“ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ” ΓΙΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ;

Μοίρασε το

  • ΚΛΥΔΩΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΣΕΛΘΕΙ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ
  • ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ
  • ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ “ΚΑΥΓΑΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Η μεγάλη δοκιμασία στην οποία μπήκε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ , μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου , όχι απλά δεν έχει τέλος , αλλά φαίνεται πως θα συνεχιστεί με ανυπολόγιστες ακόμα συνέπειες . 

Από αργά το βράδυ της Πέμπτης , οπότε «έκλεισε» μια μαραθώνια , διχαστική και  συγκρουσιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας , «παίζεται» ένα νέο επεισόδιο , που ίσως να οδηγήσει σε «τίτλους τέλους» της εποχής Τσίπρα.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ υπέστη μια βαριά προσωπική και πολιτική ήττα , που υποσκάπτει πλέον το κύρος του και την ηγετική του θέση , καθώς το χαρτί του έκτακτου Συνεδρίου που ήθελε να παίξει , σε περίπτωση που δεν υπήρχε απόλυτη συμφωνία των τάσεων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ , «κάηκε» , μιας και  η πρόταση του απορρίφθηκε .
Το επιπλέον αρνητικό για τον Αλέξη Τσίπρα , είναι «η πολιτική  απομόνωση του» , καθώς «μπλόκο στην πρόταση του» , έκαναν και οι Ανανεωτικοί , αλλά και το «Αριστερό Ρεύμα» το οποίο στη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση , εμφανίστηκε διεσπασμένο και με τα στελέχη του να  αντιπαρατίθενται μεταξύ τους . Πρακτικά ο μεγάλος πυλώνας που στήριξε από την εκλογή του τον κ. Τσίπρα , δηλαδή το «Αριστερό Ρεύμα» , πήρε αποστάσεις από  τον Πρόεδρο  του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (σε μια κρίσιμη για αυτόν πολιτική στιγμή) με αποτέλεσμα η πρόταση να στηριχθεί  μόνο από τον κύκλο των «πολύ δικών του στελεχών».
Ωστόσο πίσω από την βαριά πολιτική ήττα του Α. Τσίπρα , υπάρχει και μια άλλη πολύ πιο σοβαρή διάσταση : ότι η Αριστερά , ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ , βρίσκονται πλέον σε μια μεγάλη ανοικτή κρίση , η οποία αναπτύσσει φυγόκεντρες τάσεις και δίνει την αίσθηση στον μέσο πολίτη ότι πλέον η Αριστερά οδεύει προς διάλυση και πολιτική περιθωριοποίηση.
Η σύγκρουση που άρχισε να κορυφώνεται στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναδεικνύει επίσης δύο πολύ σημαντικά ζητήματα :
– Ένα πολύ σοβαρό πολιτικό ζήτημα που αφορά τον προσανατολισμό και την φυσιογνωμία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και έχει να κάνει σχέση με την πολιτική των συμμαχιών του (κομβικό πάντα και συγκρουσιακό ζήτημα για την Αριστερά). Άλλωστε διαφάνηκε και καταγράφηκε καθαρά χθες αυτή η διαφορά , αφού ένα τμήμα του θέλει να έχει ανοιχτή την πόρτα για συμμαχία και σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ έστω και μετά τις εκλογές , μέσω της πρότασης για «κοινή δράση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης».
Στον αντίποδα αυτής της άποψης , υπήρξε η πολιτική πρόταση για «πάγο» σε κάθε προοπτική προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ και ενίσχυση των συμμαχιών με άλλα σχήματα της αριστεράς .
-Ένα περίπου κλασικό ζήτημα κομματικής γραφειοκρατίας που στη συγκεκριμένη στιγμή είχε να κάνει με την «καρέκλα» του Γραμματέα , μετά την εκλογή του Ν. Χουντή (νυν Γραμματέας) στην Ευρωβουλή . Η «καρέκλα» έγινε το «αντικείμενο του πόθου» και για τους Ανανεωτές και για το περιβάλλον του Α. Τσίπρα και για το Αριστερό Ρεύμα .

 

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Οι προσπάθειες για έκδοση κοινού πολιτικού  κειμένου  εκ μέρους των δύο βασικών τάσεων του κόμματος, του Αριστερού Ρεύματος και των Ανανεωτικών, κατέληξαν τελικά σε αδιέξοδο σε μια δραματική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ χθες το βράδυ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας υπέστη προσωπικό πολιτικό πλήγμα, αφού η πλειοψηφία της Γραμματείας (Ανανεωτικοί και Ρεύμα) απέρριψε την πρότασή του για έκτακτο συνέδριο, υποχρεώνοντάς τον να την αποσύρει. Κατόπιν αυτού, τα στελέχη του κόμματος προσέρχονται στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής πολυδιασπασμένα.

Τα δύο επίμαχα ζητήματα που εμπόδισαν την έκδοση κοινού κειμένου παρέμειναν μέχρι τέλους αμετάβλητα. Οι Ανανεωτικοί επέμειναν στην απόρριψη κάθε οργανωτικής αναβάθμισης του ΣΥΡΙΖΑ και το Αριστερό Ρεύμα ήθελε να βρεθεί μια φόρμουλα για την περίπτωση που δεν υπήρχε συναίνεση μεταξύ των συνιστωσών. Επίσης οι Ανανεωτικοί επέμειναν στην κοινή δράση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και στο να μείνει ανοικτή η πόρτα για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ρεύμα επέμεινε με τη σειρά του στον αποκλεισμό κάθε τέτοιας προοπτικής. Σημειωτέον πως οι δύο τάσεις είχαν αποφασίσει να κατέλθουν με χωριστά κείμενα για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ωστόσο, χθες παρουσιάστηκε και ένα νέο δεδομένο στην Κουμουνδούρου, όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να αναβάλει τη συνεδρίαση της Γραμματείας για λίγες ώρες προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε αφενός ότι το Ρεύμα δεν ομονοούσε – «ήταν σε δύο κομμάτια», όπως λεγόταν χαρακτηριστικά- αφετέρου ότι η πλειοψηφία αυτής της τάσης επ΄ ουδενί δεχόταν να συζητήσει για τη θέση του γραμματέα (στη θέση του Νίκου Χουντή, που εξελέγη στην Ευρωβουλή) στέλεχος είτε από τους Ανανεωτές είτε από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα, όπως για παράδειγμα ο Αντρέας Καρίτζης. Το μόνο που αποδέχονταν ήταν στέλεχος της δικής τους πτέρυγας.

Με την ψυχρότητα έκδηλη στις σχέσεις όλων με όλους, η Πολιτική Γραμματεία χαρακτηρίσθηκε από ένταση και δραματικότητα, καθώς κατέρρευσαν οι προσπάθειες για διατύπωση ενωτικού κειμένου- και άρα για «επούλωση» των τραυμάτων που προκάλεσαν η προεκλογική περίοδος και το αποτέλεσμα των εκλογών. Κατόπιν αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη στην κίνηση που είχε προαναγγείλει, ζήτησε δηλαδή να υπάρξει στην Κεντρική Επιτροπή πρόταση για έκτακτο συνέδριο το φθινόπωρο προκειμένου να γίνει αποσαφήνιση πολιτικής και θέσεων. Οι μόνοι όμως που τον υποστήριξαν ήταν οι λεγόμενοι «δικοί του», με το Αριστερό Ρεύμα και τους Ανανεωτές εναντίον του.

Με αυτά τα δεδομένα ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποχρεώθηκε να αποσύρει την πρόταση και να κάνει γνωστό ότι δεν θα την υποβάλει ούτε στην Κεντρική Επιτροπή. Έτσι, όπως έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου, δημιουργείται εκ των πραγμάτων μέγα θέμα για το κύρος και τη θέση του προέδρου Τσίπρα, αφού εμφανίζεται σχεδόν το σύνολο της ηγεσίας του κόμματος να τον αμφισβητεί.

 

 

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου