ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Μοίρασε το

Μονιμοποίηση της διαβούλευσης με την Τουρκία σε επίπεδο υπουργικών συμβουλίων και πρωθυπουργών ζήτησε από τη σημερινή κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου, “παρά τα προβλήματα που υπάρχουν” όπως είπε.

Επίσης, χωρίς να αναφερθεί στις θαλάσσιες ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης, κάλεσε την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να εισφέρουν στις συζητήσεις για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας.

Μιλώντας στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στην κυβέρνηση Παπαδήμου μια προσπάθεια τελικής επίλυσης του Μακεδονικού.

Αφορμή, όπως είπε, είναι η αναμενόμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής των Σκοπίων εναντίον της Αθήνας, επειδή “παρεμποδίζει την πορεία της (πΓΔ της) Μακεδονίας προς τους διεθνείς θεσμούς”.
Ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι, όποια και να είναι η απόφαση του Δικαστηρίου, δεν θα επιλύσει το πρόβλημα.
Γι’ αυτό εισηγήθηκε -εμμέσως πλην σαφώς- απ’ ευθείας διμερή διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Γκρούεβσκι, πέρα από τη διεθνή μεσολάβηση και από τα μέχρι τώρα συνήθη.

Επίσης, πρότεινε να ενισχυθεί η συμβολή της Αθήνας στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ενώ να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η αναγνώριση του αλβανικού κράτους στο Κόσσοβο από ελάχιστες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρότρυνε την κυβέρνηση και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν να ωθήσουν την  πραγματοποίηση της εκκρεμούσας ελληνοϊσραηλινής συνάντησης πρωθυπουργών.

Ζήτησε επίσης να προχωρήσει η συμμετοχή της Αθήνας στις διεργασίες για ένα ανεξάρτητο κράτος στην Παλαιστίνη, καθώς και να ενισχυθεί η παρουσία της στη νέα κατάσταση στον αραβικό κόσμο, μετά από την πρόσφατη “άνοιξή” του.

Τέλος, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπ’ όψη η γεωστρατηγική σημασία που πρέπει να προσδίδεται στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή και αναζητούνται γι’ αυτήν. Αλλά δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.

Η παρέμβαση του κ.Παπανδρέου στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης είχε πολλά χαρακτηριστικά από το χαρτοφυλάκιο ενός επικεφαλής της Διπλωματίας και βάρυνε πολύ στον λόγο του ως μόλις απελθόντος πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε στο τραπέζι της -άκρως πολυφωνικής περί τα διπλωματικά- κυβέρνησης Παπαδήμου πλήρη την αντζέντα του υπουργείου Εξωτερικών. Και, μάλιστα, με “μενού” που -στον σχεδιασμό του υπουργείου- καλύπτει ολόκληρο τον προσεχή ενάμισυ χρόνο.

Συνεπώς θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει μετά τη 19η Φεβρουαρίου. Γι’ αυτό εμπλουτίζει την αντζέντα της που είναι πρόσφορη για “εθνική συναίνεση”.  Εκτός αν κρίνει πως η σημερινή κυβέρνηση είναι θνησιγενής.

Σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε σήμερα “προσωπική πλατφόρμα” Παπανδρέου, την οποία αξιοποιεί για να διαφύγει από τα αδιέξοδα και τις επισφάλειες της σημερινής πολιτικής ζωής.

Μια τέτοια πλατφόρμα προσφέρει στον συγκεκριμένο πολιτικό πολλά ωφέλη. Τουλάχιστον περισσότερα απ’ όσα του επιφυλάσσουν τώρα η “κοινή γνώμη”, το κεφάλαιο, τα μήντια και οι διαθέσεις των δελφίνων του στο ΠΑΣΟΚ.

Με την αποψινή παρέμβασή του στη βουλή, ο κ.Παπανδρέου, άνοιξε μια συζήτηση που, αν μείνει ανοικτή δίπλα στη νέα δανειακή σύμβαση, μπορεί να “χρωματίσει” ιδιαιτέρως και τον κυβερνητισμό και το υπό αναδιάταξη πολιτικό σκηνικό.

Ο ίδιος σηματοδοτεί περισσότερο από κάθε άλλο ή άλλην ένα δεδομένο σχέδιο για διευθετήσεις στα “παραδοσιακά” και νεώτερα περιφερειακά θέματα που “ακουμπούν” την Ελλάδα.

Σε συνδυασμό με τη ρήση του ότι τώρα μπορεί να εργασθεί διεθνώς για τη δημοκρατία και τους πολίτες απέναντι στις αγορές φιλοτεχνείται μια εικόνα για έναν διακριτό ρόλο που ο ίδιος μπορεί να έχει.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει διπλωματικό έργο, “απλώς”, την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και πέραν τούτου ουδέν.
Βεβαίως, υπάρχει ένα γενικόλογο consensus στην ελληνική πολιτική σκηνή, μια ισχυρή πλειοψηφία που στηρίζει τη “σχολή Παπανδρέου” από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Η στήριξη αυτή όμως δεν είναι μία σταθερά. Δεν προεξοφλείται όταν είναι να ληφθεί αμέσως μια απόφαση που υπερβαίνει τα “εθνικά” εσκαμμένα και, κυρίως, όταν είναι να εφαρμοσθεί απαρεγκλήτως.

Πώς λ.χ ο Σαμαράς θα αντιμετώπιζε συγκαταβατικά την παπανδρεϊκή άποψη περί υφαλοκρηπίδας (“χωρίς ΑΟΖ”);

Πώς, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα διαχειριζόταν ο Καρατζαφέρης το “βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας” για μια λύση του Μακεδονικού; Με συμπαραμαρτούντα τον “μακεδονισμό” και τη “μακεδονική” γλώσσα;

Πώς, άραγε, θα διαχειριζόταν το υπουργικό συμβούλιο-μαμμούθ στο σύνολό του ολόκληρη τη διπλωματική αντζέντα, όπως περίπου εισηγήθηκε νωρίτερα στη βουλή ο κ.Παπανδρέου;

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου θα δοκιμασθεί σκληρά, αν τεθεί επί της ακμής του ξυρού της εξωτερικής πολιτικής.

Ό, τι προκύψει τότε θα διαφοροποιεί το τοπίο. Και θα κατανέμει λίγο διαφορετικά τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

ΥΓ

Λίγα λεπτά αφ’ ότου γράφτηκε το παρόν κείμενο, ανακοινώθηκε τηλεφωνική συνομίλια του Γιώργου Παπανδρέου με τον Μπαράκ Ομπάμα, με πρωτοβουλία του δεύτερου.

Στο “διά ταύτα” της επικοινωνίας ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να έχει τακτική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό.
Η ανακοίνωση παρατίθεται ως έχει:

“Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε σήμερα το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας που έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, συζητήθηκαν οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, και οι προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τόνισε ότι, απαιτούνται εντονότερες και ταχύτερες πρωτοβουλίες, αλλά και πιο τολμηρά βήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η κρίση.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε προκειμένου να υπάρξει συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και εθνική προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την υλοποίηση για τον σκοπό αυτό των αποφάσεων της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, αλλά και για το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών αυτών, που οδήγησαν στην συγκρότηση της υπό τον Λουκά Παπαδήμο νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, εξέφρασε τον σεβασμό του και την εκτίμησή του για την προσφορά την προηγούμενη διετία, καθώς και για τις πρωτοβουλίες του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως και την ελπίδα του για μια γόνιμη πορεία της νέας κυβέρνησης.

Συζητήθηκαν επίσης, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καθώς και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την Αραβική Άνοιξη.

Τέλος, ο Barack Obama, ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να διατηρήσουν τακτική επικοινωνία”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου