Το 2009 από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί στους Έλληνες πολίτες που έτυχε να τον ακούσουν ότι φιλοδοξεί να κάνει την Ελλάδα, τη Δανία της Μεσογείου. Όσοι γνώριζαν την ιδιαίτερη συμπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο σκανδιναβικό μοντέλο, δεν εξεπλάγησαν. Πίστεψαν ότι ως μετέπειτα πρωθυπουργός θα επιδίωκε να το εφαρμόσει και στην Ελλάδα.
Ένα μήνα μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου κατακτούσε την εξουσία, συντρίβοντας τον αντίπαλο του Κώστα Καραμανλή. Ασφαλώς, η υπόσχεση να μετατρέψει την Ελλάδα, μια μεσογειακή χώρα, σε σκανδιναβική δεν ήταν αυτή που έδωσε …αέρα στα πανιά του. Ήταν όμως μια αίσθηση νεοτερισμού που απέπνεε το εγχείρημα της διακυβέρνησης του, αλλά και μιας ελπίδας ότι επιτέλους η Ελλάδα θα ακολουθούσε το συγκεκριμένο πρότυπο ανάπτυξης και κράτους δικαίου που όμοιο του σπανίως συναντάται σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Σε κάθε περίπτωση, ο πήχης έμπαινε ψηλά! Στην πορεία η κυβέρνηση πέρασε από κάτω. Εκείνη η φράση του πρωθυπουργού – παρ’ όλη την εντύπωση που προκάλεσε – σαν να παραγράφηκε. Πλην όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε από το μυαλό του, ως ανεφάρμοστο ή αχρείαστο, το σκανδιναβικό μοντέλο ή απλά η συγκυρία τον οδήγησε να …αναθεωρήσει την προτίμηση του.
Ό,τι κι αν συνέβη, η υπενθύμιση εκείνης της αναφοράς έχει πολιτική σημασία, αν δει κανείς, ως παράγωγο και παράδειγμα προς μίμηση του σκανδιναβικού μοντέλου, τη νορβηγική STATOIL – έναν κολοσσό στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων που σε ποσοστό 67% ανήκει στο νορβηγικό κράτος! Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση εξαναγκάζεται σε μαζικές αποκρατικοποιήσεις – πέραν όλων των άλλων μέτρων που επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία… – σε μια στιγμή που επιχειρείται συστηματικά η απαξίωση των άλλοτε κραταιών κρατικών επιχειρήσεων, που η διακυβέρνηση Σημίτη διακήρυττε ως “εθνικούς πρωταθλητές”, η STATOIL συνιστά άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σκανδιναβικής, κρατικής εταιρίας με ηγετική θέση στο χώρο που δραστηριοποιείται, με πρωτοποριακή τεχνογνωσία στην παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση, συμβατικών και μη υδρογονανθράκων, με αξιοσημείωτες διεθνείς συνεργασίες, με ογκώδη κύκλο εργασιών και ασφαλώς με μεγάλη κερδοφορία. Κερδοφορία όμως που συμβάλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Νορβηγών και της ευμάρειας της χώρας, καθώς τα κέρδη αποταμιεύονται και επενδύονται σε έργα σε όλο τον κόσμο μέσω ενός κρατικού ταμείου!
Δυο χρόνια μετά την αναφορά Παπανδρέου στη “Δανία της Μεσογείου”, η προτροπή “κάντο όπως οι Σκανδιναβοί” είναι εκ νέου επίκαιρη σε μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, αν και διαθέτει αξιοζήλευτο φυσικό και ορυκτό πλούτο…