ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ

Μοίρασε το

Απ’ ότι φαίνεται η διεθνής των κερδοσκόπων, παγκόσμια και εγχώρια, είτε δεν θέλει να αντιληφθεί ότι μετά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις έχει τελειώσει ο σενάριο της χρεοκοπίας της Ελλάδας, είτε εξακολουθούν να ελπίζουν σε κάποιο στραβοπάτημα της ευρωζώνης που θα αναπτέρωνε την προσμονή κέρδους.

Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, η ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να υφίσταται, και τα ποσά που έχουν επενδυθεί στα ασφάλιστρα κινδύνου, τεράστια. Ο αρχικός τρόμος λοιπόν, εγχώριων και ξένων κερδοσκόπων που είχαν επενδύσει στα CDS, και ευελπιστούσαν ότι η κατάρρευση της χώρας μας, θα τους απέφερε μεγάλα κέρδη, μάλιστα γνωστός ντόπιος τηλεσχολιαστής που μάλλον απηχούσε τα συμφέροντα του εργοδότη του επέμενε ότι η απόφαση των Βρυξελλών για ελεγχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, ήταν χρεοκοπία, και σίγουρα θα ενεργοποιούσε τα CDS, παραβλέποντας ότι για να υπάρξει αυτή η απόφαση είχαν συνεργαστεί όλοι οι πυλώνες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, οι οποίοι για το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρονται είναι η σταθερότητά του, το οποίο αν καταρρεύσει θα πάρει στην άβυσσο κράτη, επενδυτές και κερδοσκόπους.

Όπως λοιπόν συμβαίνει μετά από κάθε σημαντική απόφαση για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, και μετά αυτή τη σημαντική Σύνοδο Κορυφής, αφού οι κερδοσκόποι ξεπέρασαν το αρχικό μούδιασμα από την έμπρακτη αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι εταίροι να στηρίξουν Ελλάδα και ευρώ, άρχισαν δειλά δειλά μέσω των γνωστών εντύπων να προσπαθούν να καλλιεργήσουν εκ νέου την ανασφάλεια και να ακυρώσουν το μέγεθος της απόφασης των Βρυξελλών. Παπαγαλάκια μεγάλων ΜΜΕ, καθηγητές, οικονομολόγοι, οίκοι, γκουρού των αγορών ρίχτηκαν στη μάχη για να ξαναφέρουν το κλίμα στα γνωστά μέτρα τους, γνωρίζοντας φυσικά πως οικονομία πάνω απ’ όλα σημαίνει κλίμα, και κέρδη αποκομίζουν όσοι μπορούν να το διαμορφώνουν. Και φυσικά γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις απειλές Σόιμπλε ότι όσοι επένδυσαν στην χρεοκοπία χώρας της ευρωζώνης θα χάσουν τα λεφτά τους.

Το βέβαιο είναι ότι το επικοινωνιακό μπαράζ απομείωσης της σημασίας των αποφάσεων των εταίρων, μπορεί να μην τις επηρεάζει ως προς την εφαρμογή τους και την αξία τους για το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, ανέκοψε πάντως την αρχικά ραγδαία αποκλιμάκωση των SPREND και των CDS και αποσόβησε μια πιθανή κατάρρευσή τους. Σε αυτό συνετέλεσαν και αρκετές διφορούμενες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων αλλά και εγχώριων αναλυτών που με αρκετά ύποπτο τρόπο, ξεπερνούσαν τα θετικά της συμφωνίας και εστίαζαν σε «γκρίζες ζώνες». Το συμπέρασμα μένει ανοιχτό ως προς το αποτέλεσμα αυτού του εν εξελίξει πολέμου μεταξύ κυβερνήσεων και αγορών, από την έκβαση του οποίου μπορεί να λεχθεί ότι εξαρτάται η κατεύθυνση που θα τραβήξει στο μέλλον ο δυτικός κόσμος.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου