Ο Πάνος Μαυρίδης μεταφέρει την αίσθηση του από το 14ο Συνέδριο της ΝΔ και εκτιμά ότι η ΝΔ είναι αυτή την στιγμή το μόνο (δυστυχώς για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας) κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί μια ασφαλή πορεία της χώρας στα αχαρτογράφητα νερά του μέλλοντος.
Εν αρχή είναι οι αριθμοί…
2.500 σύνεδροι. 6.000 παρατηρητές. 270 ομιλητές σε έξι θεματικές. 75% ανανεωμένη Πολιτική Επιτροπή από μέλη που εκλέγονται πρώτη φορά και μειώνουν το μέσο όρο ηλικίας της κατά 8,5 έτη.
Όμως το συνέδριο της ΝΔ δεν ήταν μόνο οι εντυπωσιακοί αριθμοί από την προσέλευση και την συμμετοχή. Κάποιοι παλιοί διαπίστωναν σκωπτικά ότι το συνέδριο της ΝΔ έμοιαζε με συνέδριο του Economist.
Ίσως η διαπίστωση να μην απέχει της πραγματικότητας. Κάτι η ψηφοποίηση του κόμματος, κάτι η ψηφιακές ψηφοφορίες, κάτι το σκηνικό με τη σκηνή στο κέντρο. Κάτι οι ρομποτικές κάμερες και οι matrix γιγαντοοθόνες. Το συνέδριο έγινε με το πνεύμα και τα μέσα της νέας εποχής, εκπέμποντας την εικόνα ενός…
SMART PARTY
Αλλά και πως αλλιώς θα έπρεπε να είναι ένα σύγχρονο κόμμα, αν δεν συμβαδίζει με το πνεύμα της εποχής και το κυριότερο, αν δεν αξιοποιεί κάθε σύγχρονο μέσο για να παραμείνει ένας χώρος ζυμώσεων και παραγωγής πολιτικής;
Κι αν ένα κόμμα δεν κατανοεί που κινείται ο κόσμος και ποια είναι η θέση της χώρας μέσα σε αυτόν, τότε ποιος ο ρόλος και η ύπαρξη του;
Είναι αλήθεια πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στον εκσυγχρονισμό του κόμματος, ευθύς μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του. Όπως αναγνώρισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης “πρώτα φτιάξαμε το σπίτι μας”. Και το 12ο Συνέδριο το Δεκέμβριο του 2018 πριν την τριπλή εκλογική αναμέτρηση του 2019 ήταν το πρόκριμα της μεγάλης “πολιτικής αλλαγής” που ευαγγελιζόταν. Και το κεντρικό του μήνυμα ήταν “Ελλάδα μπορούμε”.
Έπρεπε να πείσει ότι όντως μπορούσαν. Και για να πείσει ότι μπορεί την αλλαγή, έπρεπε να δείξει ότι μπορεί να αλλάξει το κόμμα.
Τις κεντρικές κατευθύνσεις είχε θέσει στην αρχή της εναρκτήριας ομιλίας του:
“Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι κόμμα του λαού. Της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων. Ένα κόμμα ανοιχτό αλλά και συγκροτημένο. Ένα κόμμα πατριωτικό αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό. Ένα κόμμα που τολμά τις μεγάλες αλλαγές, αλλά σέβεται την ιστορία του. Ένα κόμμα που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν εθνικές αξίες σε πείσμα όσων θέλουν να τις διαγράψουν. Και τις υπερασπίζεται. Η προκοπή, η εργατικότητα, το φιλότιμο, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στην ιστορία, τη θρησκεία, τις παραδόσεις μας. Αλλά και η εφευρετικότητα, το ελληνικό δαιμόνιο που αναζητά τη διάκριση όπου κι αν σταθεί στην οικουμένη, όλα αυτά είναι οι δικές μας θετικές αξίες που μας κάνουν ξεχωριστούς ως έθνος, ως λαό στην Ευρώπη και τον κόσμο”.
Μέθοδος Μητσοτάκη
Όσοι τότε τον άκουσαν κράτησαν εύλογες επιφυλάξεις.
Όμως, λίγο αργότερα διαπίστωσαν την ικανότητα του να συνδυάζει εύλογες πολιτικές αντιφάσεις. Σε επίπεδο προσώπων τον πλαισίωναν οι δυο αντιπρόεδροι, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Δυο διαφορετικοί πολιτικοί σε ύφος εκφοράς πολιτικού λόγου. Δυο διαφορετικές σχολές εφαρμοσμένης πολιτικής. Από την άλλη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μεγάλος ηττημένος στις εσωκομματικές έβρισκε την τιμητική θέση που του αξίζει ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ψηφοδελτίου και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φιλοτεχνούσε το ρόλο του Νέστορα της παράταξης με λόγο μεστό, αξιοσέβαστο και αξιοπρόσεκτο, αξιοποιήσιμο πολιτικό κεφάλαιο. Και από πίσω πλειάδα νέων ανθρώπων και στελεχών και από άλλους πολιτικούς χώρους έδιναν όχι μόνο το στίγμα της ανανέωσης, αλλά και της διεύρυνσης.
Αυτή ήταν η μέθοδος Μητσοτάκη που οδήγησε τη ΝΔ στη μεγάλη εκλογική του 2019, νικώντας κατά κράτος τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και στις τρεις.
Την ίδια μέθοδο, συνεπής με τις κεντρικές κατευθυντήριες γραμμές ακολούθησε και ως κυβέρνηση για να φτάσουμε στο 14ο Συνέδριο του …Economist. Σε ένα συνέδριο κυβερνητικού απολογισμού. Σε ένα συνέδριο πρόκριμα νέας εκλογικής νίκης με κεντρικό μήνυμα “Δίπλα σε κάθε πολίτη”.
Συγκρίσεις
Σε ένα συνέδριο που έδωσε την ευκαιρία για να γίνουν και πάλι οι συγκρίσεις με τα άλλα κόμματα που συνέπεσε χρονικά να δοκιμάζονται σε παρόμοιες κομματικές διαδικασίες.
Να συγκριθούν οι ιδέες του αύριο, με τις ιδεολοψίες του χθες.
Να συγκριθούν ποιότητα στελεχών, βουλευτών, υπουργών, Αρχηγού με εκείνους που κυβέρνησαν πριν και διεκδικούν να κυβερνήσουν μετά.
Όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου και το επίπεδο του διαλόγου συγκρίνουν τη μέθοδο Μητσοτάκη με τα εγχειρίδια ηγεσίας και καλών πρακτικών διακυβέρνησης πολυεθνικών ομίλων. Στελέχη παλιά και νέα που εμπνέονται από το όραμα του ηγέτη, που μπορούν να βρουν θέση και ρόλο και να επιβραβευτούν δίκαια και αναλογικά εφόσον εργαστούν και αφοσιωθούν.
Αυτό ίσως εξηγεί και την προσέλευση. Αυτό και την συμμετοχή. Αυτό και την ριζική ανανέωση. Αλλά και το γεγονός ότι αυτή την στιγμή, η ΝΔ είναι το μόνο (δυστυχώς για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας) κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί μια ασφαλή πορεία της χώρας στα αχαρτογράφητα νερά του μέλλοντος.