Απάντηση στις προκλήσεις και στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας

Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής ΝΔ Ηλείας

Μοίρασε το

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος εξηγεί ποια πρέπει να είναι η απάντηση μας στις προκλήσεις και στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας!


Όλοι οι Έλληνες επιδιώκουμε την ειρήνη και επιζητούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Ωστόσο, στον απόηχο της απόφασης του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί προκαλώντας την ιστορική μας μνήμη. Δεν μπορούμε παρά να μην τρέφουμε αυταπάτες για το δρόμο του αναθεωρητισμού και της πρόκλησης που έχουν επιλέξει οι γείτονες μας.

Απέναντι στους κινδύνους που θέτει η στάση της Τουρκίας, δικό μας καθήκον ως Έλληνες είναι να συνεχίσουμε να θωρακίζουμε την άμυνα μας. Να αναβαθμίζουμε την θέση της χώρας μας στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Να παραμένουμε ενωμένοι στα μεγάλα και εθνικά ζητήματα, πάνω και πέρα από ιδεολογίες ή πολιτικές απόψεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική Βουλή επικύρωσε μια πολύ σημαντική συμφωνία στον τομέα της άμυνας με το κράτος του Ισραήλ. Συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αναβαθμίσει το αμυντικό της οπλοστάσιο και να ενισχύσει το αξιόμαχο των Ένοπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Τόσο σε επίπεδο οπλικών συστημάτων όσο και στον τομέα της ανταλλαγής γνώσης και τεχνογνωσίας στη διαχείριση κρίσεων και απειλών.

Η στρατηγική συμφωνία με το Ισραήλ

Η συμφωνία με το Ισραήλ είναι μια συμφωνία που έρχεται να ενισχύσει την στρατηγική μας σχέση με ένα κράτος, το οποίο εντάσσεται στους ισχυρούς συμμάχους που διαθέτουμε ως χώρα στην ευρύτερη περιοχή απέναντι στις αναθεωρητικές βλέψεις της γείτονος.

Με τον τρόπο αυτό ως Ελλάδα εκπέμπουμε ένα ακόμα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. Είτε θα πρέπει να συνεργαστεί ισότιμα στη βάση του διεθνούς δικαίου είτε θα παραμείνει στο δρόμο του αναθεωρητισμού.

Στο δρόμο της διπλωματικής απομόνωσης, ως συνέπεια των προκλητικών κινήσεων και επιλογών της, όπως αυτή του διατάγματος του Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία ή του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου.

Εντατικοποίηση της αμυντικής διπλωματίας

Το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει στην εντατικοποίηση της αμυντικής διπλωματίας και να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με εκείνα τα κράτη που σέβονται το διεθνές δίκαιο και μοιράζονται τις ίδιες αρχές με εκείνη.

Πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μας με την Ιταλία. Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Η επιδίωξη μας να αποτελέσουμε μέρος της πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Οι διπλωματικές μας πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν το δρόμο. Που πρέπει να ακολουθήσουμε ως καλύτερο αντίβαρο στον αναθεωρητισμό και τη συνεχή παραβατικότητα της Τουρκίας.

Ως Έλληνες επιζητούμε το διάλογο στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Ωστόσο δεν κάνουμε σπιθαμή πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει για την προστασία των δικαιωμάτων μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου