Καθήκον μας η αλήθεια για τυχόν σκευωρία Novartis

Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής ΝΔ Ηλείας

Μοίρασε το

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος επισημαίνει πως η έρευνα στην υπόθεση Novartis δεν αφορά μόνο τυχόν ποινικές ευθύνες. Αφορά τη ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την διάκριση των εξουσιών. Ως εκ τούτου, αν υπάρχει σκευωρία Novartis, είναι καθήκον μας να αποκαλυφθεί η αλήθεια.


Ο διακριτός ρόλος της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας αποτελεί θεμέλιο λίθο κάθε ευνομούμενης Πολιτείας. Η δε ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση εφόσον επιθυμούμε μια ουσιαστική και σύγχρονη δημοκρατία.

Ως παράταξη από την πρώτη στιγμή λάβαμε ξεκάθαρη θέση ως προς την αναγκαιότητα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση NOVARTIS. Μια υπόθεση με πολλές σκοτεινές πτυχές που πλήττει τη δημοκρατία μας και την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος.  

Στόχος μας είναι να ρίξουμε άπλετο φως. Δίνοντας στα μέλη της Επιτροπής τη θεσμική δυνατότητα να διερευνήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημητρίου Παπαγγελόπουλου. 

Η ανάληψη αυτής της ευθύνης ήταν επιβεβλημένη από τη στιγμή που έγκριτοι δικαστικοί λειτουργοί κατήγγειλαν συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις. Ήταν επιβεβλημένη από την στιγμή που πολιτικά πρόσωπα με μακρά πολιτική διαδρομή, μεταξύ αυτών, δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην υπουργοί αθωώθηκαν με εισαγγελική διάταξη, χωρίς καν να παραπεμφθούν στο ακροατήριο. 

Αυτό δεν σημαίνει μόνο έλλειψη στοιχείων, αλλά και κατάθεση ψευδών στοιχείων, τα οποία και οφείλουμε να διερευνήσουμε. Και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: 

Σε ποια ευνομούμενη πολιτεία μπορεί να αντιταχθεί μια πολιτική δύναμη στη διερεύνηση μιας τέτοιας υπόθεσης; Ποια πολιτική δύναμη μπορεί να αρνηθεί την πλήρη εξέταση όλων των στοιχείων και την ανάδειξη της αλήθειας?

Παρά το προφανές της απάντησης, όλο το προηγούμενο διάστημα με αποκορύφωμα την απόφαση πριν λίγες ημέρες της Ολομέλειας της Βουλής για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπαπαγγελόπουλο, γίναμε μάρτυρες μιας σταθερής και σφοδρής άρνησης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση. 

Καθήκον μας η αλήθεια για την σκευωρία Novartis

Και προφανώς το επόμενο εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο αρνείται η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση  και μάλιστα  δημιουργεί συνεχή προσκόμματα στη λειτουργία της επιτροπής. Πρόκειται για απλή άρνηση ή δεν θέλει να δει ότι μπορεί και σκάνδαλο NOVARTIS να υφίσταται, αλλά και προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός υπαρκτού σκανδάλου για στοχοποίηση πολιτικών της αντιπάλων; 

Ως μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής δεν είχαμε το δικαίωμα να αφήσουμε καμία σκιά αδιερεύνητη. Έπρεπε να εξετάσουμε ως οφείλουμε θεσμικά οτιδήποτε κατατέθηκε στην Επιτροπή και ξεφεύγει από τα όρια της αρχικής μας εντολής.

Δεν έχουμε δικαίωμα να κωφεύσουμε στις καταγγελίες των εξεταζόμενων μαρτύρων, όταν μάλιστα πολλές από αυτές προέρχονται από εισαγγελικούς λειτουργούς των οποίων την αξιοπιστία και την αφοσίωση στο δικαστικό λειτούργημα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Καταγγελίες οι οποίες αφορούν παρεμβάσεις στο έργο των δικαστικών λειτουργών αλλά και διευθετήσεις επιχειρηματικών διαφορών με προαναγγελία δικαστικών αποφάσεων στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Για το λόγο αυτό προτείναμε την επέκταση του διερευνητικού πεδίου της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτριο Παπαγγελόπουλο. 

Πιστεύουμε ότι αποτελεί ιστορικό καθήκον της παρούσας Βουλής να συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης,  όπως και πράγματι θα κάνει τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε αποφασισμένοι ως μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής να ολοκληρώσουμε το έργο μας με μοναδικό στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση των όποιων ευθυνών.

Γιατί η έρευνα αυτή δεν αφορά μόνο τυχόν ποινικές ευθύνες ενός πρώην αναπληρωτή υπουργού που φέρεται να προσπάθησε να ελέγξει τη λειτουργία της δικαιοσύνης και να στοχοποιήσει πολιτικούς του αντιπάλους. Αφορά τη ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και τη διάκριση των εξουσιών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου