“ΤΟΞΙΚΑ” ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Μοίρασε το

Μεγάλη ανησυχία σχετικά με την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία κάποια φαινομενικά αθώα κοσμήματα κινεζικής προέλευσης, προκαλεί μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αssociated Ρress (ΑΡ). Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι 12 στα 103 κοσμήματα που εξετάστηκαν, τα οποία κατασκευάζονται κυρίως στην Κίνα, περιείχαν το άκρως τοξικό και καρκινογόνο μέταλλο κάδμιο σε ποσοστό 10%90%!

 Τα κοσμήματα αυτά πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες αξεσουάρ όπως η Claire΄s, η οποία έχει περίπου 3.000 καταστήματα σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας) και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στα νεαρά κορίτσια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κίνας έχουν εκδώσει κανονισμούς σύμφωνα με τους οποίους τα κοσμήματα δεν πρέπει να περιέχουν κάδμιο σε ποσότητα μεγαλύτερη του 0,1%. Τα όρια αυτά συνάδουν με τα διεθνή στάνταρντ, ωστόσο φαίνεται ότι καταπατώνται από πάρα πολλούς κατασκευαστές της χώρας διότι το κάδμιο είναι πολύ πιο φθηνό, πιο ελαφρό και έχει χαμηλότερο σημείο τήξης από ένα άλλο μη τοξικό μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή «μοδάτων» κοσμημάτων, τον ψευδάργυρο. Ολα αυτά μεταφράζονται στην ανάγκη χρήσης λιγότερης ενέργειας για την κατασκευή των κοσμημάτων, σε κέρδος για τους κατασκευαστές, αλλά και για τους αγοραστές, οι οποίοι μπορούν να παίρνουν περισσότερα «κομμάτια» ανά τόνο.

Τα ευρήματα της έρευνας του ΑΡ προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο. Οι υπεύθυνοι της αλυσίδας πώλησης κοσμημάτων και αξεσουάρ Claire΄s ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την πώληση κοσμημάτων που σημειώνονταν στην έρευνα, ενώ ο «γίγαντας» λιανικής πώλησης Wal-Μart απέσυρε από τα καταστήματά του τα προϊόντα που αναφέρονταν στην ανάλυση του πρακτορείου. Παράλληλα, η αμερικανική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Προϊόντων ανακοίνωσε ότι ξεκινά ενδελεχή έρευνα με βάση τα ευρήματα του ΑΡ, ενώ και κυβερνητικοί παράγοντες της Κίνας σημείωσαν ότι θα διερευνήσουν την υπόθεση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου