Έλεγχος πλήθους και βιοασφάλεια

Ο Ηλίας Καραβόλιας περιγράφει τι έκανε η Κίνα για να ελεγχθεί ο κορωνοϊός. Έλεγχος πλήθους με ιχνηλάτηση επαφών, έγκαιρη ταυτοποίηση κρουσμάτων, αυστηρή απομόνωση, υπερταχείες κατασκευές. Ο στρατηγικός σχεδιασμός μιας ισχυρής βιοπολιτικής που συνιστά την βιοασφάλεια new deal

Μοίρασε το

Ο Ηλίας Καραβόλιας περιγράφει τι έκανε η Κίνα για να ελεγχθεί ο κορωνοϊός. Έλεγχος πλήθους (crowd control) με ιχνηλάτηση επαφών, έγκαιρη ταυτοποίηση κρουσμάτων, αυστηρή απομόνωση, υπερταχείες κατασκευές. Ο στρατηγικός σχεδιασμός μιας ισχυρής βιοπολιτικής που συνιστά την βιοασφάλεια και καταλήγει στην μεγαλύτερη επιχείρηση κοινωνικής συμμόρφωσης.


Φαίνεται οτι απο την πηγή του κακού (Κίνα) έχουμε καλά νέα. Διαβάζουμε για επιβράδυνση του ρυθμού των κρουσμάτων και για σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων. Αυτή την εξέλιξη εύστοχα ονόμασε ο Ελληνας καθηγητής στο Yale Ν. Χρηστάκης ως “κοινωνικό πυρηνικό όπλο”. Πρόκειται στην ουσία για μια στρατηγική ελέγχου της επιδημίας πλήρως συσχετιζόμενη με την κεντρικού σχεδιασμού δομή διοίκησης της κινεζικής κοινωνίας και οικονομίας. 

Το crowd control (έλεγχος πλήθους) επιβλήθηκε αυστηρά. Και οι Κινέζοι φαίνεται ότι μετά από δύο μήνες εμπόδισαν την διάδοσή του ιού σε όλη την χώρα. Εφάρμοσαν αυστηρή καραντίνα σε μερικές μεγάλες πόλεις/επαρχίες. Με έμφαση στην δόμηση κέντρων απομόνωσης και στην ενίσχυση βασικών δομών δημόσιας υγείας επιβράδυναν την εκθετική αύξηση του ιού. Ταυτόχρονα συνέβαλλαν στην σταδιακή αποθεραπεία άνω του 70% όσων είχαν νοσήσει. Αυτά τουλάχιστον ανακοίνωσε ο ΠΟΥ…

Έλεγχος του πλήθους και βιοασφάλεια

Ιχνηλάτηση επαφών, έγκαιρη ταυτοποίηση κρουσμάτων αλλά και αυστηρή απομόνωση, σε συνδυασμό με υπερταχείες κατασκευές. (Σημ: ολόκληρα νοσοκομεία ετοιμάζονταν σε λίγες μόνο μέρες). Ήταν ο πετυχημένος στρατηγικός σχεδιασμός μιας ισχυρής βιοπολιτικής. Ουσιαστικά πρόκειται για “βιοασφάλεια”. 

Και το ερώτημα τώρα είναι απλό: μπορούν οι δυτικές χώρες να ελέγξουν τα πλήθη τους; Μπορεί σε φιλελεύθερες οικονομίες να επιβληθεί πειθαρχία, περιορισμός, απομόνωση, αίσθημα ύψιστης ατομικής ευθύνης; Κακά τα ψέμματα: το κινεζικό παράδειγμα δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο στις δικές μας ευρωπαϊκές κοινωνίες. Για αυτό και η Ιταλία χτυπήθηκε γρήγορα με εκθετικού ρυθμού αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων. 

Επιχείρηση κοινωνικής συμμόρφωσης

Το Πεκίνο λοιπόν διαμόρφωσε ένα νέο μοντέλο υγειονομικής διαχείρισης με πυρήνα το crowd control και την αυστηρή επιτήρηση. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση κοινωνικής συμμόρφωσης στην ιστορία της Κίνας. Αν τελικά δεν εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός τότε οι συνέπειες για την δεύτερη οικονομία του πλανήτη θα είναι ελεγχόμενες. Παρά την φυγή κάποιων εκατοντάδων ξένων (κυρίως αμερικανικών) εταιρειών απο την βιομηχανική ζώνη στη Γουχάν σταδιακά επαναλειτουργεί τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας. Αν συνεχιστεί αυτή η εξομάλυνση του φαινομένου τότε η κινεζική οικονομία θα μπεί σε μια φάση ανάρρωσης. Την ίδια ώρα που τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ προεξοφλούν πτώση ζήτησης και επιβράδυνση ανάπτυξης ή/και ύφεση.

Βιοπολιτική υποτάσσει τα οικονομικά ένστικτα

Είναι δε η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία που η βιοασφάλεια στηρίζεται στον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας. Η βιοπολιτική στρατηγική καθυποτάσσει τα οικονομικά ένστικτα. Και η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί ως αιτία εξάπλωσης του πανικού. Κάποιοι φυσικά θα ξαναπροβάλλουν την επιτακτικότητα του εθνικού προστατευτισμού (π.χ. Τραμπ). Κάποιοι άλλοι θα βρουν την ευκαιρία να τονώσουν περαιτέρω τα εθνικιστικά φρονήματα (“Η Τουρκία είναι πιο ισχυρή από τον ιό…” είπε ο Ερντογάν).

Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος της πανδημίας για τις κοινωνίες είναι υπαρκτός. Και η εφαρμογή μιας συντονισμένης βιοπολιτικής ελέγχου και ασφάλειας είναι το στοίχημα το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν κυβερνήσεις και πολίτες. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου