Διπλωματικές πηγές περιγράφουν την ρωσική πρωτοβουλία ως κίνηση που προσομοιάζει με “κήρυξη πολέμου” προς την Ελλάδα, τη στιγμή που μετά το πρόσφατο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα είχε διαφανεί μια πρόθεση αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων. (από σχετικό άρθρο στο new-Deal)
Φαίνεται όμως πως οι Ρώσοι αισθάνονται αν όχι εξαπατημένοι από τους Έλληνες συνομιλητές τους, σίγουρα θιγμένοι. Η συμπεριφορά ενός σημαίνοντος τεχνοκράτη του Ταμείου, έναντι ενός ανθρώπου εμπιστοσύνης του προέδρου Πούτιν, συμβούλου του επί θεμάτων ενέργειας και πρώην υπουργού Ενέργειας, όπως ο Ιγκόρ Γιουσούφοφ, κρίθηκε ως απαράδεκτη από τους Ρώσους ιθύνοντες. Ως εκ τούτου θεώρησαν τη συμπεριφορά του Ταμείου ως “μεροληπτική”, όπως και των ελληνικών αρχών απέναντι σε ρωσικού ενδιαφέροντος επενδύσεις – η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ αποτελεί ένα πρώτο δείγμα γραφής.
Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, η εντολή προς το ελληνικό δικηγορικό γραφείο που ανέλαβε την υπόθεση είναι να τραβήξουν το σχοινί μέχρι το τέλος, ως μια επίδειξη αποφασιστικότητας της Μόσχας να διαφυλάξει το κύρος των ενεργειακών της εταιριών και το εύρος των συμφερόντων τους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, ευρύτερα.
Όπως τεκμαίρεται από το περιεχόμενο του εξωδίκου, αλλά και της επιστολής που διαθέτει το new-Deal, πρόθεση της ρωσικής εταιρίας είνα:
– Να ζητήσει ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ μέτρα σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ να μπλοκάρουν ή να ανατρέψουν το Διαγωνισμό ως μη Νόμιμο
– Να καταθέσει προσφορά “κλειδωμένη” σε Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Συμβολαιογραφείο με σκοπό να “αποδείξουν” ότι η χωρα -και οι πιστωτές- χάνουν με τον αποκλεισμό τους,
– Να ενημερώσει ΓΡΑΠΤΩΣ και επίσημα τους άλλους υποψηφίους ότι έχουν υποβάλει ένσταση ακυρότητας του Διαγωνισμού κι ότι οι προσφορές που θα καταθέσουν “θα είναι στον αέρα” κλπ κλπ
Μάλιστα για καλύτερη προβολή, διεθνώς, των θέσεων της, η εταιρία έχει προσλάβει την εταιρία επικοινωνίας Globalcom (πελάτης Lukoil, Aeroflot, Gazprom κοκ) που θα κάνει λόμπι διεθνή μέσα ενημερώσης. Δείχνει με αυτό τον τρόπο αποφασισμένη να κάνει φασαρία που θα πλήξει ακόμα περισσότερο την ήδη πληγωμένη εικόνα της χώρας διεθνώς.
Το πολιτικό δίλημμα για την ελληνική πλευρά είναι αν “ατυχείς” ενέργειες τεχνοκρατών θα επιτραπεί ή όχι να υπονομεύσουν την εικόνα μιας διαφανούς διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων και προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων που εκτός των άλλων φαίνεται να έχουν και σοβαρές διπλωματικές επιπτώσεις. Η αξιοπιστία της διαδικασίας δεν κρίνεται πλέον από τη μια ή την άλλη ερμηνεία των επιλογών του ΤΑΙΔΕΤ, αλλά από την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να αναδείξει τη βούληση της για ισότιμη μεταχείριση όλων των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην Ελλάδα.