Επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής ΝΔ Ηλείας

Μοίρασε το

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται ενίσχυση! Αναφέρεται στην διατήρηση της αποτρεπτικής μας δύναμης. Θεωρεί επιτακτική την ανάγκη για ανανέωση στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων άμεσα, περισσότερο από ποτέ.

H πρόσφατη κρίση με την Τουρκία, η σοβαρότερη κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αντιμετωπίστηκε από την Ελληνική κυβέρνηση με σύνεση, αυτοσυγκράτηση αλλά και αποφασιστικότητα.
Στο στρατιωτικό πεδίο αποδείξαμε ότι έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα και ισχύ. Και αυτό κυρίως χάρις στο σθένος, το υψηλό φρόνημα και την ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων.
Στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, κινούμενοι με μεθοδικότητα, αποδείξαμε ότι έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Και ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε συσχετισμούς δυνάμεων ικανούς να επιβάλλουν αλλαγή συμπεριφοράς αλλά και σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία.
Κατά τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετωπίστηκε η προηγηθείσα κρίση στον Έβρο. Όπου αποτράπηκε η παραβίαση των συνόρων μας με όπλο χιλιάδες μετανάστες υποκινούμενους από την Τουρκία.

Αποχώρηση Ορούτς Ρέις

Αποτέλεσμα είναι πλέον η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις και τoυρκικού στόλου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας. Από την προκλητική και απειλητική ρητορική περάσαμε στις εκκλήσεις και στις αναφορές για διάλογο.
Ωστόσο γεννώνται δύο κρίσιμα ερωτήματα.
Πρώτον, αν η στάση αυτή είναι μια πραγματική και σταθερή αλλαγή πολιτικής. Ή πρόκειται για μια αναδίπλωση και άρα η κρίση αυτή θα έχει και συνέχεια.
Και δεύτερον, ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική της χώρας μας.
Ως προς το πρώτο ερώτημα, σαφώς και πρέπει να δούμε στο επόμενο διάστημα αν η στάση της Τουρκίας θα έχει και συνέχεια. Ωστόσο, η ταυτότητα της σημερινής Τουρκίας και του ηγέτη της δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.
Στην Τουρκία σήμερα επικρατεί ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός. Η πολιτική της είναι αναθεωρητική και επεκτατική. Στόχο έχει να αναδειχθεί ως ηγέτιδα δύναμη του σουνίτικου Ισλάμ και κλιμακώνει προς αυτή την κατεύθυνση σταθερά.
Αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης, επέμβαση σε Συρία και Λιβύη, έρευνες και γεωτρήσεις στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα, μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επίθεση στον Έβρο και βέβαια οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες με το Ορούτς Ρεις.
Τα αιτήματά της και τα θέματα που διαρκώς βάζει προς συζήτηση δεν καθιστούν την εξεύρεση λύσης πολύ πιθανή. Δεν θα πρέπει λοιπόν να τρέφουμε αυταπάτες. Θα υπάρχει και συνέχεια στην κλιμάκωση των προκλήσεων.

Γιατί πρέπει να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Με βάση την παραδοχή αυτή πρέπει να  διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας για την επόμενη ημέρα. Η χώρα μας σταθερά επιζητεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή η οποία επιτυγχάνεται με τον σεβασμό  στους κανόνες του Διεθνούς  Δικαίου.
Πρέπει να επιδιώκουμε την επίλυση των διαφορών μας με τον διάλογο αλλά μόνο για το μοναδικό θέμα που αποτελεί και αναγνωρίζουμε ως διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Άρα η συνέχιση των διερευνητικών επαφών από το σημείο που είχαν μείνει το 2016 και είχαν διακοπεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας είναι επιβεβλημένη.
Σαφώς επίσης σε περίπτωση διαφωνίας θα πρέπει να έχουμε ως στρατηγικό στόχο την επίλυση της διαφοράς από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ως το μοναδικό ειρηνικό τρόπο επίλυσης μιας διεθνούς διαφοράς σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.
Ωστόσο, με βάση την μέχρι σήμερα πολιτική του προέδρου Ερντογάν δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε το σενάριο αυτό ως το πλέον πιθανό.
Η συνέχιση της διπλωματικής προσπάθειας για τη σύναψη ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι επίσης επιβεβλημένη. Άλλωστε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόσφατη κρίση.
Είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μας με χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες αλλά -ας μην κρυβόμαστε- και συμφέροντα. Δεν αρκεί όμως.
Είναι επιβεβλημένη, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, η ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων. Οι ένοπλες δυνάμεις στην πρόσφατη κρίση επέδειξαν υψηλό σθένος και φρόνημα αλλά και ικανότητα και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους.

Πρέπει όμως να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη μας

Είναι μια πολιτική που δεν περιμέναμε αυτή την πρόσφατη κρίση για να ακολουθήσουμε. Ήδη είχαν δρομολογηθεί ενέργειες όπως η αναβάθμιση των F-16 και η τεχνική υποστήριξη  των Μιράζ. Τις τελευταίες ημέρες συζητάμε στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων για τη νέα δομή των ενόπλων μας δυνάμεων. Είναι μια δομή που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και αυξάνει την αποτρεπτική μας δύναμη.
Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και έρχεται πλέον στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για συζήτηση.
Κορυφώθηκε βέβαια με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων με σύγχρονα όπλα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.
Θα πρέπει λοιπόν να το πάρουμε απόφαση. Με αυτόν το γείτονα που έχουμε μόνο η συνέχιση αυτής της πολιτικής ενίσχυσης των ενόπλων μας δυνάμεων  θα εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην παρούσα χρονική συγκυρία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου