Η συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση, με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, δεν μπορεί να είναι μόνο ένα “ενδεχόμενο”. Πρέπει να είναι μια πολιτική απαίτηση και ένας αγώνας για κάθε πολίτη, για κάθε πολιτικό φορέα της αριστεράς και της προόδου.
Οφείλουμε συνεπώς να προσδιορίσουμε την πολιτική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης αυτής της συνεργασίας, αμέσως μετά τις εκλογές ή ακόμα και νωρίτερα. Να προσδιορίσουμε δηλαδή την ατζέντα της διαβούλευσης που θα καταλήξει σε ένα “Κοινό Πρόγραμμα” όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της προόδου.
Η παρούσα πρόταση είναι μια προσπάθεια προσδιορισμού αυτής της πλατφόρμας.
Πολιτική βάση για μια προγραμματική συμφωνία
- Η προγραμματική συνεργασία αφορά δυνάμεις οι οποίες έχουν κοινή πολιτική βάση. Δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητική προγραμματική σύγκληση με κόμματα που ανήκουν στο χώρο της δεξιάς ή προάγουν νεοφιλελεύθερη πολιτική.
- Η προγραμματική συνεργασία αποσκοπεί αφενός να αναστρέψει την πορεία κοινωνικής αδικίας και οικονομικού αδιεξόδου, που οδηγεί η πολιτική του μνημονίου, και αφετέρου να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.
- Ανάμεσα στον δελεαστικό αλλά καταστροφικό πειρασμό της μονομερούς καταγγελίας των διεθνών συμβάσεων της Ελλάδας και στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων συνταγών του Μνημονίου, βρίσκεται ο στενός και δύσκολος αλλά υπαρκτός δρόμος της εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια σε μια Ελλάδα κυρίαρχη και ευρωπαϊκή. Αυτόν τον δρόμο πρέπει να αποτυπώσει η προγραμματική συμφωνία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.
Προτεινόμενοι άξονες προς συζήτηση
- Αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας με μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος που στοχεύουν στο δίκαιο επιμερισμό των βαρών.
- Αναπτυξιακή ώθηση με προώθηση μιας νέου τύπου ανάπτυξης, με έμφαση στην κοινωνική οικονομία, στην καταπολέμηση της παραοικονομίας, στον έλεγχο των τιμών και στην πάταξη της φοροδιαφυγής με άμεση αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
- Άμεση δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.
- Προτεραιότητα στους τομείς της Υγείας με προσδιορισμό εθνικών στόχων υγείας και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, της Παιδείας με καθολική πρόσβαση στην γνώση και απαλλαγή από την παραπαιδεία, της ασφάλειας των πολιτών με εκσυγχρονισμό των σωμάτων προστασίας του πολίτη, αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος με την αναθεώρησης της Συνθήκης Δουβλίνο II.
- Ανατροπή του πολιτικού συστήματος και ριζική αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Μεταξύ άλλων: άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου για την καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος, την δικαιότερη αντιπροσώπευση των πολιτικών δυνάμεων και την δυνατότητα συνεργασίας τους, ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού, περιορισμός των συνεχιζόμενων θητειών.
- Αναθεώρηση καταχρηστικών και αναποτελεσματικών μέτρων του Μνημονίου, όπως αυτά που αφορούν την παρέμβαση του κράτους στις συλλογικές συμβάσεις και αυτές που υποθηκεύουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η διεκδίκηση αυτή στηρίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, στην διαπιστωμένη αναποτελεσματικότητα των μέτρων, στην σθεναρή βούληση του ελληνικού λαού όπως θα εκδηλωθεί μέσω των εκλογών, στην μεταρρυθμιστική δεινότητα μιας νέας κυβέρνησης που δεν θα βαρύνεται από την αναξιοπιστία της κυβέρνησης Παπαδήμου-Βενιζέλου-Σαμαρά.
Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία είναι απαραίτητο οι δυνάμεις της Αριστεράς και της προόδου να παραμερίσουν τις κομματικές τους διαφορές και τις ιδεολογικές τους αποχρώσεις για να επικεντρωθούν σε ένα κοινό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια.