ΔΑΥΙΔ -ΓΟΛΙΑΘ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μοίρασε το

Η ιστορία είναι γεμάτη από παραβολές: τις αναζητάμε σε δύσκολες στιγμές για να θεμελιώσουμε επιλογές και αποφάσεις. Η χώρα μας βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ο λαός μας εκφράστηκε στην κάλπη με θυμό, οργή αλλά και περηφάνια. Έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις μνημονιακές πολιτικές και στους δανειστές μας. Έστειλε ένα μήνυμα περηφάνιας λέγοντας πως ορισμένες φορές η αξιοπρέπεια μιας χώρας και των πολιτών της είναι πιο πολύτιμη και από το ψωμί.

Έστειλε ένα μήνυμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ότι η οικονομική σύγκλιση δε μπορεί να γίνει χωρίς κοινωνική και πολιτική συνοχή χωρίς  αλληλεγγύη. Έστειλε ένα μήνυμα ότι χωρίς τη διατήρηση και βελτίωση του κοινωνικού κράτους το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης θα ναυαγήσει πλήρως και οι λαοί θα δυστυχήσουν, αλλά δε θ’ αργήσουν να ξεσηκωθούν.

Αυτά τα μηνύματα στέλνουν με λιγότερη ή περισσότερη δύναμη οι λαοί του Νότου που δοκιμάζονται από τις πολιτικές λιτότητας, της ανεργίας, της φτώχειας και δεν βλέπουν μπροστά τους ελπίδα.

Οι κάλπες έφεραν στο προσκήνιο τα «κακά παιδιά» που είτε καταφέρθηκαν κατά του μνημονίου είτε με ακραίο τρόπο εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και την αντίθεσή τους στο να βρίσκεται ο τόπος σε εποπτεία και κηδεμονία.
Κοινό συμπέρασμα ο πολιτικός χάρτης άλλαξε. Τα «κακά παιδιά» συνεχίζουν να επιμένουν στην ανταρσία και ζητούν να αναμετρηθούν με τους δανειστές (Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ. κ.α.) Μοιάζει αυτή η αναμέτρηση σαν την ιστορία του Δαυίδ με το Γολιάθ.

Πάνοπλοι οι δανειστές σε χρήμα, εξουσία, με φοβερά επικοινωνιακά μέσα ορθά κοφτά απειλούν δύο χρόνια τώρα ότι μπορούν να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το μικρόσωμο Δαυίδ και να τον πνίξουν. Απειλούν να σταματήσει ο δανεισμός στη χώρα αν δεν συνεχιστούν τα μέτρα λιτότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις και η φθηνή εργασία. Απειλούν να εκδιώξουν τον μικρό Δαυίδ από το ευρωπαϊκό σπίτι της ευρωζώνης. Οι απειλές αυτές φοβίζουν τους πολίτες αλλά και τους εξοργίζουν.

Ουδείς γνωρίζει αν τα «κακά παιδιά» πάρουν στα χέρια τους τις σφεντόνες και σαν τον μικρόσωμο Δαυίδ αρχίζουν να πετροβολούν τον Γολιάθ. Γεγονός είναι ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη και συγκρουσιακή. Πράγματι οι οικονομικές ανάγκες του τόπου είναι μεγάλες αλλά και οι μνημονιακές πολιτικές είναι αδιέξοδες για τη χώρα και θανατηφόρες για την κοινωνία.

Λίγο νερό στο κρασί τους δε λένε να βάλουν, οι δανειστές και οι φίλοι μας εταίροι να δώσουν ανάσα και χρόνο για ήπια προσαρμογή.  Τα πλεονάσματα που συσσώρευσαν (καβάλα στο άλογο) του ευρώ οι χώρες του Βορρά δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν τα ελλείμματα που έφεραν στις χώρες του Νότου (εξοπλισμοί, βιομηχανικά προϊόντα, τραπεζικές και χρηματιστηριακές αξίες, εξαγορές δημοσίων επιχειρήσεων κ.α.).

Μαλώνει η άρχουσα τάξη (ντόπια και ξένη), τα «κακά παιδιά» και τον Δαυίδ, να κάτσουν φρόνιμα να προσαρμοστούν στους κανόνες των δανειστών. Δε λένε οι ίδιοι να κάνουν ένα βήμα πίσω και δύο βήματα  μπροστά. Να δανείζουν τα κράτη με το ίδιο επιτόκιο 1% όπως τις τράπεζες  ή έστω  με το μέσο επιτόκιο  της Ευρωζώνης. Να ελαφρώσουν τα βάρη στο λαό. Να κρατήσουν ζωντανές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  του τόπου μας που κρατάνε ακόμη ζωντανή την  πραγματική οικονομία μας και μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Να δώσουν ελπίδα ότι η ανάπτυξη δεν είναι καραμέλα που εύκολα λιώνει , αλλά πράξη , δράση και έργα.

Αν συνεχίσει ο Γολιάθ να εκτοξεύει απειλές ( για να μην χαλάσει η μανέστρα , η συνταγή όπως λέει και ο λαός)  εκμεταλλευόμενος τις ανάγκες της χώρας και τον φόβο των πολιτών ( για περικοπές συντάξεων και μισθών ) τότε τα θα δυναμώσουν , θα τολμήσουν σαν τον Δαυίδ να αντιμετωπίσουν τον  μεγάλο γίγαντα Γολιάθ. Βέβαια οι συσχετισμοί δύναμης   γέρνουν στην πλευρά του Γολιάθ. Δεν ξέρεις όμως καμία φορά η ιστορία  μας διδάσκει ότι  ο μικρός Δαυίδ με την σφεντόνα του κατάφερε με μια πέτρα να σκοτώσει τον γίγαντα.

Μήπως όμως είναι ακόμη ώρα να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε σοβαρά και ο γίγαντας Γολιάθ να κάνει ένα βήμα πίσω και πολλά βήματα μπροστά ;

Αυτά φώναζε προεκλογικά  και ο Ολαντ στη Γαλλία .Φθάνουν όμως τα λόγια , όταν δεν αλλάζουν οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρωζώνη. Στο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα μας, η συμβολή και η συμμετοχή του πολίτη για να αλλάξουν τα πράγματα ρότα θα είναι αποφασιστική είτε στην κάλπη είτε στην καθημερινή ζωή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου