“ΓΥΡΑΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ”… ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ!

Μοίρασε το

Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια “ψαρέματος στα θολά νερά” του “μεσαίου χώρου”, η ελληνική Δεξιά, αποκτά ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και αριθμό. Ουδέποτε ο Αντώνης Σαμαράς έκρυψε την πρόθεσή του να στρέψει τη ΝΔ προς τα δεξιά. Απόλυτα συνεπής με τα όσα τόνιζε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης για την ηγεσία του κόμματος, εφαρμόζει, σήμερα, στην πράξη τη στρατηγική που τον οδήγησε στη μεγάλη νίκη της 29ης Νοεμβρίου. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απολύτως πεπεισμένος που η στρατηγική του είναι σωστή. Άλλωστε, το πάθημα του έγινε μάθημα. Ήταν, τότε, με το εγχείρημα της Πολιτικής Άνοιξης όταν ο Αντώνης Σαμαράς δίστασε να διατυπώσει καθαρό δεξιό λόγο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ζούσε, όπως ζωντανά παρέμεναν και τα συνθήματα εναντίον της “επάρατης”… “Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά” ξυπνούσε – όχι αδίκως – σε ένα μεγάλο μέρος του λαού, δυσάρεστες μνήμες της εποχής της ΕΡΕ και της δικτατορίας με αποτέλεσμα, όποιος δεξιός τολμούσε να αποκαλύψει την ιδεολογική του ταυτότητα να αντιμετωπίζεται ως “μίασμα”. Φοβούμενος πολιτική περιθωριοποίηση, ο Αντώνης Σαμαράς δίστασε να εκπροσωπήσει τον “αγνό” δεξιό ψηφοφόρου που ουδεμία σχέση είχε με τις ακρότητες της Δεξιάς τα χρόνια που κυβερνούσε το κράτος και το παρακράτος. Κάπως έτσι, έχασε και το στοίχημα της “υπέρβασης”.

Από τότε όμως πέρασαν πολλά χρόνια. Μεσολάβησε η οκταετής “εκσυγχρονιστική” διακυβέρνηση που δημιούργησε αμφιβολίες για τη “σοσιαλιστική” καθαρότητα του Κινήματος και μπέρδεψε το εκλογικό σώμα με αρκετές από τις “φιλελεύθερες” επιλογές που ακολούθησε. Το σταδιακό ξεθώριασμα των ιδεολογικών διαχωριστικών γραμμών, οδήγησε σε μια απολιτίκ κατάσταση που επέτρεψε στον ηθικολογικό – πλην ιδεολογικά θολό – πολιτικό λόγο του Κώστα Καραμανλή να επικρατήσει.

Όταν μετά από πεντέμισι χρόνια “νέας διακυβέρνησης” κατέστη σαφές ότι η “ηθική στην πολιτική” δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική, καθώς η ηθική δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτονόητη προϋπόθεση άσκησης πολιτικής, το “σύστημα Καραμανλή” κατέρρευσε.

Ωστόσο, το ιδεολογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίζονταν παρέμεινε. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να το αναδείξει και να επιχειρήσει να το απαλλάξει από τα συμπτώματα και τις παθογένειες του μακρινού, αλλά και του πρόσφατου παρελθόντος… Έτσι, “καθαρό”, επιχειρεί σήμερα να επαναφέρει στο προσκήνιο το ιδεολογικό στίγμα της Δεξιάς, θέτοντάς το στη κρίση των δεξιών ψηφοφόρων ως προϋπόθεση επιβίωσης και (επανα)κυριαρχίας της ΝΔ και στην κρίση των πολιτών, ως αναγκαιότητα για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου