ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Μοίρασε το

Προτού η Ευρώπη αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να γεμίσουν οι τσέπες των κερδοσκόπων που έχουν στοιχηματίσει πολλά στην ελληνική πτώχευση, ο Γιώργος Παπανδρέου προέβη σε ένα πρωτοφανή και πολιτικά παρακινδυνευμένο ελιγμό. Η πρωτοβουλία του να συζητήσει με τον Αντώνη Σαμαρά το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αποδείχθηκε πως δεν ήταν μια πρόσκληση συστράτευσης στην Αντιπολίτευση, αλλά μια πρόσκληση συστράτευσης στα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ με απώτερο στόχο την επανασυσπείρωση της κυβερνητικής παράταξης που βρισκόταν σε αναβρασμό.

Τα περί συγκυβέρνησης με όλα τα χαρακτηριστικά της δραματικότητας που προσδόθηκαν με το θρίλερ των εκατέρωθεν διαρροών, μπορεί να απαντούσε στην απαίτηση των δανειστών για συναίνεση, αλλά ουσιαστικά επιβάλλονταν από την πραγματικότητα που απαιτούσε τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με την αξιοποίηση έμπειρων και μπαρουτοκαπνισμένων στελεχών “πρώτης γραμμής” σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα.

Δεδομένου ότι το πολιτικό σύστημα στην πλειονότητα του έχει αποδεχθεί τη διαδικασία του δανεισμού της χώρας και άρα τη λογική των σκληρών όρων που τον συνοδεύουν, το ζητούμενο για την νέα κυβέρνηση είναι, αφενός η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και αφετέρου η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, με στόχο να αποτινάξει το ζυγό του χρέους και να απελευθερώσει την ελληνική οικονομία από τα δεσμά που πνίγουν την παραγωγική της δυνατότητα.

Ιδιαίτερα, η “επαναδιαπραγμάτευση” του Μνημονίου υπερβαίνει τον κίνδυνο της μη καταβολής της 5ης δόσης που θα γίνει με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (ήδη χθες ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής) και συναντά το ζητούμενο ενός πολιτικού συμβιβασμού που αρχίζει πλέον να συζητά, στο σύνολο της, η Ευρώπη, υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων που προκαλεί σε όλα τα κράτη – μέλη η ανεξέλεγκτη δράση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε αυτή τη νέα συζήτηση που ανοίγει πλέον στην ΕΕ, η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει με τις καλύτερες δυνάμεις της και τα ικανότερα στελέχη της. Είναι προφανές ότι “η λογική της παρέας” την οποία κατήγγειλε η Βάσω Παπανδρέου, δεν αποδίδει. Ούτε βεβαίως ο μύθος των “τεχνοκρατών” που θα αναλάβουν με “κρύο αίμα” και χωρίς το βάρος του πολιτικού κόστους να λαμβάνουν αποφάσεις.

Η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου θα μετρηθεί εκ του πολιτικού αποτελέσματος, ώστε να εκτονωθεί η ένταση της “πλατείας” – που είναι και το βασικό ζητούμενο. Και η “πλατεία” δεν θα εκτονωθεί με την εναλλαγή προσώπων σε ένα κυβερνητικό σχήμα, αλλά με την ισχυρή πεποίθηση ότι θα υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη στην κατανομή των οικονομικών θυσιών και προοπτική ανάπτυξης που θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου