ΩΡΑ… ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΜΠΑΡΟΖΟ

Μοίρασε το

ΤΑ ΠΡΩΤΑ “ΟΧΙ” ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ “ΟΧΙ” ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ

ΕΠΙΜΟΝΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ “ΑΝΤΙ-ΜΠΑΡΟΖΟ” ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕΡΚΕΛ, ΣΑΡΚΟΖΙ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 

Οι πρώτες αντιδράσεις στην υποψηφιότητα του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για δεύτερη θητεία, στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άρχισαν να καταγράφονται, ενώ εντείνονται και οι διεργασίες για το ενδεχόμενο «εναλλακτικής υποψηφιότητας», με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, όπως έγραφε από χθες το NEW DEAL.

Οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου ξεκίνησαν ήδη εκστρατεία κατά της υποψηφιότητας του τ. Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, με το σύνθημα «Σταματήστε τον Μπαρόζο». Ήδη μια σημαντική φυσιογνωμία , ο Ντανιέλ Κον Μπετίτ (πρωταγωνιστής του Γαλλικού Μάη του 68) που ηγείται των Πράσινων στην Γαλλία, έχει κάνει έκκληση για ευρύτερη συναίνεση προκειμένου να αποχωρήσει από το πόστο του ο κ. Μπαρόζο . Παράλληλα πολλοί Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές(που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σσιαλιστικό Κόμμα) , έχουν ήδη ταχθεί κατά της υποψηφιότητας , παρά του ότι οι ηγέτες των αντίστοιχων Κομμάτων της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, έχουν ταχθεί υπέρ της επανεκλογής Μπαρόζο.

Επίσης οι Φιλελεύθεροι που είναι η Τρίτη πολιτική δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου δεν φαίνεται στο σύνολο τους να συμφωνούν με την επανεκλογή του Πορτογάλλου . Ήδη οι Γάλλοι Φιλελεύθεροι έχουν δηλώσει, μέσω του αρχηγού του, ότι δεν θα υποστηρίξουν την επανεκλογή του Μπαρόζο.

Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα  θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμαχίες με κόμματα περισσότερο αριστερά από το ίδιο, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη για την επανεκλογή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί και το τσέχικο Κόμμα των Ευρωσκεπτικιστών αποφάσισαν πρόσφατα να αποσχιστούν από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατικών, αποδυναμώνοντας την ηγεσία της στη νέα σύνθεση – συνεπώς μειώνοντας την προβλεψιμότητα του Ευρωκοινοβουλίου.

ΟΧΙ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ NEW DEAL

Πάντως το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον στο θέμα επανεκλογής του κ. Μπαρόζο έχει πάρει ξεκάθαρη θέση , λέγοντας πως είναι κατά μιας δεύτερης θητείας του Πορτογάλλου πολιτικού . Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματοςτης Αξιωματικής Αντιπολίτευση ,Γιώργος Παπακωνσταντίνου , επεσήμανε σε δήλωση του ότι «εμείς δεν θα στηρίξουμε την ανανέωση της θητείας του κ. Μπαρόζο . Δεν θα το κάνουμε γιατί διαφωνούμε με ατά τα οποία πρεσβεύει ο κ. Μπαρόζο , και αυτά τα οποία πρεσβεύει , είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ευρώπη βρ΄΄ισκεται σήμερα στην οικονομική κρίση , όπου βρίσκεται . Και βεβαίως γιατί η πρώτη θητεία του κ. Μπαρόζο ,κάθε άλλο παρά επιτυχείς μπορεί να θεωρηθεί».

Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε και το χθεσινό πρώτο θέμα του NEW DEAL,ότι δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη προκειμένου να υπάρξει «αντι Μπαρόζο» υποψηφιότητα.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε χαρακτηριστικά : «υπάρχει μια συζήτηση ανάμεσα
στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Για υποψηφιότητα . Ξέρετε ότι υπάρχουν κόμματα που ανήκουν στην Σοσιαλιστική Ομάδα, που δυστυχώς έχουν δηλώσει τη στήριξη τους στον κ. Μπαρόζο. Μείς διαφωνούμε με αυτό .

ΠΡΩΤΗ    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ Ο Π. ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ

Πάντως, όπως σημείωνε από χθες το NEW DEAL eπί τάπητος έχει τεθεί η πιθανότητα να υπάρξει «αντίπαλο δέος» στον Ζ.Μπαρόζο, κατά την διαδικασία επανεκλογής του ως Προέδρου της Κομισιόν –για δεύτερη φορά- τον Νοέμβριο. Ο Γ. Παπανδρέου, και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρωταγωνιστεί, στο να υπάρξει μια ευρεία συμμαχία στην Ε.Ε και το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε απέναντι στον κ. Μπαρόζο να υπάρχει και άλλος υποψήφιος.
Στην εναλλακτική πρόταση, βρίσκεται ψηλά το όνομα του Σοσιαλδημοκράτη Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, πρώην Πρωθυπουργού της Δανίας, (απλή συνωνυμία με τον Άντε Ράσμουσεν νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ) ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν προχωρήσει το επόμενο χαρτί –πλην απροόπτου- θα είναι ο Γκόραν Πέρσον, πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις Ευρωεκλογές και πρωτίστως οι συσχετισμοί δυνάμεων στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι τόσο ευνοϊκοί για τους Σοσιαλιστές (του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος), όμως η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Οι  διαβουλεύσεις – τις οποίες πραγματοποιεί και ο κ. Παπανδρέου, κινούνται σε δύο επίπεδα:

– Σε επίπεδο Κυβερνήσεων και κυρίως εκεί που υπάρχουν Σοσιαλιστές ή Σοσιαλδημοκράτες . Αυτές τις ώρες επικεντρώνει την προσπάθεια του να πείσει τους Ισπανούς του Θαπατέρο, να μην στηρίξουν τον «γείτονα» Μπαρόζο, καθώς λόγω της γειτνίασης με την Πορτογαλία, η Ισπανία είχε στηρίξει την εκλογή του νυν Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

– Στο Ευρωκοινοβούλιο , που θα εγκρίνει ή όχι την επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στην ουσία είναι συμφωνία των Κυβερνήσεων . Κατ΄αρχήν στόχος είναι να «κουμπώσει» μια Συμμαχία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα του νέου Προέδρου , ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους. Αν βέβαια στη συνέχεια αυτή η Συμμαχία θα έχει και στήριξη των Οικολόγων – Πράσινων ή των διάσπαρτων ομάδων της Αριστεράς , θα είναι ένα επιπλέον αβαντάζ.

Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της ευθείας εμπλοκής στην όλη διαδικασία Εθνικών Κυβερνήσεων και εκεί παίζονται πολλά και υπάρχουν και ποικίλα συμφέροντα. Ωστόσο δημοσίως ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, έχει ταχθεί κατά της επανεκλογής Μπαρόζο. Θεωρεί και πως δεν έχει πετύχει στο πόστο του, αλλά και πως είναι εξαιρετικά «δογματικά νεοφιλελεύθερος», ώστε να μπορέσει να δώσει σχέδιο, όραμα και προοπτική για την αντιμετώπιση συγκροτημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της. Εκτιμά πως ο Πωλ Ράσμουσεν, συμβολίζει (και από την θητεία του, ως Πρωθυπουργός της Δανίας) , το κοινωνικό κράτος , την κοινωνική Ευρώπη, την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη, τους θεσμούς διαφάνειας κ.α

Υπενθυμίζουμε ότι παραμονές Ευροεκλογών, υπήρξε έκκληση (που δημοσιεύτηκε στο NEW DEAL) για κοινό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίσει τον Ζοζέ Μπαρόζο, που απηύθυναν  οκτώ Ευρωπαίοι σοσιαλιστές πρώην ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Κώστας Σημίτης.
Τη διακήρυξη, υπογράφουν ακόμη ο Γερμανός Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Γάλλος Λιονέλ Ζοσπέν, ο Ισπανός Φελίπε Γκονζάλες, ο Φινλανδός Πάαβο Λίπονεν, ο Αυστριακός Φρανς Βρανίτσκι και ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.
Οι οκτώ πρώην ηγέτες, με την πρωτοβουλία του Μάριο Σοάρες, πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, επισημαίνουν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει ήδη παρουσιάσει τον επίσημο υποψήφιό του και εκφράζουν την ελπίδα ότι ένας υποψήφιος από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να κάνει τη διαφορά έναντι του κ. Μπαρόζο, ο οποίος είναι φαβορί για δεύτερη θητεία στην θέση του Προέδρου της Κομισιόν

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΡΚΟΖΙ

Την υποψηφιότητα, που μέχρι στιγμής είναι και η μοναδική, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος ο κ. Μπαρόζο, έπειτα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας- και προεδρεύοντα για λίγες ακόμη ημέρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)- Γιαν Φίσερ. Ακολούθησαν συναντήσεις του «Κομίσιονερ» με τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ στις Βρυξέλλες, καθώς και με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο κ. Ράινφελντ ζήτησε μάλιστα την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε η «επανεκλογή» Μπαρόζο να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην πραγματικότητα η κυρία Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στηρίζουν μεν τον  κ. Μπαρόζο, αλλά ταυτοχρόνως επιθυμούν να καθυστερήσουν την επανεκλογή του έως ότου ολοκληρωθεί το παρασκηνιακό «παζάρι» για την πλήρωση των διαφόρων θέσεων της 26μελούς Επιτροπής, αλλά και άλλων σημαντικών αξιωμάτων, όπως αυτό του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπου η παραμονή του Χαβιέρ Σολάνα θεωρείται αμφίβολη. Στόχος τους είναι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής να εκφράσει πολιτική υποστήριξη προς τον 53χρονο πολιτικό, αλλά ο επίσημος διορισμός του να γίνει το φθινόπωρο, μετά το νέο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Είναι κοινό μυστικό στις Βρυξέλες ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας χρωστά την πρώτη εκλογή του το 2004 στο γεγονός ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη απέτυχαν να συμφωνήσουν σε έναν ισχυρότερο υποψήφιο.

Για να επανεκλεγεί πάντως θα χρειαστεί, εκτός από το ομόφωνο «ναι» των 27 ηγετών, και την ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των νέων ευρωβουλευτών- κάτι που, παρά την επικράτηση των κεντροδεξιών παρατάξεων, δεν θα αποδειχθεί εύκολο, αφού η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά συγκροτεί ήδη μέτωπο για να εμποδίσει την επανεκλογή του.

Α.Β

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου