“ΚΛΕΙΔΙ” ΜΑΚΡΟΖΩΪΑΣ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Μοίρασε το

«Χαρίζουν» χρόνο ζωής οι διακοπές γι΄αυτό και στην Μεσόγειο δεν πεθαίνουν Σεπτέμβρη. Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, Ελλήνων γιατρών, που τρόπον τινά συνδέει για πρώτη φορά, την μείωση της θνησιμότητας με τις διακοπές.

Οι διακοπές μας κρατούν ζωντανούς, επιβεβαιώνει μελέτη Ελλήνων γιατρών: Στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Μεσόγειο, η θνησιμότητα πέφτει στα ελάχιστα επίπεδά της το Σεπτέμβριο, πιθανώς λόγω ψυχολογικών και φυσιολογικών παραγόντων που συνδέονται με τις διακοπές.
Η ομάδα του Δρ Ματθαίου Φαλάγγα, διευθυντή του μη κερδοσκοπικού Αλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών στην Αθήνα, εξέτασε επίσημα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Διαπίστωσε ότι σε όλες αυτές τις χώρες η θνησιμότητα (θάνατοι ανά χίλιους κατοίκους ανά μήiνα) πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα το Σεπτέμβριο, ενώ στη Βόρεια Αμερική και τη Σουηδία ο αντίστοιχος μήνας είναι ο Αύγουστος και στην Ιαπωνία ο Ιούλιος.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το Σεπτέμβριο δεν καταγράφονται ακραίες θερμοκρασίες ζέστης ή κρύου που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου, αναφέρουν οι ερευνητές στην Επιθεώρηση του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου. «Εικάζουμε ότι ένας ακόμα παράγοντας που εξηγεί τη χαμηλότερη θνησιμότητα το Σεπτέμβριο στις μεσογειακές χώρες είναι οι θερινές διακοπές που προηγούνται». Οι διακοπές, εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης, μειώνουν το ψυχολογικό στρες και αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

Για την πλήρη διαλεύκανση του φαινομένου απαιτούνται πάντως περαιτέρω μελέτες, διευκρινίζει ο Δρ Φαλάγγας.

ΠΗΓΕΣ: www.phileleftheros.com , www.tanea.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου