Με χειροπιαστό αποτέλεσμα την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις Η.Π.Α, αλλά και με ισχυρή πολιτική στήριξη από τον Μπάρακ Ομπάμα για την αντιμετώπιση της διεθνούς κερδοσκοπίας, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κλείνει ένα εξαιρετικά κρίσιμο αλλά και πετυχημένο, μέχρι ένα σημαντικό βαθμό, κύκλο διεθνών επαφών με κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες σε Ευρώπη και Η.Π.Α που πρωτίστως αφορούσαν στην προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους και να μπορεί να δανείζεται τουλάχιστον με όρους κράτους της Ευρωζώνης. Πρακτικά όμως με την έξοδο Παπανδρέου σε Λουξεμβούργο, Βερολίνο, Παρίσι, Ουάσιγκτον, αλλά και τις προηγούμενες «εξορμήσεις» του Πρωθυπουργού η Ελλάδα φαίνεται ότι αρχίζει μετά από χρόνια να σπάει το κέλυφος της εσωστρέφειας και της απομόνωσης που υπήρχε από την ακινησία και την έλλειψη πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης της Ν.Δ.
Τα αποτελέσματα αυτής της διεθνούς κινητικότητας του Έλληνα Πρωθυπουργού θα αποτιμηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ωστόσο, για την ώρα, φαίνεται να εξασφαλίζει:
– Μια έστω και μικρή πίστωση χρόνου – κάτι που δεν του δόθηκε όταν εξελέγη Πρωθυπουργός πρωτίστως από τις Βρυξέλλες και Ευρωπαίους Εταίρους που αντιθέτως πίεσαν ασφυκτικά- να διαχειριστεί μετά την εξαγγελία του σκληρού πακέτου μέτρων , την οικονομία και να προχωρήσει σε σοβαρές αλλαγές που δεν θα αφορούν μόνο το οικονομικό πεδίο . Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να υπάρξει απόδοση των έκτακτων σκληρών μέτρων , αλλά και αποφασιστικότητα για την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων .
– Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έφερε στην ημερήσια διάταξη , με αφορμή το «ελληνικό πρόβλημα» , την αναγκαιότητα να αρχίσει μια αναγκαία συζήτηση πρωτίστως στην Ε.Ε για την δημιουργία ενός μηχανισμού «στήριξης» κρατών που αντιμετωπίζουν οικονομικά – δημοσιονομικά προβλήματα και να υπάρχει «διευθέτηση» τους εντός της Ευρωζώνης. Δηλαδή άνοιξε με δική του πρωτοβουλία η συζήτηση για την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
– Σε ότι αφορά αυτά καθ’ αυτά τα Εθνικά θέματα , φαίνεται πως ετέθηκαν στην συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα . Το μείζον ερώτημα εδώ (που θα απαντηθεί και αυτό με τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα) , είναι αν πρωτίστως υπάρχει αλλαγή κλίματος , πρωτίστως από Αμερικανικής πλευράς. Δηλαδή αν όσα διακηρύσσει ο κ. Ομπάμα για μια νέα λογική στις διεθνείς σχέσεις , θα περάσει στην πράξη . Αν δηλαδή το όλο πλέγμα των εθνικών θεμάτων «ξεφύγει» από την γνωστή λογική των ασφυκτικών πιέσεων και των εκβιασμών που πυκνά συχνά υπήρχαν από την Αμερικανική πλευρά .
Σε ότι αφορά το θέμα των Σκοπίων το οποίο φαίνεται πως ήταν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών Ομπάμα – Παπανδρέου, το θέμα πλέον είναι το κατά πόσο η Αμερικανική πλευρά «επείγεται» – όπως επί Μπους του νεώτερου- να μπουν τα Σκόπια άνευ όρων και προϋποθέσεων στο ΝΑΤΟ ή αν αφήνουν τελικά μια πρωτοβουλία στην Ελληνική πλευρά να ξετυλίξει την πολιτική της για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε αλλά και το ΝΑΤΟ με όρους σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής . Στα Ελληνοτουρκικά φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να μην αρχίσουν οι πιέσεις καθώς υπάρχει μπροστά η συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν . Για το Κυπριακό τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα καθώς η αναμενόμενη νίκη του Έρογλου στις επικείμενες ψευδοεκλογές τα κατεχόμενα, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα που απαιτούν σαφώς άλλους χειρισμούς.
Βέβαια όλη αυτή διεθνής κινητικότητα είναι καλή και για την χωρά, αν υπάρχει ένα στοιχειώδες σχλεδιο και κάποιοι στόχοι , αλλά και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μόνο βέβαια που ο κ. Παπανδρέου έχει τα δύσκολα μπροστά του.
Δηλαδή, μετά από μια πετυχημένη και με αποτελέσματα εξόρμηση στο εξωτερικό , πρέπει να επιστρέψει πίσω στην ζοφερή Ελληνική πραγματικότητα.
Το πρόβλημα του βέβαια δεν είναι τα εσωκομματικά (π.χ η κόντρα του Χ. Παπουτσή με τον Σαχινίδη , ή η «γκρίνια του Σκανδαλίδη κ.α) , αλλά η Ελληνική πραγματικότητα .
Θα πρέπει πλέον να διαχειριστεί τα σκληρά μέτρα και την κακή οικονομική κατάσταση που κληρονόμησε από την Ν.Δ .
Όμως πέραν τούτων ο κ. Παπανδρέου έχει το μεγάλο στοίχημα της αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης και του κράτους που είναι κρίσιμο, όπως επίσης έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας (π.χ από τις ουρές στο Ι.Κ.Α, την έγκαιρη καταβολή συντάξεων , μέχρι αν και πόσο τακτικά είναι τα δρομολόγια), αλλά και το μείζον πρόβλημα της ανεργίας πριν αυτό πάρει ακόμα πιο εφιαλτικές διαστάσεις.
Επίσης εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ότι την περίοδο του Κώστα Σημίτη υπήρξαν πραγματικά επιτυχημένες προσπάθειες της Ελλάδας με διεθνή ακτινοβολία, όπως π.χ η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε άνευ όρων και προϋποθέσεων, η επιτυχής διεκδίκηση και στη συνέχεια οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κ.α., όμως η τότε Κυβέρνηση κάμφθηκε λόγω της όξυνσης των λεγόμενων προβλημάτων της καθημερινότητας.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΟΜΠΑΜΑ
Σε μια πολύ σημαντική κίνηση ο αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα ανακοίνωσε κατά τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Λευκό Οίκο την κατάργηση της βίζας για τους έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Ο έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφαση αυτή “ψήφο εμπιστοσύνης” από τον αμερικανό πρόεδρο στην Ελλάδα αλλά και στην ελληνική οικονομία..
“Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μια ψήφος εμπιστοσύνης και στην ελληνική οικονομία και βεβαίως είναι και αυτονόητο ότι και η Ελλάδα, όπως πάντα, ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις, συνεργάζεται, δουλεύει με όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Είναι λοιπόν, νομίζω μια πολύ θετική χειρονομία, που δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά είναι και ουσιαστική”.
Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά – το πρόγραμμα προέβλεπε μισή ώρα – κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, η οικονομική κρίση με τον Γιώργο Παπανδρέου να εξασφαλίσει τη σαφή στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ενιαία δράση κατά των κερδοσκόπων. Το ζήτημα θα τεθεί πλέον και στην επόμενη σύνοδο των G20, όπως επεδίωκε η Αθήνα.
“Ενημέρωσα τον πρόεδρο για την πρωτοβουλία που πήραμε στην Ευρώπη, η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Σαρκοζί, ο επικεφαλής του Eurogroup και εγώ, για την κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές. Αυτό μας αφορά γιατί έχουμε γίνει θύμα αυτών των πρακτικών. Ζήτησα από τον πρόεδρο Ομπάμα τη συνδρομή των ΗΠΑ στην επόμενη συνάντηση των G20” δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
“Ο κ. Ομπάμα με διαβεβαίωσε ότι θεωρεί την πρωτοβουλία χρήσιμη, σημαντική και θετική και ότι θα συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα” σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά θα μπει τάξη στις διεθνείς αγορές.
“Δεν ζητήσαμε οικονομική βοήθεια από κανέναν” επανέλαβε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς από αμερικανίδα δημοσιογράφο, για το αν η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ. “Θέλουμε να δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια και εκεί πρέπει να παρέμβει η ΕΕ. Πιστεύουμε ότι θα το κάνει για να μην επιτρέψει στους κερδοσκόπους να επαναλάβουν τα παιχνίδια τους”.
ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ
Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον κ. Ομπάμα ότι θα ανοίξει καινούργια σελίδα συνεργασίας στα ελληνοτουρκικά θέματα και δεσμεύτηκε να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας. «Μίλησα στον κ. Ομπάμα για την Τουρκία και την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του κ. Ερντογάν, αλλά και για τη βούλησή μου να αναζωογονηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και να υπάρξει λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Σ’ αυτά έχουμε την υποστήριξη των ΗΠΑ». Αναφορά έγινε και στο Κυπριακό για την επίλυσή του.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, δεν έγινε ειδική αναφορά στο θέμα των Σκοπίων, το οποίο συμπεριλήφθηκε στη γενικότερη συζήτηση για την Ατζέντα 2014.
Σύμφωνα πάντα με την ελληνική πλευρά, ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεισφορά της στο Αφγανιστάν και λαμβάνοντας υπόψη και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δεν έχει αντίρρηση να αναλάβει η ελληνική δύναμη το αεροδρόμιο της Καμπούλ και την εκπαίδευση Αφγανών πιλότων επιτόπου.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΚΑΙΝΤΕΡ
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος επίσης δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη σύνοδο των G20 θα προωθηθεί η πρωτοβουλία Μερκελ – Σαρκοζί – Γιούνκερ – Παπανδρέου κατά της κερδοσκοπίας. “Ίσως οι προτάσεις των Αμερικανών να ξεπεράσουν σε τολμηρότητα αυτές της ΕΕ, ώστε τα χρήματα των λαών να μην πηγαίνουν στράφι”, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου σε δημοσιογράφους.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΕΛΟΖΙ
Τη στήριξη των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κατά τη συνάντησή της με τον έλληνα πρωθυπουργό.
“Οφείλουμε να συγχαρούμε τον κ. Παπανδρέου για το θάρρος που επέδειξε, ανταποκρινόμενος στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις” δήλωσε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων την κρίσιμη αυτή ώρα”.
“Σας ευχαριστώ, για την αλληλεγγύη και τη στήριξή σας στις προσπάθειες που καταβάλλουμε, με στόχο η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική, βιώσιμη και όμορφη, στρεφόμενοι στην κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας” δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. “Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος της χώρας σας, ο Μπαράκ Ομπάμα, κάνει λόγο για πράσινη οικονομία, για τη μεταμόρφωση της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό ακριβώς κάνουμε και στην Ελλάδα” προσέθεσε.