Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΝΑΝ

Μοίρασε το

Το πακέτο των πρακτικών του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό, επανέφερε με ένταση και έμφαση στο προσκήνιο η Τουρκία, από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν παίζοντας χωρίς αντίπαλο – λόγω της ηχηρής και ανεξήγητης απουσίας της Ελληνικής πλευράς – ακύρωσε πρακτικά την βάση πάνω στην οποία μέχρι τώρα διεξάγονταν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο κ. Ερντογάν ταυτόχρονα «τορπίλισε» κάθε ιδέα για επίλυση συμβατή με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην διαδικασία των διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός , πατώντας και στο τεράστιο κενό της ελληνικής διπλωματικής απουσίας το τελευταίο διάστημα στη διεθνή σκηνή, επιχειρεί να «αποενοχοποιήσει» τη Τουρκία , ως προς το Κυπριακό , ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε τον Δεκέμβρη όπου και θα αξιολογήσει την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την ίδια ώρα επιχειρεί να καταστήσει ενόχους της «μη λύσης» τους Ελληνοκύπριους που απέρριψαν με δημοψήφισμα το περιβόητο σχέδιο Ανάν.

Για την ώρα η Αθήνα δεν έχει βγάλει τσιμουδιά, όμως το πιο απίστευτο είναι πως στην Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε, όπου ήταν παρόντες όλοι οι ξένοι ηγέτες, Υπουργοί Εξωτερικών κ.α και ο Ερντογάν «ζωγράφισε» η Ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε – για πρώτη φορά στα χρονικά – την πρωτοφανή απουσία. Η Υπουργός Εξωτερικών που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη, είχε πρόβλημα υγείας και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο. Όμως τις δύο τελευταίες μέρες που συνήλθε ήταν παρούσα και πολύ δυναμική και μαχητική στα πάνελ των τηλεοράσεων.

Ο Πρωθυπουργός που βέβαια δεν είχε προγραμματίσει να μεταβεί στην Νέα Υόρκη, ίσως όμως μετά την ασθένεια της Υπουργού του θα μπορούσε να επανεξετάσει το όλο θέμα, αφού και κρίσιμα ζητήματα υπάρχουν ανοικτά που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα , αλλά και όλοι οι ηγέτες ήταν εκεί και θα μπορούσε να έχει διαβουλεύσεις . Ωστόσο για την ώρα δίνει αυτή την μάχη από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις καταγγέλλοντας τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την στάση του σε εθνικά θέματα. Παρ’ όλα αυτά όμως ο κ. Παπανδρέου διέκοψε για λίγο την εκλογική του εκστρατεία και πήγε έστω και για 7 ώρες στη Νέα Υόρκη (έφυγε Τετάρτη πρωί  από Αθήνα και ξεκίνησε Πέμπτη το ταξίδι επιστροφής του) για τις υποχρεώσεις του ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Βέβαια πέραν του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Εξωτερικών η Ελλάδα έχει τρεις Υφυπουργούς Εξωτερικών ,   όμως κανένας τους δεν σκέφτηκε να διακόψει έστω και για λίγο την εκστρατεία του για να πάει στην Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΝΑΝ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ

Ο  Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν , ζήτησε από το βήμα του Ο.Η.Ε επιδιαιτησία και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα  στην διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.

Να θυμίσουμε πως αυτές οι πρακτικές (επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα) που ήταν κυρίαρχα στο σχέδιο Ανάν που απορρίφθηκε μαζικά με το Κυπριακό δημοψήφισμα , έχουν συναντήσει την πλήρη αντίθεση της Λευκωσίας αλλά και της Αθήνας . Παράλληλα όλη αυτή η πρακτική είναι αντίθετη στη Συμφωνία του Παρισιού  του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου (ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) με τον Γραμματέα του Ο.Η.Ε για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους , μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν , αλλά και των όσων έθεσε επί τάπητος ο νυν Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας με τον Ταλάτ , όταν έγινε η έναρξη των συνομιλιών .

Ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του  υποστήριξε ότι «αν όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις (στην Κύπρο) ενεργήσουν εποικοδομητικά, θα ήταν εφικτή η εξεύρεση συνολικής διευθέτησης μέχρι το τέλος του 2009».
Σημείωσε πως «όπως συνέβη το 2004, πιστεύουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη γεφύρωση των διαφορών τις οποίες τα μέρη δεν μπορούν να επιλύσουν μόνες τους. Πρέπει ο κοινός μας στόχος να είναι να τεθεί σε δημοψήφισμα η λύση που θα επιτευχθεί, το αργότερο την άνοιξη του 2010» .

Ο Τ.Ερντογάν επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά, κατηγορώντας την για «αδιαλλαξία». Τόνισε ότι «εξ αιτίας της αδιαλλαξίας των Ελληνοκυπρίων, όπως συνέβη και το 2004», η εξομάλυνση του καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων «θα καταστεί αναγκαιότητα που δεν θα μπορεί να καθυστερήσει άλλο». Επεσήμανε  ότι είναι καθοριστικό να αντιληφθεί κανείς ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συντηρηθούν επ’ αόριστο και πως το παρόν παράθυρο ευκαιρίας δεν μπορεί να παραμένει ανοιχτό για πάντα. «Γι’ αυτό, πρέπει να αναπτυχθούν προσπάθειες για την επιτυχία της διαδικασίας»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός διατύπωσε επίσης και την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αναμειχθεί στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι «μία συνολική διευθέτηση πρέπει να επιτευχθεί τη βάση των καθιερωμένων παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, που θα διασφαλίζει την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, η οποία θα απολαμβάνει την ανοιχτή υποστήριξη της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης. Μία δίκαιη και διαρκής λύση στην Κύπρο θα αποτελέσει μεγάλη συμβολή στη μεταμόρφωση της Ανατολικής Μεσογείου σε ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας». Τέλος, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο νησί.

ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΑΛΑΤ

Όμως με την γραμμή Ερντογάν συντάχθηκε αμέσως και ο κατοχικός  ηγέτης Μεχμέτ Αλή Ταλάτ.  Με δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα μόνο των Κυπρίων αλλά της διεθνούς κοινότητας, ενώ  απαίτησε ενεργότερο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών και ζήτησε επιδιαιτησία και γενικά αχρήστευσε το δόγμα «λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους».

Σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση, στην Ουάσινγκτον, ο Ταλάτ κάλεσε τις ΗΠΑ να αναλάβουν σημαντικότερο ρόλο στο Κυπριακό, και να υποστηρίξουν επιτάχυνση των συνομιλιών και αποκάλυψε ότι θα ζητήσει το διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο Ταλάτ, ύστερα από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, ανακάλυψε ξαφνικά ότι η θέση «το Κυπριακό θα το λύσουν οι Κύπριοι». Ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε ότι η καθυστέρηση της λύσης εγκυμονεί κινδύνους μη λύσης και αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι, εάν γινόταν αποδεκτό, σήμερα θα είχαν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την πλήρη λειτουργία της λύσης. Επανέλαβε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υποβάλλει προτάσεις «που δεν συνάδουν με τις παραμέτρους του ΟΗΕ και δυσκολεύουν τη διαδικασία».

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , Δημήτρης Χριστόφιας, ήταν αυτός που έδωσε σχεδόν μόνος την μάχη στον Ο.Η.Ε για να «ανακόψει» την «επέλαση» Ερντογάν – Ταλάτ στον Διεθνή Οργανισμό.
Τόνισε στην ομιλία του πως ελπίζει ότι στο δεύτερο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού θα υπάρξει αναθεώρηση των τουρκικών θέσεων ούτως ώστε να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια συμφωνημένη λύση,  και πρόσθεσε ότι δεν θα παρουσιάσει στο λαό μια λύση που προέρχεται από έξω και ούτε θα δεχθεί επιδιαιτησία και άσκηση πιέσεων μέσω τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων.
Είπε ότι παράγοντας κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία και ότι δεν είναι αρκετό η τουρκική ηγεσία απλά να δηλώνει δημόσια ότι υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, αλλά θα πρέπει να συνδράμει για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ανέφερε ότι, αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνησή του ανέλαβε πρωτοβουλίες για τερματισμό του αδιεξόδου στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα την έναρξη των απευθείας συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
«Συμφωνήσαμε ότι η διαδικασία θα είναι στα χέρια των Κυπρίων χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Όχι όμως τέτοια ώστε να πείθει ότι βρισκόμαστε κοντά στην τελική λύση του προβλήματος». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι, «παρ’ όλες τις κοινές μας προσπάθειες, η τ/κ πλευρά, υποστηριζόμενη από την Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει να καταθέτει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες μας οδηγούν έξω από τα πλαίσια των περί Κύπρου ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών όσο αφορά στον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής, την παράνομη κατοχή περιουσιών και την παράνομη παρουσία εποίκων».
Όπως είπε «τυχόν αποδοχή αυτών των θέσεων θα οδηγούσε σε αποδοχή πολλών από τις συνέπειες της κατοχής, αλλά και στην παραβίαση των διεθνών Συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες και των αρχών πάνω στις οποίες είναι οικοδομημένες οι ομοσπονδίες. Είναι δε σαφές ότι μια τέτοια λύση δεν θα είναι ούτε βιώσιμη, ούτε λειτουργική και δεν θα διασφαλίζει τη συνέχιση της ενότητας του κράτους και της χώρας».

ΠΗΓΕΣ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (www. phileleftheros.com) , ΣΗΜΕΡΙΝΗ (www.simerini.com) ,www.nooz.gr , Α.Π.Ε (www.ana.gr)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου