ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας, ηχηρό μήνυμα ισχύος

Ξενοφών Μπαραλιάκος Βουλευτής ΝΔ Πιερίας

Μοίρασε το

O Ξενοφών Μπαραλιάκος εξηγεί γιατί η συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, εκπέμπει ηχηρό μήνυμα ισχύος. Συνιστά συμφωνία για οριοθέτηση, εν τοις πράγμασι. Δηλαδή ανακήρυξη, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δυο χωρών.


Μια ιστορική εκκρεμότητα που διήρκεσε από το 1977 με την αρχική συμφωνία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, έκλεισε.

Διευθετήθηκε με τον εθνικά επωφελέστερο τρόπο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την εξωτερική μας πολιτική.

Τι σημαίνει όμως αυτή η ιστορικής σημασίας συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία;

Σε μια γραμμή: αποτελεί αφ’ ενός μια συμβολική κίνηση επίδειξης ισχύος στην εξωτερική μας πολιτική, αφ’ ετέρου μια έμπρακτη απάντηση στην τουρκική αποθράσυνση του τελευταίο διαστήματος.

Συμφωνία για ΑΟΖ με διττό σκοπό

Η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία επιτυγχάνει έναν διττό σκοπό. Αρχικά, ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχη οριοθέτηση με την Αλβανία με την οποία υφίσταται ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία, για την οποία εκκρεμεί η εφαρμογή της.

Πολύ περισσότερο όμως ενισχύει την γεωπολιτική μας θέση για να προχωρήσουμε αποφασιστικά και στην ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο. 

Η οποία θα ακυρώνει με απόλυτο τρόπο το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο και την απορρέουσα τουρκική προκλητικότητα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Η ανακήρυξη ΑΟΖ και η μέθοδος οριοθέτησης της (με την μέση γραμμή) αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων πέντε δεκαετιών.

Διπλωματική επιτυχία με βάσεις

Η παράταξη μας απενεχοποίησε το πολιτικό πρόταγμα για την ΑΟΖ. Ιδιαίτερα την περίοδο 2012-2014 τέθηκαν οι βάσεις για την σημερινή διπλωματική και εθνική επιτυχία.

Καταστήσαμε τότε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο (Eastmed, TAP, Διακήρυξη Καΐρου) θωρακίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η τουρκική προκλητικότητα αντιμετωπίζεται με ισχυρή αποφασιστικότητα, υψηλή ένταση και κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο.

Το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και οι άσφαιρες απειλές θα λάβουν την ίδια δυναμική απάντηση αποτροπής και απόκρουσης κάθε επιβουλής όπως στα ανατολικά χερσαία σύνορα μας στον Έβρο.

Το εθνικό συμφέρον και κάθε χιλιοστό ελληνικής γης είναι αδιαπραγμάτευτο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου