Πως η Πορτογαλία έμαθε να σβήνει φωτιές

Η συντακτική ομάδα του new deal εντόπισε το άρθρο του Κάρλος Αλμπίνιο, ενός Πορτογάλου ρεπόρτερ, που περιγράφει το πως η Πορτογάλια αντιμετώπισε τις πυρκαγιές. Έθεσε ως προτεραιότητα την πρόληψη και σχεδίασε την Πολιτική Προστασία της. new deal

Μοίρασε το

Η συντακτική ομάδα του new deal εντόπισε το άρθρο του Κάρλος Αλμπίνιο, ενός Πορτογάλου ρεπόρτερ, που περιγράφει το πως η Πορτογάλια αντιμετώπισε τις πυρκαγιές. Έθεσε ως προτεραιότητα την πρόληψη και σχεδίασε την Πολιτική Προστασία της.


Κάθε φυσική καταστροφή εμπεριέχει και διδάγματα. Μαθαίνουμε από αυτήν και προσπαθούμε να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη όταν το φαινόμενο επαναληφθεί.

Οι φωτιές δίδαξαν την Πορτογαλία

Δυστυχώς, στην Πορτογαλία οι δασικές πυρκαγιές είναι επαναλαμβανόμενες. Αυτές τού 2017 άφησαν πίσω τους εκατό και πλέον νεκρούς. Όλοι τους θύματα της ταχύτητας και του αιφνιδιασμού. Από την καταστροφή, όμως, αντλήσαμε μαθήματα. Μάθαμε, κυρίως, ότι ο συντονισμός παίζει τεράστιο ρόλο όταν πρόκειται για φυσικά φαινόμενα που μάς καταλαμβάνουν εξ απήνης.

Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει στην Λισαβόνα μία ειδική υπηρεσία για την διαχείριση πυρκαγιών, που στην ουσία είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή. Ένα από τα στελέχη της, ο δασολόγος Τιάγο Ολιβέϊρα, είναι επικεφαλής της και το έργο του είναι εξαιρετικά σοβαρό. Καλύπτει δε ευρύ φάσμα ενεργειών.

Πρόληψη από νέα βάση

Ο Τιάγο Ολιβέϊρα τονίζει ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών θα πρέπει να γίνει πάνω σε μία εντελώς νέα βάση, με εξειδικευμένο προσωπικό και σαφή διάκριση αρμοδιοτήτων. Η πρόταση για την ίδρυση της συγκεκριμένης υπηρεσίας προήλθε από μία ανεξάρτητη επιτροπή, που είχε μελετήσει τις αιτίες που προκάλεσαν τις πυρκαγιές τού 2017 και είχε διαπιστώσει πληθώρα ελλείψεων. Μία από αυτές, ήταν η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών μέσα σε οικιστικές περιοχές.

Φέτος το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί. Οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για αυτό το καλοκαίρι. Ανάμεσα στα σπίτια, τις συνοικίες και τους δρόμους έχουν δημιουργήσει ειδικές αντιπυρικές ζώνες όπου δεν υπάρχουν δέντρα. Η κυβέρνηση προσέλαβε περισσότερους πυροσβέστες και νοίκιασε περισσότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Εγγύηση η πολιτική προστασία

«Αυτή είναι μία καλή αρχή, αλλά δεν αποτελεί καμμία εγγύηση. Συνεχίζουμε να εξαρτώμεθα σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχουν όμως δύο πολύ βασικοί παράγοντες κινδύνου. Ο ένας είναι η αμελής συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στα δάση, που συχνά οδηγεί σε πυρκαγιές. Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίζουμε καλύτερα τα δάση μας. Διαπιστώνουμε πάντως ότι τα σπίτια και οι δρόμοι είναι καλύτερα προφυλαγμένοι φέτος, ωστόσο ο κίνδυνος μίας νέας καταστροφής παραμένει. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να προετοιμάσουμε καλύτερα τους ανθρώπους απέναντι στο ενδεχόμενο νέων πυρκαγιών. Πρέπει να γνωρίζουν προς τα πού να πάνε για να σωθούν, πώς και πότε να διαφύγουν και πώς μπορούν να ενημερωθούν καλύτερα», τονίζει ο Τ. Ολιβέϊρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου