“ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ” Ο Β. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ…ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΛΕΟΝ ΑΝΟΙΚΤΑ…

Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος με τη σύζυγο και την κόρη τους

Μοίρασε το

Σε ρευστό τοπίο πορεύεται πλέον η Κυβέρνηση μετά και την νέα απώλεια που υπέστη κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ. Η καταψήφιση του Νομοσχεδίου από τον Βουλευτή Πρεβέζης του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Παπαχρήστο και η άμεση απομάκρυνση του με απόφαση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, συρρίκνωσε ακόμα περισσότερο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα που τίθεται από Υπουργούς αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είναι το «πόσο ακόμα μπορεί να  αντέξει  η Κυβέρνηση», με δεδομένο ότι θα υπάρξουν και άλλα επώδυνα μέτρα και ήδη από τους 160 βουλευτές που εξελέγησαν τον Οκτώβριο του 2009 έχουν μείνει 156, ενώ εντείνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις. Ήδη στην κυβέρνηση επικρατεί έντονη ανησυχία για τη συνέχεια. Οι περισσότεροι υπουργοί νοιώθουν ανασφαλείς, οι βουλευτές επίσης, όλοι τους αισθάνονται δύσκολη την επαφή με την κοινωνία και κατανοούν ότι τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα πολιτικής απονομιμοποίησης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι πλέον που πιστεύουν ότι σύντομα θα τεθεί και πάλι θέμα εκλογών, ότι ο κ. Παπανδρέου, θα αναγκασθεί εκ των συνθηκών να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την προσεχή άνοιξη. Πολλοί πλέον εκτιμούν ότι μόλις ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο οι διαδικασίες για την τέταρτη και κρισιμότερη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ θα τεθεί ζήτημα λαϊκής νομιμοποίησης των προσπαθειών διάσωσης της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτοι την πόρτα εξόδου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είδαν οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου, που δήλωσαν «παρών» στην κρίσιμη ψηφοφορία για την υιοθέτηση του Μνημονίου.

Το θέμα όμως που προκύπτει με την απομάκρυνση του Βαγγέλη Παπαχρήστου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είναι ακόμα πιο σοβαρό, γιατί ο κ. Παπαχρήστος δεν είναι ένας «τυχαίος» βουλευτής.

Πρόκειται για ένα στέλεχος που πάντα ήταν πολύ κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο στήριξε με «νύχια και με δόντια» σε όλες τις δύσκολες στιγμές του και κυρίως στην περίοδο της μάχης για την ηγεσία του Κόμματος το 2007. Ο κ. Παπαχρήστος ήταν στην ομάδα των στενών συνεργατών του κ. Παπανδρέου από όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Παπαχρήστος κουβαλάει και μια μεγάλη ιστορία αφού προέρχεται από το Κ.Κ.Ε και σε πολύ νεαρή ηλικία βασανίστηκε άγρια από την Χούντα λόγω της αντιδικτατορικής δράσης του. Με τον Γιώργο Παπανδρέου τους συνδέει μακρά φιλία από τα χρόνια που φοιτούσαν στο Λονδίνο με τον Πρωθυπουργό να είναι πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης και τον Παπαχρήστο γραμματέα. Κι ήταν η φιλία αυτή, η αλληλοεκτίμηση και η αμοιβαία εμπιστοσύνη που οδήγησαν τον Γιώργο Παπανδρέου να αναζητήσει τον Παπαχρήστο, όταν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών και τού αναθέσει σημαντικούς ρόλους. Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος επί σειρά ετών ακόνιζε τις γνώσεις και την επιστημονική του επάρκεια στη χάραξη της εθνικής πολιτικής στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος μάλιστα συνήθιζε να επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δίνει την εντύπωση στη διεθνή κοινότητα ότι είναι “παραγωγός ασφάλειας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή” – στρατηγική που εφαρμόστηκε με τα γνωστά αποτελέσματα της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα διατηρούσε και διατηρεί στενές προσωπικές σχέσεις με τον Νίκο Κοτζιά (που και αυτός προέρχεται από το Κ.Κ.Ε ) και ήταν από τους πλέον βασικούς και έμπιστους συμβούλους του Γιώργου Παπανδρέου για χρόνια, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. Μάλιστα την περίοδο εκείνη είχε στενή συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαχρήστο, ο οποίος μελετούσε τη συμπεριφορά των αγορών και το θέση των ελληνικών τραπεζών στο νέο περιβάλλον που είχε προκύψει μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την πρώτη χρηματοπιστωτική κρίση. Μάλιστα δεν τροφοδοτούσε με ουκ ολίγα non papers τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνέβαλε καθοριστικά και στη διαμόρφωση της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος, όσο κι ο κ. Κοτζιάς που μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ το 2009 «παραμερίστηκε» σταδιακά από τον στενό κύκλο του Γ. Παπανδρέου, ασκεί πλέον κριτική μέσα από τα άρθρα του σε επιλογές του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.

Η νέα συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με διάφορα σενάρια που αφορούν δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις (προβλήματα ίσως και αδυναμία για να λάβει τον Μάρτιο η Ελλάδα την τέταρτη δόση του δανείου των 16 δις ευρώ, αλλά και το σενάριο περί ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους πριν από το 2013), έχουν και πάλι θέσει επί τάπητος τα σενάρια πρόωρων εκλογών πιθανότατα την Άνοιξη.

Τις ίδιες ώρες το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ παραμένει εκρηκτικό καθώς πολλοί βουλευτές διαμηνύουν ότι είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουν νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ παράλληλα διαμηνύουν ότι δεν μπορούν «να πάρουν πάνω τους άλλα αντιλαϊκά νομοσχέδια» γιατί ήδη δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

 Ο Πρωθυπουργός , όπως λένε οι πληροφορίες, είναι πλέον εξαιρετικά πιεσμένος και αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει και ο ίδιος και η χώρα και γι’ αυτό μελετάει ήδη εναλλακτικά σενάρια. Ωστόσο υπάρχουν και πολλές εισηγήσεις προς το Μαξίμου μέσα στις γιορτές να προχωρήσει σε κινήσεις εκτόνωσης της έντασης στην κοινοβουλευτική ομάδα και εξευμενισμού των βουλευτών που είναι πλέον ιδιαίτερα φορτισμένοι.

Δεν είναι λοιπόν λίγοι αυτοί που στο Κυβερνών Κόμμα εκτιμούν ότι ότι οι εκλογές είναι πλέον επιβεβλημένες από τις συνθήκες αντίθεσης και αμφισβήτησης που τείνουν να διαμορφωθούν.

Βεβαίως τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πλέον πολλά για τις μετεκλογικές εξελίξεις ,αφού συζητούνται τόσο το ενδεχόμενο μιας νέας αυτοδύναμης – με περιορισμένη όμως πλειοψηφία- Κυβέρνησης , όσο και το ενδεχόμενο κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας.

Όμως σε αυτό τον πυρετό δεν ζει μόνο το ΠΑΣΟΚ , αλλά και η Κεντροδεξιά στους κόλπους της οποίας φουντώνουν σενάρια και συζητήσεις για επανένωση της καθώς όπως εκτιμάται η σημερινή Ν.Δ και δεν εμπνέει και δεν κινητοποιεί και κυρίως δεν διαθέτει στρατηγική εναλλακτική πρόταση εξουσία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου