Επαγγελματική κατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων

Ο Δημήτρης Βέργαδος αναφέρεται στο τι νέο φέρνει η πρότυπη πρωτοβουλία #Skills4jobs την οποία σχεδίασε και υλοποιεί ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την ReGeneration, με το σκεπτικό ότι η επαγγελματική κατάρτιση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι υπόθεση των επιχειρήσεων. new deal

Μοίρασε το

Ο Δημήτρης Βέργαδος αναφέρεται στο τι νέο φέρνει η πρότυπη πρωτοβουλία #Skills4jobs την οποία σχεδίασε και υλοποιεί ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την ReGeneration, με το σκεπτικό ότι η επαγγελματική κατάρτιση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι υπόθεση των επιχειρήσεων.


 

Η έναρξη των μαθημάτων της πρώτης σειράς, αποτελούμενης από 35 νέους και νέες, αποφοίτους της τεχνολογικής και τεχνικής εκπαίδευσης, που συμμετέχουν στην πιλοτική πρωτοβουλία του ΣΕΒ #Skills4Jobs για Τεχνικούς Εφαρμογών Πληροφορικής, από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. 

Σε συνδυασμό δε με την άμεση έναρξη των μαθημάτων και για την δεύτερη σειρά 35 νέων της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στο συγγενές πρόγραμμα #Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές, αυτή τη φορά από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης του ΣΕΒ (ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ), καλλιεργείται η μαγιά για ένα πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο με την υπογραφή των ίδιων των επιχειρήσεων. 

Το πρόγραμμα αυτό δρα παράλληλα με σημαντικές πρωτοβουλίες ελληνικών επιχειρήσεων να κτίσουν με δικές τους δυνάμεις νέα στελέχη για την παραγωγή, όπως είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα μαθητείας που υλοποιεί με επιτυχία η ελληνική ζυθοποιία ΕΖΑ. 

Το #Skills4jobs,  η πρότυπη πρωτοβουλία την οποία σχεδίασε και υλοποιεί ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με την εταιρεία ReGeneration, περιελάβανε αρχικά έρευνα σε επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ, που  δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αττικής, η οποία και προσδιόρισε τις μεγαλύτερες ανάγκες τους σε τεχνικές ειδικότητες.

Από την έρευνα αυτή προέκυψε σημαντική ζήτηση για μια σειρά ειδικοτήτων:  δυο από τις βασικότερες είναι ο Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής και ο Ηλεκτρολόγος Αυτοματιστής. 

Τα δύο προγράμματα απευθύνονται σε νέες και νέους που έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα από την τεχνολογική και τεχνική εκπαίδευση. Περιλαμβάνουν ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων, ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), συμβουλευτική & Μentoring. Μετά την επιτυχή τους αποφοίτηση, το πρόγραμμα εξασφαλίζει την απασχόληση στους συμμετέχοντες, για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών και με ανταγωνιστικούς μισθούς,  σε επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Το  πρόγραμμα στοχεύει να απαντήσει στην πράξη στο καίριο ζήτημα της προσαρμογής της εκπαίδευσης και ειδικότερα της πολύπαθης επαγγελματικής κατάρτισης- στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και της σύζευξής της με τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας. 

Είναι ένα πρόγραμμα που επιχειρεί να καλύψει σε ένα βαθμό αυτή την αδυναμία του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και να ικανοποιήσει τη ζήτηση των επιχειρήσεων για συγκεκριμένες ειδικότητες, είτε επειδή ο αριθμός των αποφοίτων είναι πολύ μικρός σε σχέση με τη ζήτησή τους, είτε επειδή οι γνώσεις και δεξιότητες που διαθέτουν δεν ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές απαιτήσεις που διαμορφώνει ο ψηφιακός, παραγωγικός και πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας. 

Φιλοδοξεί μάλιστα να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας μας, ώστε να διασυνδέεται άμεσα με την κάλυψη του σχετικού κενού σε σύγχρονες ειδικότητες της παραγωγής και στην ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (upskilling/reskilling).

Για να κατανοήσουμε το πρόβλημα που υπάρχει διεθνώς, αρκεί να σημειώσουμε ότι στις βιομηχανικά προηγμένες ΗΠΑ οι ακάλυπτες θέσεις εργασίας που συνδέονται με την μεταποίηση και την παραγωγή θα φτάσουν στα 2,3 εκατομμύρια μέχρι το 2030. 

Στην Ελλάδα, όπου υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, η ανάληψη δράσεων από την πλευρά της επιχειρηματικότητας, μέσω των φορέων εκπροσώπησής τους, με στόχους την αναβάθμιση της προσφοράς, τη συνένωση δυνάμεων και την αξιοποίηση συνεργειών και οικονομιών κλίμακας, και με τη στενή συνεργασία με το εκπαιδευτικό σύστημα, ξεκλειδώνει προοπτικές και ανοίγει νέους ορίζοντες για το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου