελίχθηκε σε εθνικό διχασμό, οδήγησε σε μια εθνική καταστροφή και σ’ ένα εμφύλιο σπαραγμό.

Στο σύγχρονο μεταπολεμικό κόσμο, όταν η Γερμανία αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει με τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το δίλημμα άλλαξε. Δυτικό ή ανατολικό μπλοκ. ΗΠΑ ή ΕΣΣΔ. ΝΑΤΟ ή Σύμφωνο Βαρσοβίας. Τι κι αν στο δίλημμα είχαν απαντήσει ήδη οι ξένες δυνάμεις. Στην Ελλάδα οι πολιτικές ηγεσίες έπρεπε να οδηγήσουν τον ελληνικό λαό στο εμφύλιο πόλεμο για να αποκαλύψουν την …κρυμμένη απάντηση. Για όσες δεκαετίες η Ελλάδα επούλωνε τις πληγές της, δίλημμα δεν υπήρχε. Ο …θείος Σαμ ήταν αναμφισβήτητα ο κυρίαρχος.

Κι όταν αυτός αποφάσισε να παραχωρήσει κάμποση από την κυριαρχία, διευρύνοντας τα όρια της ευρωπαϊκής χειραφέτησης και πάλι, η ελληνική αστική τάξη δεν είχε πρόβλημα επιλογής. Ακολούθησε τη σειρά των πραγμάτων και η Ελλάδα βρήκε μια θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, της οποίας, την αρμονική συμβίωση των μελών της, εξασφάλιζε και επόπτευε ο …θείος Σαμ.

Μετά ήρθε η μόδα της παγκοσμιοποίησης. Τα δεδομένα άλλαξαν και ορισμένα μέλη της οικογένειας ενηλικιώθηκαν και με την ανοχή του θείου αξίωσαν και πάλι τη χειραφέτηση τους, σε βάρος των άλλων, μικρών και …ανήλικων μελών. Κάπως έτσι σήμερα, στην Ευρώπη αναβίωσε ο γερμανικός ηγεμονισμός – θλιβερό κατάλοιπο της γερμανικής άρχουσας τάξης, η οποία δείχνει πεισματικά να αγνοεί τα διδάγματα της Ιστορίας…

Πλέον τα διλήμματα του παρελθόντος επανέρχονται δριμύτερα στην ελληνική αστική τάξη. Ο …θείος Σαμ είναι και πανταχού παρόν, έτσι κι αλλιώς, και αξιώνει ή θα αξιώσει νέα ενσωμάτωση στο δικό του άρμα, δεδομένων των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην Μέση Ανατολή. Από την άλλη, η προσπάθεια γερμανικής χειραφέτησης έως και νέας ηγεμονίας στη Γηραιά Ήπειρο μετρά ήδη την Ελλάδα στα θύματα της.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει και πάλι να αποφασίσει το δρόμο που θα διαλέξει. Δεν χρειάζεται να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, προκαλώντας εθνικό διχασμό και εμφύλιο σπαραγμό. Η αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης προϋποθέτει πως το πολιτικό σύστημα δεν θα οδηγηθεί σε “πτώχευση” και πως δεν θα προβληθούν εμπόδια σε μια ομαλή πολιτική διαδοχή που φαντάζει αναπόφευκτη. Για αυτό λοιπόν ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Και της απάντησης στο νέο ιστορικό δίλημμα που προβάλλει. Η οποία, απάντηση, δεν είναι μάλλον τόσο οικονομική, όσο (γεω)πολιτική…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου