Εταιρική υπευθυνότητα: Βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη

Ο Δημήτρης Βέργαδος σημειώνει ότι η εταιρική υπευθυνότητα είναι μια νέα ουσιαστική «γλώσσα επικοινωνίας» των επιχειρήσεων, μια lingua franca, με την κοινωνία που τις φιλοξενεί. new deal

Μοίρασε το

Ο Δημήτρης Βέργαδος σημειώνει ότι η εταιρική υπευθυνότητα είναι μια νέα ουσιαστική «γλώσσα επικοινωνίας» των επιχειρήσεων, μια lingua franca, με την κοινωνία που τις φιλοξενεί.


 

Μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα #Allios που πιστεύει και ενσυνείδητα πορεύεται «από το εγώ στο εμείς» έχει αρχίσει να αναδεικνύεται. 

Αυτό προκύπτει από τις φετινές διοργανώσεις στο πεδίο της Εταιρικής Υπευθυνότητας (Bravo Sustainability Dialogue και  Awards/Hellenic Responsible Business Awards), όπου  με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι υποψηφιότητες που κατέθεσαν οι επιχειρήσεις και οργανισμοί χαρακτηρίζονται από ωριμότητα,  τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίηση.

Αποτελεί κατάκτηση για τον υπεύθυνη ελληνική επιχειρηματικότητα ότι πληθαίνουν διαρκώς οι αξιόλογες εκείνες δράσεις που έχουν διάρκεια και αντοχή στο χρόνο, και έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στην κοινωνική ανάπτυξη, όπως είναι στην εκπαίδευση, στην υγεία, και το περιβάλλον. 

Οι δράσεις που αναπτύσσουν οι επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν ότι η εταιρική υπευθυνότητα, πιο γνωστή ως CSR,  και που σταδιακά μετεξελίσσεται σε ESG (Environmental, Social, and Governance), αποτελεί πλέον ζωτικό τμήμα της εταιρικής στρατηγικής των οργανωμένων επιχειρήσεων. Είναι μια κρίσιμη  επιλογή που κτίζει στέρεους δεσμούς με τους εργαζόμενους, τους πελάτες και προμηθευτές, την νέα γενιά και την κοινωνία, δηλαδή  με όλους τους συμμετόχους  –και όχι μόνον με ορισμένους, όπως γινόταν παλαιότερα.

Η εταιρική υπευθυνότητα είναι μια νέα ουσιαστική «γλώσσα επικοινωνίας» των επιχειρήσεων, μια lingua franca, με την κοινωνία που τις φιλοξενεί. Δεν συνιστά ένα εύθραυστο επικοινωνιακό κέλυφος, αλλά μια βαθιά τομή στην λειτουργία των επιχειρήσεων, αφού ενισχύει τους αρμούς εμπιστοσύνης της σύγχρονης επιχειρηματικότητας με την ευρύτερη κοινωνία. 

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα αποτελέσματα του τελευταίου διεθνούς «Βαρόμετρου Εμπιστοσύνης» της Edelman, σήμερα η επιχειρηματικότητα βρίσκεται διεθνώς στην κορυφή της πυραμίδας εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς.  Επιπλέον οι πολίτες επιζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή από τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων: στην κλιματική αλλαγή, στις ανισότητες, στην αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων μέσα από την επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, και τέλος στη  διαφάνεια και την αξιόπιστη πληροφόρηση. 

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα μπορούμε βάσιμα να υποστηρίξουμε ότι στη χώρα μας οι καλά διοικούμενες επιχειρήσεις που υιοθετούν στρατηγικές υπευθυνότητας είναι διαχρονικές και αποτελούν το μεγάλο, υγιές και ελπιδοφόρο κομμάτι της επιχειρηματικότητας.

Σήμερα, η  επένδυση των επιχειρήσεων στην κοινωνική ευημερία εξελίσσεται σε απαραίτητη προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενώ τελικά θέτει και σε στέρεες βάσεις την ευημερία των οικονομικών τους μεγεθών. Η εταιρική διακυβέρνηση, η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν τρεις άξονες της επιχειρηματικής ανάπτυξης που είναι αναγκαίοι για να πατά μια επιχείρηση σε στέρεο κοινωνικό έδαφος. 

Ο ΣΕΒ έχει εντάξει στην αποστολή του τη σύγχρονη έννοια του εταιρικού πολίτη και τη σημασία της κοινωνικής ευαισθησίας για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να διαδραματίσουν έναν ενεργότερο ρόλο απέναντι στις προκλήσεις και τις αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία παγκοσμίως. 

Στο πλαίσιο αυτό, εργάζεται σταθερά για τη διάδοση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της καλής εταιρικής διακυβέρνησης, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε αλλαγή του παραγωγικού και αξιακού μας παραδείγματος, αναπτύσσοντας -μεταξύ άλλων-  και πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ικανότητα των εργαζομένων να αναβαθμίζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην ψηφιακή εποχή. Για να το επιτύχει αυτό υλοποιεί  δράσεις για την ουσιαστική διασύνδεση και συνεργασία ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, καινοτόμες δράσεις που προσφέρουν στο ανθρώπινο δυναμικό μας τις γνώσεις και τις δεξιότητες που ζητούν οι σύγχρονες, οργανωμένες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, όπως είναι το Skills4jobs. 

Εν κατακλείδι, πιστεύουμε βαθιά πως οι επιχειρήσεις είναι μέρος της λύσης έναντι των προκλήσεων της κοινωνίας μας και σημαντική πηγή προοπτικής, ειδικά για τους νέους μας. Οι δε οργανωμένες επιχειρήσεις που πρωτοπορούν στον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας – και ευτυχώς για την χώρα είναι αρκετές στις μέρες μας- αποτελούν πρεσβευτές ευημερίας για το σύνολο του επιχειρηματικού μας οικοσυστήματος. 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου