ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Μοίρασε το

Έντονα προβληματισμένη, αλλά και εξαιρετικά ανήσυχη είναι Αθήνα με το σκηνικό έντασης που στήνει συστηματικά η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και πρωτίστως στην ΑΟΖ της Κύπρου, με την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Η Ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποκοδικοποιήσει πλήρως την τουρκική πολιτική σε μια ιδιαίτερα ρευστή συγκυρία , όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και των εσωτερικών προβλημάτων στην Κύπρο , αλλά και λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στον Αραβικό κόσμο.

Στις εκτιμήσεις και τους φόβους της Αθήνας , υπάρχει και το σενάριο για «εξαιρετικά μεγάλη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματικούς κύκλους η Ελλάδα φοβάται ακόμα και θερμό επεισόδιο στην περιοχή. Επίσης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην Αθήνα υπάρχει εκτίμηση και σενάριο , ότι πιθανά η Τουρκία , επειδή θα της είναι δύσκολο να «τραβήξει στα άκρα την ένταση» στην Κυπριακή ΑΟΖ , λόγω της ισχυρής παρουσίας του Ισραήλ , αλλά και των Αμερικάνων (που εμπλέκονται με εταιρεία στις γεωτρήσεις) , να επιχειρήσει «να μεταφέρει την ένταση στο Αιγαίο» . Κι’ αυτό, σύμφωνα με διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους, γιατί ο Ερντογάν πιέζεται από τους στρατιωτικούς « να μην χάσει η Τουρκία τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο και τα πετρέλαια και να μην χάσει τον έλεγχο του παιχνιδιού στην Κύπρο». Υπ΄αυτές τις συνθήκες εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι ότι ο Ερντογάν  ενδεχομένως «να μεταφέρει την εσωτερική κρίση στην Τουρκία και τις πιέσεις των στρατηγών στον εύκολο αυτή την περίοδο στόχο του Αιγαίου».

Σύμφωνα δε με επισημάνσεις έμπειρων διπλωματών ένας πρόσθετος λόγος για να μεταφερθεί η ένταση στο Αιγαίο , είναι πως «κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα με την Κύπρο σχεδόν αυτόματα η Τουρκία μεταφέρει την ένταση στο Αιγαίο ή και την Θράκη προκειμένου να δημιουργήσει πιέσεις στην Ελλάδα». Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για ένταση στο Αιγαίο άμεσα , σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συζητηθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην Αθήνα και σε ειδικές κλειστές συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Οι απειλές της Τουρκίας προς την Κύπρο , αλλά και προς το Ισραήλ είναι πρωτόγνωρες και αποτελούν ένα ερώτημα για τους ίδιους τους αμερικανούς, τους ισραηλινούς και βεβαίως  Αθήνα που προσπαθεί ακόμα να καταλάβει «που θα το πάει η Τουρκία».
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στην Κυβέρνηση υπάρχει εκτίμηση πως «ναι μεν η Τουρκία  κάνει άγριο παιχνίδι πλην όμως υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με τον Ερντογάν». Ωστόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης (που πήγε στο Ισραήλ) είναι εξαιρετικά ανήσυχος και προβληματισμένος και Ετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια.
Ο κ. Μπεγλίτης μάλιστα ήταν ο μόνος που ταξίδεψε μαζί με τον Πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη (την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα)  και καθώς είχε μόλις ολoκληρώσει την επίσκεψη του στο Ισραήλ και τις επαφές του με την Ισραηλινή ηγεσίας , συζήτησε αναλυτικά όλο αυτό το θέμα εν πτήση με τον κ. Παπανδρέου .

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , από διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους , η Αθήνα (πλην του ενδεχομένου μεταφοράς της έντασης από την Τουρκία στο Αιγαίο) θεωρεί ως επικρατέστερα τρία σενάρια σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας για να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και πάνω στην ΑΟΖ της Κύπρου :

-Να μην αφήσει με κανένα τρόπο να γίνουν οι έρευνες , φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να δημιουργήσει «κλοιό» με πολεμικά πλοία στα σημεία που έχουν προγραμματιστεί για να γίνουν οι έρευνες

– Να «παρενοχλεί» συνεχώς τις έρευνες , με πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και  ειδικά σχεδιασμένες διελεύσεις πολεμικών πλοίων

– Να κάνει «κίνηση ματ» πραγματοποιώντας με δικά της πλοία και συνοδεία πολεμικών ταυτόχρονα έρευνες και γεωτρήσεις μπροστά από την κατεχόμενη Κερύνεια , καθώς θεωρεί ότι το ψευδοκράτος έχει δική του ΑΟΖ και μπορεί να την εκμεταλλευτεί.

Το τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έχει μεταβληθεί ριζικά με τα όσα συνέβησαν στον αραβικό κόσμο. Ο Ταγίπ  Ερντογάν ονειρεύεται ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο, επιδιώκει να εκπροσωπήσει τον αραβικό εξεγερμένο λαό, στην διεθνή σκηνή. Στόχος να αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας σε μια περιοχή, από την κεντρική Ασία έως τα Βαλκάνια και την Λιβύη. Ήδη η περιοδεία του Τούρκου Πρωθυπουργού αυτές τις μέρες σε Αραβικές χώρες , με πρώτο σταθμό την Αίγυπτο (όπου και εξαπέλυσε νέες χοντρές απειλές για το Ισραήλ, κλιμακώνοντας την ένταση ακόμα περισσότερο) , καταγράφει τις επιδιώξεις και τους στόχους του κ. Ερντογάν .

Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει, κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει μια συμφωνία Ερντογάν με το Ισραήλ και την Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός ότι σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται απειλητικός προς όλους. Αυτά όμως δεν τον εμπόδισαν να εξαπολύσει ένα κύμα απειλών και να καταγράψει ένα “casus belli” σε βάρος αυτή την φορά γτης Κύπρου και του Ισραήλ , με αφορμή τις έρευνες στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ . Κάλεσε μάλιστα και τις ΗΠΑ να μην επιτρέψουν στην εταιρία αμερικανικών συμφερόντων να προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Πήγε όμως και παρακάτω κλιμάκωσε την ένταση με το Ισραήλ, διέκοψε τις εμπορικές σχέσεις , απείλησε λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τον αποκλεισμό της Γάζας, άρα το Ισραήλ και πήγε ακόμα παρακάτω δηλώνοντας ότι θα στείλει βοήθεια στην Γάζα συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Ανοίγει χωρίς προσχήματα όλη την «ομπρέλα» καθώς επισήμως (με συνέντευξη του» διαμηνύει   ότι ο τουρκικός στόλος θα εγκατασταθεί στην περιοχή μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ, Συρίας  και Λιβάνου. Θα αξιοποιήσει τους ναυστάθμους σε Μαρμαρίδα (κοντά στο Καστελόριζο) και την Αλεξανδρέττα (το λιμάνι που πήρε από την Συρία)..

Όπως μάλιστα λένε έμπειροι διπλωμάτες στην Αθήνα , τώρα η Τουρκία στήνει ένα σκηνικό έντασης στη Μεσόγειο θέλοντας όχι απλά να «πάρει» όσα περισσότερα μπορεί από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο , αλλά και να αποκτήσει κρίσιμο ηγετικό και ρυθμιστικό ρόλο στη περιοχή. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η Ελλάδα είναι γονατισμένη από την οικονομική κρίση και η Κύπρος προσπαθεί να συνέλθει από μια τραγωδία αλλά και από τα εσωτερικά προβλήματα και τις πληγές  που η τραγωδία αυτή δημιούργησε

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου