ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μοίρασε το

Η τρίτη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία να αποτύχει. Αν υποτεθεί ότι η απόκλιση από τους στόχους του μνημονίου Ι, δεν ήταν αποτέλεσμα μιας “λανθασμένης πολιτικής”, αλλά η κακή εφαρμογή της. Και αν υποτεθεί ότι η κακή εφαρμογή οφείλονταν στην μη αξιοποίηση έμπειρων και ικανών στελεχών σε νευραλγικούς τομείς, τότε ουδείς μπορεί να ψέξει τον Πρωθυπουργό ότι δεν έριξε στο …γήπεδο την “καλύτερη ομάδα” – ήδη οι αγορές έσπευσαν να επικροτήσουν την επιλογή του με άνοδο του ΧΑ και πτώση των spreads.

Με το νέο κυβερνητικό σχήμα λοιπόν, αλλά και τη σύσταση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Γιώργος Παπανδρέου έβγαλε μπροστά το “όλον ΠΑΣΟΚ”. Και πλέον εκτός από εξουσία, μοιράζεται μαζί του και ευθύνες. Σε μια κρίσιμη συγκυρία και σε ένα πολύπλοκο εύρος προς επίλυση προβλημάτων, δόθηκε η ευκαιρία σε “προβεβλημένα στελέχη” να δείξουν και να αποδείξουν την αξία τους.

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που σύσσωμος ο διεθνής Τύπος ασχολείται ήδη μαζί του με ρεπορτάζ και αναφορές στο πρόσωπο του. Ο νέος Αντιπρόεδρος, δεν αποτελεί πια η “χρυσή εφεδρεία” και ήδη η παρουσία του στις δυο τελετές παράδοσης – παραλαβής, καταμαρτυρούσε ότι συναισθάνεται το βάρος των ευθυνών που αναλαμβάνει.

Πλέον, όπως είπε ο ίδιος (και προφανώς επιθυμούσε) από την …άμυνα πέρασε στον πραγματικό πόλεμο. Έτσι από αύριο θα έχει να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Eurogroup, τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και φυσικά το σύνολο της κοινωνίας.

Ειδικά σε μια στιγμή που ο κόσμος παραμένει στις πλατείες και ο επιχειρηματικός κόσμος σε ασφυξία, η αποτελεσματικότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου θα καθορίσει όχι μόνο την πολιτική πορεία του και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά κυρίως το μέλλον της χώρας.

Αν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκμεταλλευτεί το πολιτικό του εκτόπισμα για να εκτονώσει την ένταση της “πλατείας”. Αν κρατήσει ζωντανή την ατζέντα της συναίνεσης. Και αν εν συνεχεία, πετύχει να αναδείξει, την πολιτική διάσταση της κρίσης, επιτυγχάνοντας, στο πλαίσιο της ΕΕ, ένα πολιτικό διακανονισμό που θα καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσιμο το χρέος, τότε θα έχει κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα που θα τον αναδείξει σε μεγάλο πρωταγωνιστή της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της ΝΔ ότι η νέα κυβέρνηση είναι “κυβέρνηση υπό προθεσμία” που συγκροτήθηκε με στόχο, όχι να δώσει τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας, αλλά των πρόωρων εκλογών…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου