Οι αγορές ακούνε τον Τραμπ

Ο Ηλίας Καράβολιας καταγράφει την θετική αντίδραση που είχαν οι αγορές στην δήλωση Τραμπ ότι σκοπός του είναι να θέσει σε λειτουργία την οικονομία. Διότι ο κορωνοϊός δεν τρομάζει το χρήμα. Το τρομάζει η πτώση του κέρδους, οι νεκροί χρόνοι της παραγωγικότητας, η υποκατανάλωση... new deal

Μοίρασε το

Ο Ηλίας Καράβολιας καταγράφει την θετική αντίδραση που είχαν οι αγορές στην δήλωση Τραμπ ότι σκοπός του είναι να θέσει σε λειτουργία την οικονομία. Ήταν το πρώτο θετικό νέο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας! Διότι ο θάνατος δεν τρομάζει το χρήμα. Το τρομάζει η πτώση του κέρδους, οι νεκροί χρόνοι της παραγωγικότητας, η υποκατανάλωση…


Πρώτη φορά μετά το 1933 (χρονιά που έληξε η ύφεση απο το κραχ του 1929) που το αμερικάνικο χρηματιστήριο γράφει ημερήσια κέρδη 11% ( 24/3/2020). Και αυτό γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να “επαναλειτουργήσει” την χώρα του πιο γρήγορα (στις 12/4 λέει) απ ό,τι προμηνύει η σφοδρότητα του φονικού ιού παγκοσμίως.

Ένας ιός που “έριξε” (αυτός υποτίθεται) την Wall Street (αλλά και όλα τα χρηματιστήρια) σχεδόν 35% μέσα σε λίγες συνεδριάσεις.

Αλλά το εντυπωσιακό από τις δηλώσεις Τραμπ είναι άλλο. Με κυνικό τρόπο περιέγραψε το πόσο υπερέχει η οικονομία της υγείας και της κοινωνίας λέγοντας ότι “…μια σοβαρή ύφεση θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από τον κορωνοιό!” (σημ: την ώρα που έκανε αυτή την δήλωση οι θάνατοι παγκοσμίως έφταναν τις 18.500…).

Ο Τραμπ ξέρει προφανώς να παίζει δυνατά το χαρτί της οικονομίας. Και φυσικά ξέρει ότι έχει φθάσει στο σημείο μηδέν η νομισματική πολιτική της FED. Καθώς, όσο χρήμα και να ρίξει η κυβέρνηση του απο το ελικόπτερο, ο κίνδυνος λέγεται “εταιρικά ομόλογα” (χρέος επιχειρήσεων δηλαδή) τα οποία έφθασαν τα 6 τρισ. δολάρια (ήταν στα 2 τρισ. το 2008).

Μπορεί να ακούγεται κάπως παρανοϊκό αλλά προφανώς για τις περίφημες αγορές οι δηλώσεις του Πλανητάρχη σημαίνουν πολλά περισσότερα από ό,τι οι ιατρικές και οι επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με την φονική ασθένεια που εξαπλώνεται παντού στον κόσμο.

Οι αγορές ακούνε τον Τραμπ

Το ίδιο ισχύει όταν πέφτουν τα χρηματιστήρια. Οι αγορές δίνουν μεγαλύτερη βάση στις πολιτικές επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ και των ηγετών των μεγάλων χωρών παρά στα επιστημονικά δεδομένα και την πρόοδο των ερευνών για την ύφεση της πανδημίας. Αυτό δηλαδή που αφορά τους παίκτες στις αγορές είναι η ύφεση στην οικονομία. Όχι η συσχέτιση της με την ύφεση της πανδημίας!

Αυτό που νοιάζει το κερδοσκοπικό χρηματιστηριακό κεφάλαιο είναι πότε θα επανασυναρμολογηθεί η παγκόσμια αλυσίδα χαμηλού κόστους παραγωγής, εφοδιασμού και εμπορίου. Η αλυσίδα αυτή που γεννάει υψηλά κέρδη στις εταιρείες άσχετα με το πότε θα εξομαλυνθεί η καμπύλη του covid -19 και ο αριθμός κρουσμάτων/θανάτων διεθνώς. Οι καμπύλες ζήτησης και κέρδους μετράνε και μόνο αυτές (αναμενόμενο και σχεδόν αυτονόητο θα πεί κάποιος…)

Ο Τραμπ μιλάει με ευκολία για πειραματικά φάρμακα που ελπίζει (!) να είναι σύντομα αποτελεσματικά. Ουσιαστικά κάνει κάλεσμα για άμεση επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας παρά τις αντιδράσεις από το πολιτικό και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας του!

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή! Ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής ηγεμονίας αμφισβητεί (ή προσποιείται ότι αμφισβητεί) την επιστήμη. Και τονίζει πόσο πιστεύει στην οικονομία της χώρας του. Και οι αγορές αυτό το επικροτούν ως το πρώτο θετικό νέο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας!

Αυτός είναι ο θρίαμβος της μανιακής χρηματοπιστωτικής κυριαρχίας. Αυτό είναι το σημείο μηδέν της αποσυσχέτισης οικονομίας-κοινωνίας. Ο θάνατος δεν τρομάζει το χρήμα. Το τρομάζει η πτώση του κέρδους, οι νεκροί χρόνοι της παραγωγικότητας, η υποκατανάλωση….

https://video.foxnews.com/v/6144405091001?fbclid=IwAR2VwJRj1vSNOOxGLzOg8JQxjwLbLSaHHK7i7tIn3Irua4I4MkzrG2AvR_Y#sp=show-clips

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου