Αρρυθμία στην επενδυτική στρατηγική

Ο Πάνος Μαυρίδης αναδεικνύει τον κίνδυνο αρρυθμίας στην επενδυτική στρατηγική της χώρας. Πρόκειται για αναβίωση μιας αναχρονιστικής αντίληψης μέρους του διπλωματικού κατεστημένου που αντιλαμβάνεται τους υπαλλήλους του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) ως "ξενομπάτηδες" στο υπουργείο Εξωτερικών και προωθεί Προεδρικό Διάταγμα για να υποβαθμίσει το σημαντικό ρόλο τους στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. new deal

Μοίρασε το

Ο Πάνος Μαυρίδης αναδεικνύει τον κίνδυνο αρρυθμίας στην επενδυτική στρατηγική της χώρας. Πρόκειται για αναβίωση μιας αναχρονιστικής αντίληψης μέρους του διπλωματικού κατεστημένου που αντιλαμβάνεται τους υπαλλήλους του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) ως “ξενομπάτηδες” στο υπουργείο Εξωτερικών και προωθεί Προεδρικό Διάταγμα για να υποβαθμίσει το σημαντικό ρόλο τους στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.


 

Μια περίεργα αναιτιολόγητη αρρυθμία στην επενδυτική στρατηγική της κυβέρνησης φαίνεται να προκύπτει το τελευταίο διάστημα η οποία ίσως να μην έχει περιέλθει ακόμα της προσοχής του Μεγάρου Μαξίμου…

Σε μια περίοδο πυκνή πολιτικών και διεθνών εξελίξεων, με την προεκλογική περίοδο να εισέρχεται στην τελική ευθεία, και με την προσοχή των επιτελών του Πρωθυπουργού σε άλλα ζητήματα, ένα μέρος του διπλωματικού κατεστημένου της χώρας φαίνεται να διαβλέπει ένα “παράθυρο ευκαιρίας” για να επαναφέρει μια παλιά επιδίωξη. Την σταδιακή απομείωση των υπαλλήλων του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων τους σε μεσοπρόθεσμα και την υφαρπαγή των οργανικών τους θέσεων στο εξωτερικό μακροπρόθεσμα.

Έτσι, χωρίς καμία διαβούλευση με τους επιχειρηματικούς φορείς διαμορφώνεται και προωθείται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προβλέπει τον περιορισμό του αριθμού των γραφείων ΟΕΥ από 60 σε 38, τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους (ακόμα και σε απλά διαδικαστικά θέματα όπως π.χ. η αφαίρεση του δικαιώματος υπογραφής σε απάντηση εμπορικού αιτήματος) και την εισαγωγή ενός συγκεντρωτικού και δύσκαμπτου συστήματος διοίκησης σε ένα τομέα άσκησης δημόσιας πολιτικής που απαιτεί τον συγχρονισμό με τις αυξημένες απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρείν.

Η μεθόδευση που προφανώς αποτελεί προϊόν εσωτερικών και κοντόφθαλμων συντεχνιακών ισορροπιών στο υπουργείο Εξωτερικών, έχει προκαλέσει αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο, με την μια μετά την άλλη επιστολές διαμαρτυρίας να καταφθάνουν στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλη Κορκίδη ο οποίος αφού αναφέρεται και αναγνωρίζει την προσφορά και την κάθε δυνατή διευκόλυνση που παρέχουν στον Έλληνα επιχειρηματία η μόνιμη παρουσία, οι γνώσεις και η εμπειρία των εν λόγω υπαλλήλων, τόσο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, όσο και για την προώθηση ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό, σημειώνει:

“Οι συνθήκες και μάλιστα εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης, όχι μόνο αποκλείουν κάθε ενέργεια αποδυνάμωσης τους, αλλά καλούν επιτακτικά σε περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου και της αποστολής τους”. Και καταλήγει: “Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχώς διαμορφούμενες νέες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά, παρακαλούμε, η οποιαδήποτε διαμόρφωση συναφούς πολιτικής και απόφασης να στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση των πολύτιμων υπηρεσιών που προσφέρουν τα ελληνικά γραφεία ΟΕΥ”.

Ανάλογη είναι και η “έντονη δυσαρέσκεια” που εκφράζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. Στην σχετική επιστολή προς τον κ. Δένδια που υπογράφει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης αναφέρεται στο πρώτο Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση το 2019, με το οποίο γινόταν ένα ουσιαστικό βήμα για τη συγκέντρωση των δομών της οικονομικής διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών γεγονός που, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά “όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εξαγωγείς πιστέψαμε ότι θα αναβαθμιζόταν και θα ενδυναμώνονταν ο ρόλος των Γραφείων ΟΕΥ, με στόχο την ουσιαστική στήριξη της εξωστρέφειας”.

Παρόλα αυτά όμως, φαίνεται πως το νέο Προεδρικό Διάταγμα έχει βαλθεί να διαψεύσει τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος, ως φαίνεται, θα συνεχίσει να αντιδρά συντονισμένα και με νέες επιστολές διαμαρτυρίας που αναμένεται να αποσταλούν στον υπουργό Εξωτερικών.

Το οξύμωρο είναι πως όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη επαίρονται για τις πραγματικά πρωτόγνωρες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στον τομέα των επενδύσεων – τις οποίες ορθώς αξιοποιούν ως ισχυρό προεκλογικό χαρτί –  στο υπουργείο Εξωτερικών επιχειρούν να απονευρώσουν ή ακόμα χειρότερα να αδρανοποιήσουν ένα σημαντικό όργανο υλοποίησης της “επενδυτικής στρατηγικής” της κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αποσαφηνίσει σε όλους τους τόνους πως δεν θα επιτρέψει σε εξωθεσμικά κέντρα, σε επιχειρηματικά μεγαλοσυμφέροντα, αλλά και συντεχνίες κάθε λογής να αλλοιώνουν ή να παρεμποδίζουν την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, θα μείνει αδρανής στην παραπάνω μεθόδευσης που κάποιοι στο υπουργείο Εξωτερικών προωθούν υπογείως;

Διότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων που εφαρμόζει με συνέπεια και επιμονή το υπουργείο Ανάπτυξης και η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών θα αντιμετωπίσει πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής στο πεδίο. Και δεν νοείται μια εθνική στρατηγική να παρεμποδίζεται λόγω της αναχρονιστικής αντίληψης ορισμένων διπλωματών να βλέπουν του υπαλλήλους των γραφείων ΟΕΥ ως …“ξενομπάτηδες”.

Η άσκηση της σύγχρονης διπλωματίας δεν περιορίζεται μόνο στις πολιτικές υποθέσεις. Επεκτείνεται και εντείνεται με τις οικονομικές και εμπορικές. Επιπροσθέτως, η οικονομική διπλωματία δεν ασκείται ξεχωριστά, ούτε επιλεκτικά. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διπλωματίας, όπως αναπόσπαστο κομμάτι του υπουργείου Εξωτερικών οφείλουν να είναι οι υπάλληλοι των Γραφείων ΟΕΥ. 

Η συγκέντρωση των δομών της οικονομικής διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί μοντέλο που ακολουθούν όλες οι προηγμένες χώρες. Είναι το μοντέλο που προώθησαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και έκτοτε καθιερώθηκε παρά τη δυσφορία μέρος του διπλωματικού κατεστημένου. Είναι το μοντέλο που φάνηκε να θέλει να αναβαθμίσει και εκσυγχρονίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 – κάτι που αποδεδειγμένα συνέβαλε στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 43,3% και στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου