ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΑΚΡΑΝ ΤΗΣ ΕΕ

Μοίρασε το

  • Ζητεί από τις επόμενες κοινοτικές προεδρίες να ορίσουν χρόνο ένταξης στη γείτονα

  • Υψηλού ρίσκου κινήσεις της Αθήνας, αντίθετα με το πνεύμα των ευρω-δυνατών.

Μιαν ανάσα από την ακύρωση έχει φέρει η Τουρκία την ένταξή της στην ΕΕ και η Ελλάδα επιχειρεί να τη σώσει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία με αμφιλεγόμενους στόχους και υψηλό ρίσκο, καθώς κινείται αντίθετα στο κυρίαρχο ευρωπαϊκό ρεύμα. Κάποιοι ελληνικοί χειρισμοί μπορεί να λάβουν αμερικανική και βρετανική στήριξη αλλά δύσκολα θα προσελκύσουν, για παράδειγμα, τη γαλλική ή την γερμανική. Γι’ αυτό, η ελληνική διπλωματία αρχίζει τη διαβούλευση με τις επερχόμενες μικρομεσαίες προεδρίες της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα απορρίπτει κάθε υποχρέωση που -ως υποψήφια για την ΕΕ- έχει έναντι της Κύπρου και επιμένει σε αλλαγή καθεστώτος και σε πολιτικό έλεγχο του Αιγαίου και τη συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του. Η εκκόλαψη “δυαρχίας” στο Αιγαίο δεν επιβεβαιώνεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και δεν διαψεύδεται:

“Η συνεκμετάλλευση δεν έχει βάση χωρίς προηγούμενο καθορισμό της υφαλοκρηπίδας…Το θέμα της υφαλοκρηπίδας συζητείται” στις διμερείς διαβουλεύσεις. “Δεν έχουμε συμφωνήσει για τα δώδεκα μίλια”, είπε προ τριημέρου ο Ρετσέπ Ερντογάν, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί συμφωνίας με την Αθήνα για την αυξομείωση των ελληνικών υδάτων προς ανατολάς από δώδεκα μέχρι πέντε μίλια.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι “θα προβούμε σε ανακοινώσεις όταν φθάσουμε σε ορισμένο σημείο” (σσ. των διαβουλεύσεων). Λιγότερο…διαβουλευτικά, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου είπε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν από τη ικανοποίηση των θέσεων της Τουρκίας και από ασφαλείς εγγυήσεις για τα συμφέροντά της.

Εν τούτοις, το ελληνικό υπουργείο “βλέπει” πρόοδο: “Οι διαβουλεύσεις προχωρούν αλλά δεν είναι ανακοινώσιμη μια πρόοδος” ειπώθηκε προχθές. Όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε σε ανακοινώσεις, καθώς προχωρά η σύνταξη συνυποσχετικού εγγράφου για παραπομπή υφαλοκρηπίδας και τουρκικών διεκδικήσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

“Ασθενής της ένταξης”

Η Αθήνα θεωρεί ότι η “αφυδάτωση” της τουρκικής υποψηφιότητας θα συνεχίζεται όσο η Τουρκία καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις και οι δυνατοί στην ΕΕ απορρίπτουν την ένταξη κράτους με θεσμική δύναμη ισόποση της Γερμανίας ή της Γαλλίας. Γι’αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι θα ζητήσει σύνοδο κορυφή ΕΕ-Τουρκίας (Ιούλιο ή Οκτώβριο του επόμενου έτους) για να ορίσουν οι Βρυξέλλες καταληκτικό χρόνο ένταξης της Τουρκίας.

Ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε τη γείτονα “μεγάλο ασθενή της ένταξης, με ελάχιστες ελπίδες ανάρρωσης” και είπε ότι ο καταληκτικός χρόνος που θα αναγγελθεί θα περιμένει την έγκριση των “27”, μετά την ανταπόκριση της Άγκυρας στις επιταγές “νέου” πλαισίου, παράλληλου με το υφιστάμενο θεσμικό της ΕΕ αλλά εντός σαφούς χρονοδιαγράμματος.

Η Ελλάδα επιδιώκει “να καταστήσει και πάλι αντικείμενο πολιτικής την ενταξιακή διαδικασία, με έναν ”οδικό χάρτη” που θα ορίζει ορόσημα και χρονοδιάγραμμα για την τουρκική υποψηφιότητα” λέει στην “Α” υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή και κάνει λόγο για ένα “νέο Ελσίνκι”.

Σεβασμός – όχι προσδοκίες

Το…“παλαιό Ελσίνκι”, το 1999, έδωσε καθεστώς υποψήφιας στην Τουρκία και την υποχρέωνε, σύμφωνα με το επιτελείο Παπανδρέου, σε λύσεις μέχρι το 2004. Η Αθήνα θεωρεί ότι τα έκτοτε θεσμικά δεδομένα επιτρέπουν σήμερα στους “27” υποκριτική στάση έναντι της Τουρκίας χωρίς επιπτώσεις, γι’ αυτό ζητεί νέο πλαίσιο δηλώνοντας “σεβασμό” για το υπάρχον θεσμικό, προφανώς μη έχοντας προσδοκία για αποτελέσματα από αυτό.

Η κυβέρνηση δεν απαντά ακόμη σε ερωτήματα όπως, λ.χ, στο αν το νέο πλαίσιο θα είναι συμβατό με το υπάρχον; Θα το ενισχύει; Θα το παρακάμπτει; Γιατί η Τουρκία να ανταποκριθεί στο νέο αφού, ακόμη και τώρα, δεν εκπληρώνει τις (θεωρητικά “ίδιες”) υποχρεώσεις της εκ του…παλαιού; Το υπουργείο Εξωτερικών δεν καταθέτει εκτιμήσεις αν οι νέες προβλέψεις για την Τουρκία θα της απαγορεύουν να απαλλαγεί απ’ όσα “χρωστά” στην ΕΕ, τη Ελλάδα και στην Κύπρο.

Κατεψυγμένα κεφάλαια

Κάποια από τα εν λόγω προβλήματα κρατούν τα μισά από τα κεφάλαια των ευρωτουρκικών συνομιλιών “παγωμένα” και η Λευκωσία θα τα “καταψύχει” όσο η ‘Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η “κατάψυξη” θα αφαιρέσει κάθε αντικείμενο από τη διαπραγμάτευση μέχρι η διαδικασία θα ακυρωθεί, εντός των δύο ή τριών επομένων προεδριών της ΕΕ.

Αυτή την εξέλιξη “εύχονται” το Παρίσι, δευτερευόντως το Βερολίνο και οι χώρες-μέλη επιρροής του αλλά η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η νέα πραγματικότητα δεν συμφέρει την Ελλάδα σε βάθος χρόνου και ακυρώνει τη στρατηγική για τα Βαλκάνια. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αποτρέπουν τις ανώφελες για τη χώρα ακυρώσεις οι διπλωματικές επιλογές που διαφαίνονται…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου