Ηγεσία & δεξιότητες στην εποχή του Industry 4.0

Ηγεσία & δεξιότητες στην εποχή του Industry 4.0 Δημήτρης Βέργαδος new deal

Μοίρασε το

Ο Δημήτρης Βέργαδος σημειώνει ότι ο σύγχρονος ηγέτης για να είναι αποτελεσματικός στην εποχή του Industry 4.0 οφείλει να είναι περισσότερο από ποτέ ανθρωποκεντρικός, ενσυνείδητος και προνοητικός.


 

Οι εξελίξεις που δρομολόγησε στην ήπειρό μας, η εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, επανάφερε μεταξύ των άλλων, στο επίκεντρο της συζήτησης τα θεμελιώδη (fundamentals), αυτά που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη ιστορία και επιδρούν στην πορεία μέσα στο χρόνο. Η ισχύς και ο τρόπος επιβολής της, με εργαλείο τον πόλεμο, μας υπενθυμίζει ότι παρά τις μεγάλες προόδους που έχουν προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, η ανθρώπινη φύση παραμένει εγκλωβισμένη σε προνεωτερικά πρότυπα.

Επιρροή όχι επιβολή 

Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως, να φαντάζει παράδοξο πως η ηγεσία, και οι δεξιότητες που συνδέονται με αυτήν, στην εποχή του Industry 4.0 αφορά πρωτίστως στην άσκηση επιρροής και όχι επιβολής. 

Πρόκειται για μια σύνθετη άσκηση, όπου η καθοδήγηση των ομάδων ασκείται από ηγέτες-μάνατζερ που χαρακτηρίζονται από ενσυναίσθηση, ευελιξία και κατανόηση του σκοπού (purpose driven). 

Η ραγδαία εξάπλωση των τεχνολογιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης οδηγεί στην αναδιάταξη του τοπίου όσον αφορά στην οργάνωση της εργασίας και στη διοίκηση των επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ΣΕΒ η διαρκής προσαρμογή, η προνοητική οργάνωση και η ευελιξία παραμένουν παράγοντες που συμβάλουν στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που δημιουργούνται από την επέλαση των τεχνολογικών αλλαγών. 

Είναι ενδεικτικό για τις αλλαγές που έρχονται στην παραγωγή και στην οργάνωση της εργασίας ότι το 85% των θέσεων που θα υπάρχουν το 2030 δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα, ενώ τέσσερις στις 10 σημερινές θέσεις εργασίας θα αλλάξουν περιεχόμενο σημαντικά εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και του ψηφιακού αυτοματισμού. 

Επιπλέον, η αντίληψη ότι στην οικονομία και επιχειρηματική ζωή οι εξελίξεις εμφανίζουν μια κυκλικότητα, που διακόπτεται από διαταραχές και μη γραμμικές επιδράσεις, αποτελεί παράμετρο του επιχειρησιακού σχεδιασμού. 

Προνοητικότητα χαρακτηριστικό ηγετικής ικανότητας

Η προνοητικότητα παραμένει επίσης βασικό χαρακτηριστικό της ηγετικής ικανότητας, που συμβάλει καθοριστικά στην ανθεκτικότητα, σε ένα περιβάλλον όπου βασική σταθερά είναι η αβεβαιότητα/απροσδιοριστία. O ηγέτης οφείλει να είναι συγχρόνως φορέας μετασχηματισμού της οργάνωσης που ηγείται, καλλιεργώντας κουλτούρα καινοτομίας. 

Από την άλλη, η ηγεσία στην εποχή τεχνητής νοημοσύνης και του ψηφιακού μετασχηματισμού στηρίζεται όλο και περισσότερο σε άτομα, που ενώ κατέχουν τα αναγκαία hard skills (τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες), συγχρόνως διαθέτουν μια σειρά από «ήπιες» ή «ανθρωποκεντρικές» δεξιότητες (soft skills), όπως είναι η ακεραιότητα, η ταπεινότητα, η διορατικότητα, η έμπνευση, η διαρκής θέληση για μάθηση, η ικανότητα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η κριτική σκέψη και ανάλυση, η επίλυση σύνθετων προβλημάτων, η εμπιστοσύνη στη δύναμη της ομάδας, η ενεργή ακρόαση, το ανοικτό πνεύμα και η προσαρμογή στο καινούργιο, η κατανόηση του άλλου και οι ισχυρές ικανότητες επικοινωνίας.  

Με άλλα λόγια, ο σύγχρονος ηγέτης για να είναι αποτελεσματικός στην εποχή του Industry 4.0 οφείλει να είναι περισσότερο από ποτέ ανθρωποκεντρικός, ενσυνείδητος και προνοητικός.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου