ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Μοίρασε το

Τελικά φταίνε μόνο οι δικές μας αντιδράσεις στα συμφωνηθέντα, οι κυβερνητικές ολιγωρίες, η αποτυχημένη απόπειρα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για πολιτική διαπραγμάτευση, που προκάλεσε την μήνιν των δανειστών, ή είναι κάτι μεγαλύτερο που μας ξεπερνά ως κράτος και παίζεται πλέον στα σαλόνια των δυτικών κέντρων εξουσίας; Φυσικά δεν πρόκειται να υποκύψουμε στην ευκολία της συνωμοσιολογίας, σπορ που καλλιεργούν αρκετοί δημοσιολογούντες στη χώρα μας, είτε από αφέλεια είτε εξυπηρετώντας συμφέροντα!

Ωστόσο κανένας λογικός πολίτης δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη σχεδόν κυκλοθυμική συμπεριφορά των εταίρων που φυσικά εκδηλώνεται τόσο με τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών όσο και με την ασφυκτική πίεση της Τρόικας για βεβιασμένες αποφάσεις χωρίς προηγούμενη μελέτη που μπορεί να καταστρέψουν οικογένειες και να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη! Δεν υπολογίζουν το ενδεχόμενο της πολιτικής αστάθειας που μπορεί να προκύψει ξαφνικά από ένα «ατύχημα» που είναι πολύ πιθανό να προκληθεί στην οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση; Δεν θα κατέρρεε όλος ο σχεδιασμός επίλυσης της κρίσης χρέους και θα δημιουργείτο στην Ευρωζώνη καταστροφικό φαινόμενο ντόμινο, όπως οι δικοί τους οικονομολόγοι επισημαίνουν; Απ’ ότι φαίνεται, τα προβλήματα της Ευρώπης είναι μεγαλύτερα και πολύ πιο σύνθετα από το μικρό ‘‘αγκάθι’’ του ίσως απείθαρχου και σπάταλου εταίρου, ο οποίος παρά τα προβλήματά του έχει δείξει σαφή δείγματα προς την δημοσιονομική εξυγίανσή του.

Γεγονός μάλιστα που μόλις πρόσφατα επαινείτο κατά κόρον από την ευρωπαϊκή ηγεσία και είχε ως κατάληξη την συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Φυσικά και δεν ξανααπώλεσε η χώρα την αξιοπιστία μέσα σε ενάμιση μήνα που να δικαιολογεί την ακραία αλλαγή στάσης που συνιστά να γίνουν όλα εδώ και τώρα με το ‘‘μαχαίρι’’ στο λαιμό, για να δοθεί η 6η δόση.

Δύο είναι οι ερμηνείες αυτής της αλλαγής: Η πρώτη είναι εκείνη που θεωρεί πως το γεγονός ότι το τρέχον διάστημα δεν έληγαν ομόλογα και άρα η χώρα εκτός από τις ταμειακές δυσκολίες στο εσωτερικό, δεν θα είχε πρόβλημα με στάση πληρωμών προς τις δανειακές υποχρεώσεις της. Άρα η απειλή καθυστέρησης της δόσης χρησιμοποιήθηκε για τρομοκράτηση των πολιτών να δεχτούν επώδυνες αλλαγές χωρίς αντιδράσεις. Η άλλη ερμηνεία που είναι και η πιο επικίνδυνη για τη χώρα μας θέλει τους εταίρους μας να έχουν ήδη σχεδιάσει χωρίς εμάς, ένα σχέδιο χρεοκοπίας με το λιγότερο δυνατό κόστος γι’ αυτούς, που θα στείλει την Ελλάδα για πολλά χρόνια στη φτώχεια και στην υπανάπτυξη, δημιουργώντας μια χώρα απειλητικό παράδειγμα προς αποφυγήν για άλλες απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες της Eυρωζώνης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου