Πολιτικός συμψηφισμός με λάσπη;

Ο Παναγιώτης Μαυρίδης εντοπίζει μια τάση να υπάρξει πολιτικός συμψηφισμός με λάσπη. Ο χρηματισμός πρόθυμων βουλευτών να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης είναι κατηγορία που εκτός από ηθικά και νομικά, ελέγχεται και πολιτικά. Γιατί δικαιώνει την αντίληψη τού “όλοι ίδιοι είναι”, “όλοι τα ίδια κάνουν”. new deal σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Μοίρασε το

Ο Πάνος Μαυρίδης εντοπίζει μια τάση να υπάρξει πολιτικός συμψηφισμός με λάσπη. Ο χρηματισμός πρόθυμων βουλευτών να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης είναι κατηγορία που εκτός από ηθικά και νομικά, ελέγχεται και πολιτικά. Γιατί δικαιώνει την αντίληψη τού “όλοι ίδιοι είναι”, “όλοι τα ίδια κάνουν”.


H πολιτική συναλλαγή είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού, προσπαθούν να μας πείσουν τα κυβερνητικά στελέχη. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καλή ή κακή, ηθική ή ανήθικη συναλλαγή. Ακούγεται κυνικό, αλλά έτσι προβάλλεται. Αφού λοιπόν είναι έτσι. Και εφόσον, οι “πρόθυμοι” να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, βουλευτές, συναλλάχθηκαν με την κυβέρνηση, με γεια τους και χαρά τους.

Ας γίνει λοιπόν κατανοητό, ότι η απόφαση τους προέκυψε από τη στάθμιση κριτηρίων, από τα οποία φυσικά δεν λείπει το προσωπικό και το ιδιοτελές. Όσο θεμιττό και ανθρώπινο, μπορεί να είναι για ανθρώπους που εκπροσωπούν συμπολίτες τους. Το κατά πόσο έπραξαν καλά ή κακά, ηθικά ή ανήθικα, θα κριθεί αντίστοιχα υποκειμενικά από τους ψηφοφόρους. Σε εκείνους θα απευθυνθούν μεθαύριο και εκείνοι θα τους κρίνουν δια της ψήφου τους. Κοντός ψαλμός…

Παράλληλα βέβαια, κρίνονται και αντικειμενικά. Για παράδειγμα, το ηθικά (ακόμα ίσως και ποινικά) επιλήψιμο θα ήταν ο χρηματισμός τους. Οι πολίτες έχουν λόγο να το υποψιάζονται. Δεν είναι κουτοί. Άλλο όμως υποψίες και άλλο κατηγορίες που διατυπώνονται χωρίς στοιχεία στο δημόσιο χώρο. Ως γνωστό, το βάρος της απόδειξης οιασδήποτε κατηγορίας το φέρει εκείνος που την κάνει. Χωρίς στοιχεία μια τέτοια βαριά κατηγορία ελέγχεται και ηθικά και νομικά.

Κατά συνέπεια, με ποιο πολιτικό σκεπτικό επιτρέπεται να διακινούνται (ακόμα και ως υπόνοιες) τέτοιου είδους κατηγορίες στο δημόσιο χώρο; Μέχρι στιγμής έτεινε να εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι η λάσπη εκτοξεύεται από τα “υπόγεια του Μαξίμου”. Εκεί όπου οργανώθηκε και στήθηκε η “σκευωρία Novartis” και όχι μόνο. Αλίμονο αν δοθεί η αίσθηση ότι δημιουργούνται κι αλλού υπόγεια που παράγουν λάσπη. Ιδού η δικαίωση τού “όλοι ίδιοι είναι”, “όλοι τα ίδια κάνουν”.

Πολιτικός συμψηφισμός με λάσπη;

Αλίμονο, πολύ περισσότερο, αν επιχειρηθεί πολιτικός συμψηφισμός με λάσπη με τα περί “προδοσίας της Μακεδονίας”. Ιδού το νερό στο μύλο του διχασμού… Ευτυχώς, ο πρόεδρος της ΝΔ διακατέχεται από εθνική υπευθυνότητα. Η πολιτική του καταγωγή τον έχει εφοδιάσει με πλείστες παραστάσεις για να γνωρίζει τους εθνικούς κινδύνους που εγκυμονεί η πόλωση και ο διχασμός. Άλλωστε τρία χρόνια τώρα, αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά σε βαθμό που η στάση του να παρερμηνεύεται ως παθητική.

Αλίμονο όμως, αν δοθεί η εντύπωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξομοιώνεται με τον Αλέξη Τσίπρα. Ιδού, το πολιτικό άλλοθι που αναζητά ο Πρωθυπουργός για να φορέσει τη μάσκα του θεματοφύλακα των “καθαρών λύσεων”. Του μετριοπαθή σοσιαλδημοκράτη πολιτικού, που είναι εδώ για να υπερασπιστεί την “θεσμική κανονικότητα” και να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα.

Προφανώς, ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αρκετά έμπειρος για να αντιληφθεί ότι η εναλλαγή των ρόλων δεν είναι πολιτικά συμφέρουσα επιλογή. Ούτε για τον ίδιο, ούτε για το κόμμα του. Τρία χρόνια τώρα επενδύει πολιτικά στην καταπολέμηση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Δεν θα έχυνε την τελευταία στιγμή την καρδάρα με το γάλα… Ευλόγως, μιλώντας στην Βουλή, δεν υιοθέτησε σενάρια περί χρηματισμού των “προθύμων βουλευτών”.

Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις για να συρθεί στην αρένα μιας μονομαχίας χωρίς κανόνες είναι συνεχείς. Προφανώς, το μεθοδευμένο διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου είναι μια απ’ αυτές. Ήταν αναπόφευκτο για τον κ. Μητσοτάκη να αναδείξει την μεθόδευση για να καταδείξει ενδεχόμενο κίνδυνο θεσμικής εκτροπής. Ουδείς όμως μπορεί να ενοχοποιήσει την ύπαρξη της μεθόδευσης καθ’ αυτής. Συμβαίνει σε κάθε διαζύγιο. Όπως ουδείς μπορεί να ενοχοποιήσει την πολιτική συναλλαγή. Μπορεί όμως να στηλιτεύσει τον πολιτικό αμοραλισμό και την λανθασμένη αντίληψη ότι στην “πολιτική όλα επιτρέπονται” και “όλα γίνονται”.

Αυτή είναι μια ουσιώδης διαφορά ήθους και ύφους άσκησης της πολιτικής την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου