Εξόριστε ποιητή τι βλέπεις; Ζήτω το Έθνος!

Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης αντί σχολίου για την εθνική εορτή του μεγάλο όχι, σχολιάζει ένα εμβληματικό απόσπασμα από το Άξιον Εστί. Ο Οδυσσέας Ελύτης γράφει. Ο Μάνος Κατράκης απαγγέλει. Εξόριστε ποιητή τι βλέπεις; Ζήτω το Έθνος! new deal

Μοίρασε το

Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης αντί σχολίου για την εθνική εορτή του μεγάλο όχι, σχολιάζει ένα εμβληματικό απόσπασμα από το Άξιον Εστί. Ο Οδυσσέας Ελύτης γράφει. Ο Μάνος Κατράκης απαγγέλει. Εξόριστε ποιητή τι βλέπεις; Ζήτω το Έθνος!


Τέτοιες ώρες, πριν 78 χρόνια, η χώρα περνούσε τις τελευταίες ώρες ειρήνης. Η νέα μέρα, πριν καν ξημερώσει, έφερνε τον πόλεμο. Kαι μαζί του μια νέα, σκληρή περίοδο! Από τους ήρωες του έπους της Αλβανίας στην πείνα και τον εμφύλιο κατσαπλιάδων και δοσιλόγων!

Το 1940 είναι το έτος καμπής. Είναι ακόμη νωρίς. Aλλά νομίζω ακόμη διανύουμε την ίδια ιστορική περίοδο, εκείνη που άνοιξε την ιστορική αυτή μέρα. Είναι το έτος που χωρίζει στα δύο την ιστορία του νέου ελληνικού κράτους. Δεν θα γράψω περισσότερα, το πώς και γιατί των ιστορικών τομών είναι πολύ μεγάλη συζήτηση.

Αντί σχολίου, παραθέτω ένα κείμενο από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης. Απαγγέλει ο Μάνος Κατράκης. Τόσο το περιεχόμενο όσο και η υποβλητική ατμόσφαιρα της μοναδικής φωνής του Κατράκη το καθιστούν εμβληματικό. Όχι μόνο για το έπος των αλβανικών βουνών, αλλά για όλη αυτή την τραγική 10ετία.

Δείτε και το συμβολισμό των συντελεστών:

Συγγραφέας ένας χαρακτηριστικός ευκατάστατος αστός διανοούμενος και δεξιός, που πολέμησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Τότε η ελίτ το θεωρούσε τιμή της να φορέσει την στολή και να πολεμήσει…

Απαγγέλει ένας εμβληματικός ηθοποιός γνωστός για την κομμουνιστική του ιδεολογία, με «θητεία» στη Μακρόνησο. Διακρινόμενος ωστόσο για την αξιοπρέπεια και το ήθος του. Μακριά από τις γελοιότητες και τον ξεπεσμό των αριστερών αρπαχτικών της Μεταπολιτεύσεως.

Και, βεβαίως, το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ μελοποίησε ο μουσικός ογκόλιθος Μίκης Θεοδωράκης. Ίσως ο εμβληματικότερος και χαρακτηριστικότερος Έλληνας της περιόδου: Πολιτικώς ανερμάτιστος έως και καιροσκόπος (ΕΟΝ-ΚΚΕ-ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Ν.Δ-ΣΠΙΘΕΣ & Εθνολαϊκισμός). Πλούτισε από την πολιτική εργαλειοποίηση της μουσικής του. Και δεν δίστασε να πει και να κάνει τα πάντα για μερικές στιγμές δημοσιότητος…

Εξόριστε ποιητή τι βλέπεις; Ζήτω το Έθνος!

Πλησιάζουμε, ξανά, σε μια ιστορική καμπή. Δεν ξέρω πότε, αλλά τα επόμενα χρόνια θα συμβούν γεγονότα και εξελίξεις που θα αλλάξουν εντελώς τον κόσμο που ξέρουμε.

Ήδη μας λείπουν τα πνευματικά μεγέθη του Ελύτη και της γενιάς του ’30!

Δεν έχουμε καν αληθινούς ηθοποιούς, όπως ο Κωνσταντάρας και ο Παπαγιαννόπουλος, και αυτοί έφεδροι ανθυπολοχαγοί στα αλβανικά βουνά. Το ευρύ κοινό διαπαιδαγωγείται από άτεχνους αλητάμπουρες και στρατευμένα λαμόγια.

Δεν χρειάζεται να μιλήσω για την ολίγιστη πολιτική ηγεσία και την πληθώρα φυρερίσκων και παρανοϊκών που περιμένουν να την αντικαταστήσουν.

Όπως έλεγε, πάλι ο Ελύτης, πάλι στο ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ «…ἐξόριστε Ποιητή, στὸν αἰώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;»

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!

https://www.youtube.com/watch?v=6pO62Cn5uJg&feature=share&fbclid=IwAR1yX8BqcKC-enD9foxnidzTdTOKdLki24xYlWWRbZS7AwvJRwOlvGjXCkA

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου