ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μοίρασε το

Αυτή τη φορά η κυβερνητική ομάδα πήγε να δώσει την εθνική μάχη στη Σύνοδο Κορυφής με διαφορετική σαφώς τακτική. Κράτησε χαμηλά τους τόνους και τον πήχη των προσδοκιών και έδειχνε φανερά αποφασισμένη για θετικό αποτέλεσμα τώρα, πριν να είναι πολύ αργά όπως είχε διαμηνύσει ο πρωθυπουργός με δραματικό τρόπο στην επιστολή τους προς τον Γιούνγκερ.

Φυσικά εκτός από την σημαντική εμπειρία που απέκτησαν με τραυματικό τρόπο το τελευταίο δεκαοκτάμηνο τα κυβερνητικά στελέχη, είχαν στη φαρέτρα τους και άλλα σημαντικά όπλα. Ο φόβος επέκτασης της κρίσης χρέους και σε μεγαλύτερες οικονομίες του νότου, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας, που λειτούργησε ως καμπανάκι αφύπνισης Γερμανών και Γάλλων, για τη σωτηρία του ευρώ, σε συνδυασμό με την πίεση στους ισχυρούς της ευρωζώνης για δραστική επέμβαση στο πρόβλημα της Ελλάδας, ήταν τα όπλα από το εξωτερικό.

Αυτά συνδυάστηκαν με την ψήφιση από την ελληνική βουλή του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και του Εφαρμοστικού νόμου που φυσικά ανέβασαν κατά πολύ τον δείκτη αξιοπιστίας της χώρας, ενδυνάμωσαν την διαπραγματευτική της ισχύ, αφαιρώντας κάθε αντίθετο επιχείρημα από τους συνήθεις επικριτές της χώρας μας στο εξωτερικό.

Όλα αυτά με παράλληλη πίεση της ακραία αρνητικής σε οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρυθμιστική αλλαγή στη χώρα, αντιπολίτευσης, με διαρκείς εκκλήσεις για συγκρότηση εθνικού μετώπου που φυσικά η αναμενόμενη άρνησή της μπορεί να της έδινε πρόσκαιρους πόντους στο εσωτερικό, την εξέθετε όμως ιδίως την αξιωματική στους εταίρους και συμμάχους στο εξωτερικό. Η ομάδα λοιπόν πήγε προετοιμασμένη και αποφασισμένη, να συγκρουστεί αν ήταν ανάγκη, να διαπραγματευτεί σκληρά, και να απαιτήσει λύση άμεση και αποτελεσματική. Είναι φυσικά νωρίς να πει κανείς πως η μεγάλη ανάσα που έδωσε στη χώρα η απόφαση των Βρυξελλών έλυσε ως δια μαγείας το ελληνικό πρόβλημα.

 Σίγουρα δεν υπάρχει σώφρων πολίτης που μπορεί να το πιστέψει ότι χωρίς πανεθνική προσπάθεια η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά βιώσιμη. Ωστόσο εκείνο που σίγουρα ως πρώτο βήμα κερδήθηκε, πριν ακόμα έρθει η πανηγυρική επιβεβαίωση των αγορών, ήταν η ολική επαναφορά της ελπίδας στην ελληνική κοινωνία, ότι η ανάσα και η αλληλεγγύη που δικαιωματικά και αξιόπιστα διεκδίκησε η χώρα απ’ τους εταίρους μας, θα αποτελέσει ουσιαστική αφετηρία για οριστική έξοδο από το σκοτεινό τούνελ που βρίσκεται κοινωνία και οικονομία.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου