Ο Γιάννης Σαμέλης αμφιβάλλει για τις πρωθυπουργικές προθέσεις σχετικά με την Συνταγματική Αναθεώρηση. Και θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που η κυβέρνηση του παραπαίει κάνει μικροπολιτική με τους θεσμούς.
Ο κ. Τσίπρας, με επιστολή του στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ετοιμάζεται να δρομολογήσει τη συνταγματική αναθεώρηση. Ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική.
Την ίδια ώρα που ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία. Θυμήθηκε έτσι ξαφνικά την – ξεχασμένη και από τον ίδιο εδώ και δύο χρόνια – Συνταγματική Αναθεώρηση. Και ξαφνικά ζητεί μάλιστα και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Της ίδιας αντιπολίτευσης που καθημερινά υβρίζει, συκοφαντεί και απειλεί ακόμη και με διώξεις.
Συνταγματική αναθέωρηση για το μέλλον;
Η θέση της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Την θέση αυτή διεμήνυσε σε ανύποπτο χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τρόπο διαυγή και κρυστάλλινο:
Είναι γενική η απαίτηση να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, και μετά να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές, με νωπή λαϊκή ετυμηγορία. Γιατί, πράγματι, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και δημοσιονομικών περιορισμών σε κάθε επίπεδο, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή, που θα οδηγήσει την πατρίδα μας στο μέλλον, χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Επί της ουσίας της προτεινόμενης αναθεώρησης, ο κ. Τσίπρας περιγράφει μια χωλή Συνταγματική αναθεώρηση, εξαιρώντας άρθρα, όπως π.χ. το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια λόγω της ιδεοληψίας του.
Αντιθέτως, θα πρέπει να συζητηθούν όλες οι προτάσεις. Και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ποια άρθρα θέλει να αναθεωρηθούν. Αλλά και οι αντίστοιχες προτάσεις της ΝΔ. Και όταν γίνει αυτό με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ας αποφασίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους σε ποια κατεύθυνση θέλουν να αλλάξει ο καταστατικός χάρτης με την νέα κυβέρνηση που θα εκλέξουν.
Ή συνταγματική αναθεώρηση για μικροπολιτική;
Εναπόκειται λοιπόν στον κ. Τσίπρα πλέον να αποδείξει αν πραγματικά θέλει και κυρίως αν τολμά μια πραγματικά γενναία συνταγματική αναθεώρηση.
Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουν πολλά στο Σύνταγμά μας:
Με πρώτο το άρθρο 16 που πρέπει επιτέλους να αλλάξει γιατί είναι αδιανόητο να απαγορεύεται στην Ελλάδα η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, όταν αυτό επιτρέπεται, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τον αναπτυγμένο κόσμο.
Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ώριμες συνθήκες, ας δει όλες τις δημοσκοπήσεις γι αυτό το θέμα που δείχνουν ότι οι πολίτες σε ποσοστά άνω του 70% θέλουν αυτήν την αλλαγή.
Απαραίτητη και η αλλαγή του άρθρου 106 το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί με στόχο να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
Θεμελιώδης μεταρρύθμιση και η αλλαγή στο άρθρο 103 για τη ενίσχυση της διοικητικής αλλά και της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.
Λαϊκή επιταγή, πλέον και η αναθεώρηση του άρθρου 101, προκειμένου να διασφαλιστεί Συνταγματικά όχι μόνον η αξιολόγηση αλλά και η αξιοκρατία στο Δημόσιο. Ενώ πρέπει να τεθεί και σε διαβούλευση η ανάγκη αλλαγής ακόμη και του άρθρου 110 προκειμένου να απλοποιηθεί η ίδια η διαδικασία των μελλοντικών συνταγματικών αναθεωρήσεων.
Είναι η ώρα των ωρίμων αποφάσεων για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει να αποδείξει ότι θέλει πραγματικά να αλλάξει το Σύνταγμα. Και δεν χρησιμοποιεί μία κορυφαία θεσμική διαδικασία ως ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Αμφιβάλλω πολύ, καθώς η διαδικασία αυτή ξεκινά την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση του παραπαίει και κορυφαίοι υπουργοί του αλληλοκατηγορούνται ότι χρηματίζονται. Είναι η ώρα του να αποδείξει εάν επιθυμεί για πρώτη φορά στην πρωθυπουργική του καριέρα να φερθεί θεσμικά. Ή απλώς προσπαθεί εναγωνίως να αλλάξει την ατζέντα ο κ. Τσίπρας, μολονότι τα γεγονότα πλέον τον έχουν ξεπεράσει.
* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή