“ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ” …ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Μοίρασε το

Την 15η Απριλίου ξεκίνησε, κι επίσημα, μια διαδικασία ζυμώσεων που ανεξαρτήτως κατάληξης θα οδηγήσουν τη χώρα σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ήδη, προτού ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώσει τον “οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει από την Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα της δημιουργίας”, είχε σειρά κατ’ ιδίαν επαφών με κορυφαίους υπουργούς του, προκειμένου να διερευνήσει τα περιθώρια περαιτέρω περικοπών, αλλά το κυριότερο να εξασφαλίσει την πολιτική τους στήριξη για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που συντάσσεται πλέον αναλυτικά και λεπτομερώς από τους εκπροσώπους της Τρόικας και το υπουργείο Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη διαδικασία διαβούλευσης – όπως και εκείνες που θα ακολουθήσουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στα κορυφαία κομματικά όργανα – είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρησης της ενότητας κυβέρνησης και κόμματος. Αν ο πρωθυπουργός επιτύχει την συναίνεση, έστω και την ανοχή, υπουργών και βουλευτών, τότε μετά τις διακοπές του Πάσχα θα φέρει προς έγκριση στο υπουργικό Συμβούλιο το αναλυτικό πρόγραμμα.

Το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τότε, ΜΜΕ και βουλευτές θα προετοιμάζουν κατάλληλα την κοινή γνώμη για ό,τι θα επακολουθήσει, ώστε να αποφευχθεί άλλο ένα μεγάλο σοκ που θα διακινδύνευε την εύθραυστη κοινωνική ηρεμία που επικρατεί μέχρι σήμερα. Άλλωστε, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η διαχείριση των κοινωνικών αντιδράσεων που υπό ορισμένες προϋποθέσεις δύναται να εξελιχθούν σε ανεξέλεγκτη κοινωνική ένταση.

Μετά την άτυπη δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει τις επόμενες δυο βδομάδες και αφού γίνουν οι συμβατές προς τις απαιτήσεις της Τρόικας αλλαγές που θα προτείνουν υπουργοί και βουλευτές, ο Γιώργος Παπανδρέου θα φέρει προς έγκριση στο υπουργικό Συμβούλιο το οριστικό σχέδιο. Εξασφαλίζοντας την υπογραφή και άρα δέσμευση των υπουργών του, ο πρωθυπουργός θα πάει στη Βουλή και θα ζητήσει την υπερψήφιση των νομοσχεδίων.

Πολιτικά, θα ζητήσει ουσιαστικά, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να προχωρήσει. Θα είναι τότε που για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα έχουν τελειώσει τα ψέματα. Ουδείς θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από μισόλογα και δικαιολογίες του τύπου “δεν άκουσα, δεν γνώριζα”. Όποιος ψηφίσει αρνητικά, ρίχνει ουσιαστικά την κυβέρνηση και η χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές. Αν όλοι ψηφίσουν θετικά, το μνημόνιο πλέον επικυρώνεται πλέον και απ’ τη Βουλή και ξεκινά η απαρέγκλιτη εφαρμογή του – όπως επιμόνως αξιώνουν οι δανειστές.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την κατάσταση που θα περιέλθει η χώρα με την εφαρμογή του προγράμματος. Μπορεί όμως να προβλεφθεί με βεβαιότητα πως μέχρι το 2013 η ελληνική κοινωνία θα είναι ταξικά διαφοροποιημένη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου