Το ΣτΕ δικαίωσε τα συνταξιοδοτικά ρετιρέ

Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης έχει τις επιφυλάξεις του για τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ιδιαίτερα για τις συντάξεις θεωρεί ότι κακώς έγιναν οριζόντιες περικοπές που έθιξαν τους πάντες. Κυρίως συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν κανονικά. Τα συνταξιοδοτικά ρετιρέ όμως κανένας δεν τόλμησε να θίξει. new deal

Μοίρασε το

Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης έχει τις επιφυλάξεις του για τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ιδιαίτερα για τις συντάξεις θεωρεί ότι κακώς έγιναν οριζόντιες περικοπές που έθιξαν τους πάντες. Κυρίως συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν κανονικά. Τα συνταξιοδοτικά ρετιρέ όμως κανένας δεν τόλμησε να θίξει.


Προφανώς, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και – αφού μιλάμε για Συμβούλιο της Επικρατείας – ιδίως το Σύνταγμα, προσφέρει τη δυνατότητα ερμηνειών που δικαιώνουν συνταξιούχους. Όπως, άλλωστε, προσέφερε και τη δυνατότητα εκδόσεως αποφάσεων που στήριζαν το νομικό πλαίσιο που προέκυψε από την εφαρμογή των μνημονίων, κατά το πρόσφατο παρελθόν. (Ας τα έχουμε αυτά κατά νου εν όψει της αναθεωρήσεως του Συντάγματος…) Ενδεχομένως, η διαφορετική σύνθεση του δικαστηρίου και οι ισορροπίες που αυτή εκφράζει να έπαιξαν ρόλο.

Εξ άλλου, με την επιφύλαξη ότι δεν γνωρίζω το περιεχόμενο των προσφυγών και τους προσφεύγοντες, είναι σαφές ότι οι μνημονιακές περικοπές έθιξαν οριζοντίως τους πάντες. Άρα πρωτίστως τους πλέον αδύναμους και όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί κανονικώς και όχι από τα 45!

Επίσης, η περικοπή των επικουρικών, οι οποίες τροφοδοτούντο από χρήματα των εργαζομένων και όχι της όποιας εργοδοσίας, είναι ξεκάθαρη κλοπή.

Το ΣτΕ δικαίωσε τα συνταξιοδοτικά ρετιρέ

Στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας καθ’ ένας έχει δικαίωμα να διεκδικήσει αυτά που θεωρεί δικαιώματά του. Και να προστατεύσει τα όποια συμφέροντά του. Το να ρίχνουμε το βάρος στη Δικαιοσύνη είναι, κατ’ αρχήν, λάθος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δικαιοσύνη στη χώρας μας απονέμεται σωστά.

Αν η Πολιτεία ήθελε να βγει από το αδιέξοδο θα έπρεπε να έχει ήδη από την αρχή της κρίσεως εφαρμόσει την πρόταση Μάνου για το ασφαλιστικό. Η πρόταση αυτή διασφάλιζε τα δικαιώματα των αδύναμων και συνεπών ασφαλισμένων/συνταξιούχων. Εξορθολόγιζε το σύστημα. Περιέκοπτε μόνο τις υπερβολικές παροχές που είχαν εξασφαλίσει ομάδες εργαζομένων με ισχυρή συνδικαλιστική πίεση. Και που δεν ανταποκρίνοντο σε προσφερθέν έργο.

Αν αυτό είχε συμβεί εγκαίρως, ήδη από το 2011 ή 2012, είναι μάλλον απίθανο να είχε βρεθεί σήμερα δικαστήριο να δικαιώσει τα συνταξιοδοτικά ρετιρέ!

Πολλώ, δε, μάλλον αν είχε προωθηθεί μια ολοκληρωμένη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα είχε εκ βάθρων αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, εξασφαλίζοντας όχι μόνο την εύρυθμη απονομή της, αλλά και την πλήρη ανεξαρτησία της!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου